Serialul Chernobyl (romana Cernobil) a inregistrat in foarte scurt timp de la premiera aprecieri multiple. Productia relateaza pe parcursul a cinci episoade faptele reale ale dezastrului de la centrala nucleara Cernobil.
Drama istorica este creata de Craig Mazin si regizata de Johan Renck, fiind o coproductie HBO si Sky UK. Show-ul de televiziune urmareste tragedia dezastrului de la Cernobil din 1986, dar si eforturile de dupa de a salva omenirea – la propriu -„you are dealing with something that has never occurred on this planet before„. Se arata, insa, si incercarile de a se gasi raspunsuri, impreuna cu tentativele de musamalizare a cazului si tot ce a fost gresit in gestionarea incidentului. Catastrofa nucleara a reactorului 4 de la centrala de la Cernobil a avut loc in toiul noptii, cand se faceau niste teste si totul a culminat cu o explozie, iar apoi cu eliberare uriasa si necontrolata de radiatii mortale.
Serialul Chernobyl/ Cernobil se poate urmari pe platforma HBO GO – AICI.
Cateva detalii interesante despre serialul Cernobil gasesti mai jos:
- Pentru a inregistra o coloana sonora unica pentru serialul Cernobil, compozitorul Hildur Guðnadóttir s-a dus la centrala electrica scoasa din functiune, Ignalia din Lituania, si a inregistrat sunete specifice din zona. Cand s-a intors in studio, el si specialistul de sunet Chris Watson au ascultat ore intregi inregistrarile si s-au folosit de acestea, luand diverse mostre pentru a face soundtrack-ul serialului. Coloana sonora a fost lansata pe 31 mai 2019. (sursa IMDB)
- Personajul Ulana Khmuk, interpretat de Emily Watson in serialul Chernobyl este singurul fictiv, de altfel rezultatul „combinarii” mai multor oameni de stiinta implicati in dezastru – nu exista confirmarea ca vreunul ar fi fost vreo femeie. Valery Legasov (Jared Harris) si Boris Shcherbina (Stellan Skarsgård) sunt personaje reale. (sursa News Week)
- Toti actorii vorbesc folosindu-si accentele lor naturale (s-au ales doar actori europeni). Insa, toate inregistrarile care apar in serialul Cernobil sunt facute in rusa: radio, transmisiuni de urgenta, stiri, anunturile publice. Alegerea ca actorii sa nu discute cu accente rusesti este intentionata, una facuta de Craig Mazin si de regizorul Joohan Renck. Tot ei au optat pentru limba engleza pentru a face show-ul accesibil tuturor si sa nu se traduca pasajele in rusa pentru a induce o anumita stare audientei. (sursa Screen Rant).
- Orasul Pripyat (Prîpeat), situat la 2 km de centrala, a ramas la fel cum a fost abandonat pe 27 aprilie 1986, cand locuitorii au fost evacuati.
- Initial, autoritatile sovietice au ordonat o evacuare temporara de trei zile si rezidentii au fost sfatuiti sa isi impacheteze doar lucrurile importante. Crezand ca vor reveni cand centrala se va repara, acestia si-au lasat totul in casa. Orasul este situat in zona de excludere Cernobîl, regiunea Kiev, Ucraina si a fost casa pentru lucratorii centralei nuclear.
- Dupa fiecare episod difuzat, HBO a pus la dispozitie un podcast in care scenaristul/creator Craig Mazin discuta cu Peter Segal despre episod. In cadrul acestora s-au facut multe dezvaluri din spatele camerelor cu detalii despre productie si s-au explicat mai multe despre evenimentele istorice si personaje. Seria se numeste „The Chernobyl Podcast”.
- Animalele din zona dezastrului, asa cum vedem si in miniserie, nu au avut un sfarsit prea bun. Cand s-a ordonat evacuarea, oamenilor li s-a interzis sa isi ia animalele de companie, daca aveau. In cartea „Chernobyl Prayer: A Chronicle of the Future” exista marturii: „pisicile se uitau in ochii oamenilor, cainii urlau incercand sa urce in autobuze (…) au alergat mult timp dupa masini”. Ulterior s-a ordonat ca animalele fara stapan sa fie ucise pentru a se preveni raspandirea radiatiilor. De altfel, in zona, in prezent, traiesc foarte multe vietati care si-au dezvoltat un ecosistem propriu (sursa Science Daily).
- Filmarile pentru serialul Cernobil au durat 16 saptamani. Totul a inceput pe 13 mai 2018 in Fabijoniškė, o suburbie in Vilnius, din Lituania, folosita pentru a infatisa orasul Pripyat. Fabijoniškė a fost ales pentru ca a pastrat o atmosfera sovietica autentica.
