Biografic, CineCronici, Comedie

[REVIEW] War Dogs (2016)

war-dogs-poster„ They call guys like us War Dogs, bottom feeders who make money off of war without every stepping foot on the battle field. It was meant to be derogatory, but we kind of liked it.

  • Regizor: Todd Phillips
  • Actori: Jonah Hill, Miles Teller, Steve Lantz, Bradley Cooper, Gregg Weiner, Julian Sergi, Ana de Armas, Dan Bilzerian
  • Gen: Biografic, Comedie
  • Premii: niciun premiu, o nominalizare (la data publicarii)
  • Tara: SUA
  • Durata: 114 minute

Todd Phillips este maestru sa faca misto. Are talentul asta obscen de frumos de a pune in situatii dintre cele mai caraghioase oameni in toata firea si sa ridiculizeze cu absurd cele mai comune situatii. Este suficient sa te uiti in filmografia lui si vezi ca a facut bascalie de politisti ‘Starsky & Hutch’, de nuntasi in seria ‘The Hangover’ si nu s-a sfiit sa il puna pe Robert Downey Jr. in situatii umile cu ‘Due Date’. Nu lasa garda jos nici cu ‘War Dogs’, de data asta ducand totul undeva mai departe, terfelind prin lista rusinii incompetenta angajatilor Pentagonului cand s-a pus in cardasie cu doi bisnitari nu prea destepti, dar smecheri cat sa-i pacaleasca. Si urciorul a mers de multe ori la apa, cum aveam sa descoperim in biopicul inspirat de un articol publicat in ‘Rolling Stones’, devenit ulterior carte unde se detalia intreaga tarasenie.

Desigur, multe evenimente sunt intens exagerate. Se simte si e normal sa fie asa, cand vrei sa faci povestea mai atragatoare. Doar ca nu prea mustacesti la entuziasmul scenaristului cand sterge pe jos cu un intreg sistem. Cum ar fi aratat ‘The Wolf of Wall Street’, daca ar fi fost facut de un tip care a promovat umorul ala nebun din trilogia Marea Mahmureala? Cam ca ‘War Dogs’. Iar toate poantele alea pe care crezi ca le recunosti dintr-un banc cu idioti, au fost reale si puse intr-un scenariu fain tare, improvizat cu doua personaje lacome si cretin de prostesti cat pentru a crede ca pot musamaliza acte in photoshop pentru guvernul american. Doar ca figura le-a reusit: chiar in ograda lor, chiar cu banii lor, sub nasul lor. Cu arme, nu oricum, intr-o economie a razboiului cand lichelele au stiut sa profite. 

Un film ca o satira. Se iau doi tineri ratati din punct de vedere al carierei. Unul constient de asta – David Packouz (Miles Teller). Este satul sa faca masaje bogatasilor si vrea o schimbare. La tanc, reapare in viata lui un fost bun prieten din liceu, aparent intrat in liga buna a celor cu sanse de reusita. Incet, incet pune bazale unei afaceri relativ ilegala, relativ mincinoasa: vanzarea de arme in baza unor contracte intermediate de guvernul american cu armata. Lacomi, vor mai mult si tot mai mult pana uita de unde au plecat si ce mai vor.

Sunt situatii destul de amuzante, sunt momente cand te intrebi cum de au putut defila cu atata nesimtire si indrazneala pe scena unui razboi de pe urma caruia au profitat cu nerusinare. Asumat si abuziv din punct de vedere fictiv, ramane totusi esentialul si anume ca doi baieti nu prea scoliti au facut milioane de dolari de pe urma unor tranzactii legale facute ilegal. O sa intelegeti la vizionare.

Personajul lui Teller are grija sa ofere detalii competente si pertinente, el fiind vocea naratorului. Dumnealui este eclipsat insa la interpretare de Jonah Hill – mai sigur, mai impunator.

Dinamic, cu o poveste ca o dinamita – avanseaza la fel de repede precum se aprinde fitilul pana explodeaza. ‘War Dogs’ este un altfel de film despre razboi devenit o critica data ca o palma arogantei Americii. Fie si pentru asta trebuie vazut, chiar daca nu a luat pulsul ‘Goodfellas’ cum trebuie, pentru a-l reinventa. Sa nu uit de chimia aia faina dintre cei doi actori, care au stiut cum sa lucreze impreuna cat pentru a face un duo nebunesc cu imperative pentru exploatari, egoism si naivitate.

Ca un P.S. – da, Albania din filmul asta este Bucurestiul nostru. Si aici se intampla tot ce-i mai interesant.

Filmul intra in cinematografe din 19 august si este distribuit de Freeman Entertainment.

Vizionare trailer:

Loading...

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.