“ If we’re right, people lose homes. People lose jobs. People lose retirement savings, people lose pensions. You know what I hate about fucking banking? It reduces people to numbers. ”
- Regizor: Adam McKay
- Actori: Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Rudy Eisenzopf, Hunter Burke, Brad Pitt, Marisa Tomei, Rafe Spall, Finn Wittrock
- Gen: Drama
- Premii: 19 premii, 66 nominalizari (la data publicarii)
- Tara: SUA
- Durata: 130 minute
Regizorul McKay denota o sensiblite fina pentru comic, numai potrivita pentru absurdul multor situatii din „The Big Short”, iar tragedia prabusirii economiei mondiale se transforma treptat intr-o comedie despre un adevar pe care il ignoram. Folosind tehnica ‘(breaking) the fourth wall’, Ryan Gosling face introducerea filmului facand confesiuni in fata cameriei. Domnul pregateste audienta pentru biopicul „The Big Short” – mai degraba docudrama, ne avertizieaza indirect asupra greutatii cu care filmul va fi de urmarit, cand termeni din sfera economica si financiara predomina in discursuri.
Regizata de Adam McKay (‘Step Brothers’, ‘The Other Guys’), productia biografica are la baza cartea cu acelasi nume semnata de Michael Lewis si prezinta detaliat inceputurilor crizei finaciare din perioada 2007-2008, insistand asupra semnelor care au dat indicii asupra unui astfel de fenomen. Cunoastem astfel pionierii care au profitat de pe urma acestui eveniment sau care au incercat cumva sa (se) salveze ce era mai de salvat dintr-o criza financiara iminenta. Una care a lasat fara case si locuri de munca milioane de oameni, doar pe teritoriul tuturor posibilitatilor.
Astepatati-va la multe jargoane. Nu comparati „The Big Short” cu „The Wolf of Wall Street” pentru ca mi-e teama ca ii lipseste desfatul de acolo si ca ne apropiem mai degraba de oferta de la HBO „Too Big to Fail” acolo unde se face o portretizare acuta a secretelor de culise sau a intalnirilor cu usile inchise ale bancherilor.
In 2005 un manager de fonduri, inteligent si excentric, Dr Michael Burry (Christian Bale) anticipeaza un dezastru financiar, produs de multiplele ipoteci acordate. Decide sa parieze impotriva sistemului, investind cu cinism in ruinarea care va urma. Doar ca odata cu imbogatirea lui, ar trebui sa vina si expunerea coruptiei dintr-un sistem firav. Lucru care este amanat (mai degraba anulat). Un alt jucator interpretat de Ryan Gosling, care este si naratorul arogant, intervine uneori facand prezentari cameo menite sa elucideze mutarile si termenii pe care audienta nu le intelege. Asta atunci cand nu este ocupat sa-i convinga pe Mark Haum (Carrell, fantastic in rolul de paraonic – “we live in a new era of fraud”) si echipa sa, sa investeasca impotriva institutiilor financiare care par mai solide ca oricand. Doar ca o catastrofa este inevitabila .
O distributie care se remarca prin patos, consider ca cel mai mare graitor si castigatorul, din punctul meu de vedere este Steve. Rareori umbreste partitura lui Bale, cu mai putine afisari. Interesant este ca nimeni din povestea asta nu pozeaza in erou si nici nu spera sa salveze lumea. Uneori este obositor de urmarit pelicula, cand se face exces de close-up-uri si imaginea tremura mai tot timpul.
O satira care se remarca prin absurd, ironie, dialog ascutit, interpretari magnifice. Lacomia si incompetenta, egoismul si optimismul nebunesc de a avea dreptate in ceea ce priveste un dezastru sunt prezentate aici ca o farsa. Fara sa se iroseasca vreo clipa seriozitatea sau mesajul acid la adresa guvernarii.
Filmul intra in cinematografe din 29 ianuarie si este distribuit de RoImage.
Vizionare trailer:
Vezi si...
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Leave a reply