Actiune, Recomandari, Thriller

Seeking Justice (2011)

“You know what I’m taIking about.This wouIdn’t cost you anything financiaIIy. I mean if you did want us to deaI with this, we may ask a favor of you at some point in the future.”

  • Regizor: Roger Donaldson
  • Actori: Nicolas Cage, Guy Pearce, January Jones, Jennifer Carpenter, Harold Perrineau
  • Gen: Thriller, Actiune
  • Premii: niciun premiu/ nicio nominalizare
  • Tara: SUA
  • Durata: 105 minute

Mai poate face ceva Nicolas Cage pentru a-si reconstrui imaginea anilor ’90? Nu am raspuns la intrebarea asta, dar stiu ce nu ar trebui sa mai accepte, si anume, interpretarea unor personaje penibile, in filme la fel de slab cotate, inca dinainte de a se lansa cu un efort inutil. „Seeking Justice” se alatura productiei „Trespass”, intrand in aceeasi categorie marca „cageiana”, respectiv unele dintre cele mai slabe filme recente. A nu se intelege ca intreaga vina apartine actorului cazut in lamentare. Nu, principalul motiv care nu a reusit sa ma convinga este scenariul lipsit de esenta, care poate fi usor confundat cu cel al unuia din filmele de dupa amiaza de la TV. O parte buna (pentru ca exista si una d-asta) consta in faptul ca scenele de actiune sunt condimentate moderat cu putina tensiune, cat sa nu atinga adrenalina cote ingrijoratoare.


Sa va spun cam despre ce este vorba in filmul justitiar unde se cauta dreptatea dincolo de regulile legii pe care s-a cladit societatea. Un cuplu tipic american, fericit, care-si duce existenta tihnit, este pus in situatia de a trece printr-o situatie traumatizanta. Will Gerard (Nicolas Cage) este un profesor de engleza dedicat meseriei si indragostit de sotia sa Laura (January Jones, inexpresiva), o muziciană de succes. Casnicia celor doi este compromisa atunci cand, abia iesita de la repetitiile de la munca (instrumentisa pasionata), este brutalizata de un individ recent eliberat din inchisoare. Vazandu-si sotia internata cu rani grave si traumatizata de viol, Will ezita initial, atunci cand primeste oferta unui samaritean prezentabil (Guy Pearce), care-i propune un pact fara obligatii directe: sa-l prinda si sa-l omoare pe cel responsabil de atacul Laurei. In schimb i se cere doar un mic favor, la un anumit moment, cand va fi cautat si i se va explica totul. Daca va accepta targul ofertat si care vor fi efectele schimbului de sevicii, va ramane la alegerea voastra daca vreti sa stiti sau nu.


Premisa este buna, ba as tinde sa spun ca foarte buna. Partea proasta este punerea in scena cu superficialitate si fara a aprofunda mai complex povestea promitatoare a acestuia. Guy Pearce este serios, poate prea matur si formal pentru un „Seeking Justice” delirant. Ideea existentei unei legiuni care sta in umbra si face dreptate, in lipsa unei bunei gestionari a legii instituite de autoritatile competente, imi place. Nu ne sunt date detalii concrete, de altfel nici nu sunt necesare.

Sunt momente in care ai senzatia ca mai primesti un raspuns, dar o sa observi ca lucrurile trebuie tratate ca atare. Cu siguranta nu este un film musai de vazut la cinema. Cel mult, daca simtiti nevoia nevinovata de a urmari (inca) un film axat doar pe lupta intre baietii buni si cei rai, aveti liber la „Seeking Justice”.

Rating autor: nota 5.5

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.