Aventura, CineCronici, Fantastic

[REVIEW] Gods of Egypt (2016)

gods-of-egypt-789392lRa: Egypt has always been a paradise. But now, there is chaos. God of the air, you must protect the mortals.

Horus: I don’t know if I’m strong enough.

Ra: Then become stronger.”

  • Regizor: Alex Proya
  • Actori: Nikolaj Coster-Waldau, Brenton Thwaites, Chadwick Boseman, Elodie Yung, Courtney Eaton, Rufus Sewell, Gerard Butler,Geoffrey Rush
  • Gen: Aventuri, Fantastic
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare (la data publicarii)
  • Tara: SUA
  • Durata: 127 minute

Mitologia egipteana a fascinat mereu. Fie in literatura, fie in filme. Raman cateva productii care au surprins maretia unui imperiu (‘Cleopatra’, ‘Agora’) sau altele care au preferat sa transforme legendele in pretexte pentru preamarirea fantasticului (‘The Mummy’, The Immortals’). Regizorul Alex Proya apropie ‘Gods of Egypt’ de adaptarile facute pentru mitologiile greco-romane in ‘Wrath of the Titans’ sau ‘Clash of the Titans’. Muritorii intervin in duelurile dintre zei si intreaga soarta a omenirii depinde de un singur individ sau de orgoliile unor conducatori care au socoteli de incheiat. Doar ca, din pacate, aici povestea este guvernata de haos si desi totul este usor de urmarit pentru ca nu dispunem de complexitate in subiect, atentia este usor distrasa de efecte speciale in care kitsch-ul este principalul atribut.

‘Gods of Egypt’ se concentreaza asupra infruntarii dintre doi zei. Perspectiva filmului este ca in Egiptul antic, zeii traiau alaturi de muritori. Incoronarea facuta de Osiris (Aussie Bryan Brown), pentru succesiunea la tron fiului sau Horus (Dane Nikolaj Coster-Waldau, “Game of Thrones”) este intrerupta de sosirea lui Set (Gerard Butler), manat de gelozie. Daca Osiris a guvernat in pace, Set ii subjuga pe cei care refuza sa ingenuncheze in fata lui si aduce tara in ruine. Un tanar manat de iubire, Bek (Aussie Brenton Thwaites), ar face orice pentru a o salva pe iubita sa din mainile unui despot care a transformat-o in sclava. Nu sta pe ganduri cand trebuie sa il santajeze pe insusi zeul Horus, exilat in dizgratie.

Candva promitator, regizorul Alex Proyas se ocupa de ‘Gods of Egypt’ dupa sapte ani de la ultimul proiect in care s-a implicat – ‘Knowing’. Si cand am spus promitator, nu am gresit. Domnul noteaza in filmografie titluri ca ‘The Crow’ sau ‘Dark City’, ambele foarte apreciate. Poate inscena (inca) secvente care dau bine pe ecran, pentru a face prezentari arhitecturilor/decorurilor/peisajelor, insa de cele mai multe ori suntem bombardati cu imagini si momente unde se exagereaza., iar totul tinde sa fie la scala de spectacol. Cand spun ca se face rabat, ma refer la infatisarile monstruoase ale acolitilor, la transformarile zeilor cu armura sau la dialogurile care nu par a fi parte din discursurile unor divinitati.

Sa il vezi pe Geoffrey Rush in rolul lui Ra poate fi chiar o experienta fun pentru un nerd. Sau poate soca, atunci cand se stie ca domnul este capabil si aici pare injosit de partitura. Dar s-a distrat si asta se vede. Gerard ‘This is Sparta’ Butler nu a iesit din rolul lui Leonidas si striga cat il tin rarunchii. El ramane cel mai castigat din intreaga distributie pentru ca reia o coregrafie repetata si deloc solicitanta. Courtney Eaton si Elodie Yung vor incanta prezenta masculina din sala. Sa nu fim ipocriti, arata bine, dar au cateva momente cand conving ca nu au fost distribuite doar pentru infatisarea lor senzuala.

Un lucru este clar- “Gods of Egypt” nu te plictiseste. Poti sa il acuzi ca devine prea ridicol, prea maret sau prea prostesc. Insa e prea mult din prea mult, fara sa aiba musai logica. Efecte vizuale din plin, unele bine editate, insa altele lasa impresia ca au fost facute spre final, de amatori fara buget. Ni se contureaza o lume bombastica, reimaginata in desfatare si haos (zeii sunt mai degraba vedete si muritorii fani). Idee buna, ofertanta care se pierde in concept si in executie, pana la a ajunge sa para artificial.

Filmul a intrat in cinematografe din 26 februarie si este distribuit de RoImage.

Vizionare trailer:

 

 

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.