Animatie, CineCronici

[REVIEW] Zootropolis/ Zootopia (2015)

Zoomania_1456222702_2016“ Life’s a little bit messy. We all make mistakes. No matter what type of animal you are, change starts with you.”

  • Regizor: Tim Miller
  • Actori (voci): Ginnifer Goodwin, Jason Bateman, Idris Elba, Bonnie Hunt, J.K. Simmons, Octavia Spencer, Shakira
  • Gen: Animatie
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare; #9.0 pe IMDB (la data publicarii)
  • Tara: SUA
  • Durata: 108 minute

‘Zootopia’ este cea mai recenta productie Disney si, in opinia mea, a doua cea mai buna dupa recentul proiect in colaborare cu Pixar –  ‘Inside Out’. Imi bazez afirmatia pe indrazneala cu care atinge cateva teme sociale, pana la a demonta principiile societatii (diferente, prejudecati, preferinte, rasism) si pe modul in care sunt orientate personajele care motiveaza si indeamna la schimbare. Adaug si faptul ca se fac cateva referinte inteligente si bine plasate la adresa unor productii devenite clasice in cultura pop (‘The Godfather’, ‘G.I. Jane’, ‘Breaking Bad’).

Efortul ambitios si elaborat de antropomorfizare a personajelor are ca rezultat o mai usoara intelegere a legaturilor dintre eroii povestii. Totul este redat creativ si cu atentie.

Intr-o lume populata doar de diverse specii de animale, atat pradatorii cat si prazile au evoluat si traiesc in pace. Animalele ocupa diverse functii, au aspiratii si afaceri, gandesc si simt. Metropola moderna Zootopia este ca un Panem pentru cei de la periferie. Aici viseaza sa ajunga si Judy Hopps (voce Ginnifer Goodwin), un iepuras naiv si visator care spera sa schimbe lumea si sa o faca mai buna. Incapatanarea de a incerca se soldeaza cu o reusita si devine astfel primul ofiter de politie din specia ei. Si afla curand ca sa fii primul, nu e tocmai bine. Determinata sa demonstreze ce poate, se lanseaza in provocari si accepta cazul de a investiga disparitia a 14 locuitori ai orasului. Este ajutata de Nick Wilde (foarte placut ca voce, Jason Bateman), un vulpoi siret si descurcaret (‘never let them see that they get to you’). De fapt, el este mai degraba santajat sa se implice in ancheta ei.

Arhitectura capitalei este una futurista, minimalista si detaliile sunt surprinzatoare (o asezare urbana via ‘Big Hero 6′ utopica.). Mereu pare ca ne mutam locatia pentru ca vedem cand zone inzapezite, cand asezari salbatice. Se imprumuta tipare din alte filme sleeper-hit, avem twist-uri politice (da, intr-o animatie), comedie, mister, un caz ca un puzzle – pana la a a-i atribui animatiei calitati neo-noir (investigatia este inedita pentru un desen).

Uneori metaforele sunt prea multe. Personajele evolueaza mereu, chiar in fata ochilor nostri: cresc, se maturizeaza si se schimba. Asta pe fundalul in care culturile, decorurile si contextele difera.

Regizat de Bryon Howard (‘Bolt’, ‘Tangled’) si Rich Moore (‘The Simpsons’, ‘Wreck-It Ralph’) filmul te castiga prin abordarea amuzanta in care se leaga prietenia dintre cele doua personaje principale, dar si prin originalitate sau prin structura povestii. Un film cu culori de pastel, cu mesaj, cu morala, unde totul arata foarte bine din punct de vedere vizual.

‘Zootopia’ se adreaza atat publicului adult, cat si copiilor. Se gaseste un echilibru castigator intre teme si concepte, cat pentru a se castiga ambele audiente – un exemplu fericit despre rezultate fantastice, atunci cand Disney nu este precaut si cand iese din capcana stereotipurilor. Se adopta un stil neconventional pentru o poveste emotionata si accesibila, redata convenabil prin voci potrivite cu infatisarea. Sa savureaza secventa cu secventa, iar varietatea de afisari ale animalelor (cand dulci, cand infricosatoare) o sa mentina interesul.

P.S: O sa ii adorati pe lenesi pentru cat de inceeeeeeeeti sunt.

Filmul intra in cinematografe din 4 martie si este distribuit de CineForum.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.