“This isn’t the end. This isn’t the end… I, Albert Narracott, solemnly swear we will be together again. Wherever you are, I will find you. And I will bring you home!”
- Regizor: Steven Spielberg
- Actori: Jeremy Irvine, Emily Watson, David Thewlis, Peter Mullan, Tom Hiddleston, Celine Buckens, David Thewlis, Benedict Cumberbatch
- Gen: Drama, Istoric, Razboi
- Premii: 5 premii si 33 nominalizari (6 la premiile Oscar, 2 la Globurile de Aur, 5 la premiile BAFTA)
- Tara: SUA
- Durata: 146 minute
Poti sa faci altceva, decat sa-i multumesti lui Steven Spilberg, atunci cand iti ofera cu atat de multa pasiune, un produs in care este evident ca s-a implicat, fara a astepta recunoastere? “War Horse” devine un film remarcabil despre prietenie, despre legaturile care preced supravietuirea omului in conditii vitrege, despre sperante, dezamgairi si regasire. Este o drama de razboi bazata pe romanul scris de britanicul Michael Morpurgo, aparut in 1982 si pus in scena la teatru, in 2007. Daca scrierea a fost redactata pentru copii, filmul a fost turnat pentru publicul adult, pentru o audienta matura, menit sa invoce trairile specifice unei prietenii neconditionate. Cu riscul de a mi se reclama afirmatia, “War Horse” nu este cel mai bun film al 2011, insa nominalizarea sa la Premiile Oscar, il inscriu cu comoditate in lista celor mai calitative si apreciate.
Debutantul si carismaticul Jeremy Irvine ni-l intruchipeaza pe Albert, un tanar pasionat de animale, care isi ajuta atat cat poate, cei doi parinti. Tatal sau, veteran si supravietuitor al unor revolutii violente, cumpara, intr-un moment de aroganta, un cal pur sange. Desi nu este pregatit sa faca muncile campului, Albert se ofera sa-l imblanzeasca si sa-l invete sa are. Evident atasat de armasarul care primeste si un nume- Joey, Albert trebuie sa se desparta de noul sau prieten, atunci cand tatal sau il vinde cavaleriei pentru a servi ofiterilor in Primul Razboi Mondial. Speranta de a-l revedea si dorinta de a-l regasi pe Joey, il determnina pe Albert sa plece in cautarea tovarasului sau, chiar daca asta inseamna inrolarea in armata, ignorand faptul ca-si risca viata.
Cu ce ar putea fi umplut filmul in cele aproape o suta cincizeci de minute? Protagonistul principal este si ramane de-a lungul intregii calatorii, calul de razboi. O sa-l urmarim migrand de la o persoana la alta, voluntar sau nu, de fiecare data reusind sa puna o amprenta asupra celor care-l cunosc. In prim plan incearca sa intre personajele si nu subiectul din spatele lor, lucru care mie mi-a convenit, fara riposte. A fost minunat s-o revad pe Emily Watson, o actrita foarte buna, care in ultimul timp a reusit sa se ascunda in umbra de rolurile bune. Nu iese cu nimic deosebit in fata, insa in duet cu David Thewlis face un cuplu natural.
Foarte placute privitorului sunt locatiile alese, unele dintre ele amintind printr-un omagiu indirect, de clasicul filmelor de alta data. Am sa dau un raspuns ipotezei din debut- pot reprosa lui Spielberg faptul ca nu izbuteste sa creeze dependenta fata de personajele sale, asa cum reusea cu ceva ani in urma.
Rating autor: nota 9
Vizionare trailer:
Vezi si...
Leave a reply Cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
CineAmator pe Facebook
Comentarii recente
- Georgeta la Piese ale romantismului uitate in filmele de epoca (prima parte): Epoca post-edwardiana
- MihaI la Seriale cu doctori: 15+ drame cu medici care iau pulsul tragediilor
- Evelina la Ecouri din trecut: 35 de Miniserii de Epoca
- Evelina la Ecouri din trecut: 30 de Seriale de Epoca
- Elena la Filme de epoca pentru craciun
9 Comments
Locatiile au fost foarte bine alese. Filmul e optimist desi are momente dramatice. Cel mai mult mi-a placut faptul ca Spielberg nu-ti permite sa te atasezi de stapanii calului. Nici unul nu e personaj rau, toti sunr prea inocenti pentru un razboi inuman. Astfel gradul de dramatism e redus si la final avem o poveste frumoasa, emotionanta.
Superb. Cred ca o sa-l vizionez cat de curand si a patra oara 🙂
Asa mult ti-a placut? L-am vazut de doua ori, dar suficient pentru a face clar ca imi place foarte mult !
Sunt mai multe filme pe care le-am vazut de cel putin 2 ori…
si eu 🙂 ce cinefil m-as numi sa fi vazut un film doar o singura data ?:))) sunt unele filme pe care le revad pentru ca imi plac anumite scene sau pentru personaje. dar cert este ca revin la cateva de fiecare data !
poti sa mai adaugi ceva filme noi pe la rubrica razboi.
pe masura ce le vad 🙂 poate o sa fac un articol tematic daca iti plac atat de mult ;;)
Cred ca am vazut tot ce se putea vedea in materie de razboi
Fury/ Furia: Eroii anonimi | CineAmator