Comedie, Drama, Recomandari, Romantic

Salmon Fishing in the Yemen (2012)

 “- I intended to create a small miracle. Something to glorify God and bring our tribes together.

 – Sometimes I wonder if we haven’t created something that glorifies man.”

  • Regizor: Lasse Hallström
  • Actori: Ewan McGregor, Emily Blunt, Amr Waked, Tom Mison, Kristin Scott Thomas
  • Gen: Drama, Comedie, Romantic
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare
  • Tara: Marea Britanie
  • Durata: 107 minute

Salmon Fishing in the Yemen” aduce laolata un trio ispititor, dar cumva nu asta este punctul care ridica in vreun fel cotele principale ale productiei si poate, pe cat de banal suna, mesajul ecologic, infruntarea dintre conservatorism si modernism, is adjudec toate capitolele castigatoare. Ewan McGregor, Emily Blunt si Kristin Scott Thomas nu ajuta filmul atat cat ai crede, pentru ca in ciuda aparitiei lor, filmul nu inchide un anumit gen si imprumuta din dramatism  si din romantism, doze echilibrate ce sunt improspatate doar de anumite momente amuzante care detensioneaza incarcarea emotionanta (rareori sesizate).

Ewan McGregor nu straluceste, dar tot isi pastreaza farmecul scotian. Acesta il contureaza nesigur pe Fred Jones, un specialist piscicol. Acesta este preferat de Bridget Maxwell (Emily Blunt), o femeie darza si aparent puternica, determinata sa finalizeze un proiect ambitios al unui influent seic din Yemen. Sheikh Muhammed (Amr Waked, o prestatie pilduitoare) vrea sa  perfecteze „a good story about the Middle East that doesn’t have explosions” (o constatare blanda care sintetizeaza filmul). Mai exact, vrea sa aduca in mijlocul peninsulei arabe, un helesteu plin cu somoni pentru a face pescuitul o activitate de agremenet constanta in randul locuitorilor. Pe cat de nebuneasca pare ideea, pe atat de imposibila pare de indeplinit. Cred ca frumusetea lucuruilor irealizabile consta tocmai in drumul pe care-l parcugi pentru a-l face posibil.

Interesul de a schimba perceptia lumii occidentale asupra lumii arabe, capata o nota dramatica dar nu este mentinuta pentru ca implicatiile politie sunt ironizate si usor luate in deradere. Deloc convingator est personajul lui Kristin Scott Thomas, in pofida eforturilor sale de a-i acorda o importanta, de altfel irelevanta. Scenariul, fondat in baza romanului scris de Paul Torday, sufera anumite uzuri (a se urmari personajele Robert si Mary Jones ) care sunt diminuate de explicatiile satisfactoare cu indulgenta unor motivatii.

Protagonistii din prima linie isi primesc in schimb o insemnatate careia ii aloca frumusete si sensibilitate. Foarte frumoasa traiectoria relatiei lor, ca de altfel si modul in care spre final isi accepta resemnati misiunea. “Salmon Fishing in the Yemen” este un film de sezon, relaxant care respira optimism, dar imprima o stare de angoasa si iritare in unele circumstante. Se scuza pentru greseli pentru ca ajungi cumva sa intelegi personajele si sa admiti ca povestea are un substrat apreciabil, doar ca nu este dictat pe masura notelor sale.

Rating autor: nota 7

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.