- Desi cladirile aveau multe ferestre moderne, acestea au fost inlaturate in post-productie. (sursa aici)
- Pentru a surprinde cat mai autentic centrala de la Cernobil, regizorul a ales sa filmeze in Ignalia, considerata sora centralei nucleare in discutie. Unii membri din echipa de filmare au ajuns chiar in centrul camerei cu reactor.
- Orasul Kaunas din Lituania a fost ales pentru a fi replica Moscovei, loc in care s-au filmat multe scene de spital.
- In realitate, in spitalul din Pripiat, pompierilor li s-a cerut sa-si arunce hainele intr-o camera, iar acestea sunt acolo si acum (video).
- Producatorii au declarat in mai multe ocazii ca au vrut sa fie cat mai precisi in evocarea datelor si faptelor. Craig Mazin, care a scris povestea, a spus: „Nu am schimbat nimic ca sa fie totul mai dramatic. Ultimul lucru pe care l-am vrut a fost sa cadem in cadem in capcana minciunilor.” Acesta a mai spus despre serialul Cernobil ca este „atat de apropiat de realitate, cat am putut sa surprindem in cinci ore”. (sursa Bustle)
- Pentru a recrea cat mai fidel serialul, Mazin a consultat mai multe surse, „de la rapoarte guvernamentale pana la intalniri fata in fata, jurnale stiintifice, lucrari istorice, esee fotografice” Aceasta a mai spus ca a incercat cat mai mult sa evite sa arate lucruri false pentru a face lumea constienta ca totul a fost pe cat de socant, pe atat de real.
- Cernobil a devenit cel mai bine cotat serial din istorie. Unii cronicari au observat ca seria face paralele interesante cu societatea prezenta, concentrandu-se pe puterea informatiei si pe cat de mincinosi pot fi liderii in mod neintentionat facand greseli dincolo de puterea lor de intelegere.
- Terorarea incidentului si timpul de raspundere si actionare a fost unul intarziat, intocmai cum se infatiseaza in productie, dezorganizat. Conform unor mentionari dintr-un jurnal se specifica faptul ca „autoritatile nu meritau alertate”.
- Echipa creativa din spatele show-ului a incercat sa surprinda cat mai bine atmosfera de teama din acea zi, folosindu-se de pompierul care a existat in realitate, Vasily Ignatenko. Prin intermediul acestuia s-a reprezentat declinul rapid al sanatatii celor expusi la radiatii. Este necunoscut numarul oamenilor trimisi sa curete Cernobyl expunandu-se la o cota impresionanta de radiatii. (sursa Refinery29)
- Sotia pompierului, Lyudmila Ignatenko (Jessie Buckley) are o poveste fascinanta, care poate fi citita intr-o carte – „Voices from Chernobyl: The Oral History of a Nuclear Disaster„. De altfel si sarcina ei are cateva detalii uimitoare, despre care puteti citi aici. Aceasta spunea ca de fiecare data cand isi vizita sotul la spital era ca si cum cunoastea o alta persoana pentru ca se schimba de la ora la ora, la infatisare.
- In realitate, cei doi nu s-au atins niciodata dupa accident, pentru ca nu li s-a permis si ea a putut sa intre la el, doar pentru ca a mintit ca avea deja doi copii, cand de fapt abia era insarcinata.
- Barbatul a fost ingropat intr-un sicriu special, imbracat formal, dar fara incaltaminte pentru ca avea picioarele umflate. De asta vedem personajul tinand in mana o pereche de pantofi la finalul episodului 3.
- Actiuea din serialul Chernobyl incepe la doi ani si o zi de la accidentul din aprilie 1986. Ulterior, folosindu-se de flashback-uri, personajul Valery Legasov (Jarred Harris) incepe sa povesteasca ce s-a intamplat atunci, cele cinci episoade suprizand intocmai dimensiunea dezastrului. Si nu se arata doar daunele facute de oameni, ci si musamalizarea facuta de guvernul soviet, cand Ucraina era sub regim comunist. Alex Damian a povestit putin despre atmosfera din Romania in acea perioada.
- Titlul primului episod este „1:23:45”, facandu-se o referire la ora la care miezul reactorului 4 a explodat. De notat este ca alarma a fost activata abia la 1:26:03, cateva minute mai tarziu. S-au irosit momente care au facut diferenta dintre viata si moarte pentru ca fiecare secunda a fost cruciala.
Vizionare trailer:
Vezi si...
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
CineAmator pe Facebook
Comentarii recente
- Georgeta la Piese ale romantismului uitate in filmele de epoca (prima parte): Epoca post-edwardiana
- MihaI la Seriale cu doctori: 15+ drame cu medici care iau pulsul tragediilor
- Evelina la Ecouri din trecut: 35 de Miniserii de Epoca
- Evelina la Ecouri din trecut: 30 de Seriale de Epoca
- Elena la Filme de epoca pentru craciun
Leave a reply