CineCronici, Drama, Thriller

[REVIEW] ‘Secret in their Eyes’ (2015)

the-secret-in-their-eyes-965123l-1600x1200-n-35c8b9e6“ – Ray: She’s never gonna stop.
– Jess: He can quit his job. He can change his name. He can dump his car but I will still find him.

  • Regizor: Billy Ray
  • Actori: Chiwetel Ejiofor, Nicole Kidman, Julia Roberts, Dean Norris, Alfred Molina, Zoe Graham, Michael Kelly
  • Gen: Drama, Thriller
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare
  • Tara: SUA
  • Durata: 111 minute

„El Secreto de sus Ojos” castiga in urma cu sase ani Oscarul pentru cel mai bun film strain. Si avea cu ce sa se laude dupa, cand puncta un numar impresionant: 51 de premii si 39 de nominalizari. Remake-ul american, lipsit de profunzimea unei idile mai taioasea din versiunea argentiniana, pastreaza intriga, insa o ase\aza intr-un context mai patriotic.

Juan José Campanella ramane atasat noii versiuni si se implica in calitate de producator executiv. Se recunosc scene si replici, dar cu unele modificari, incepand cu personajele principale si motivatiile acestora. Astfel empatizam, dar nu prea si publicul este mai degraba curios, decat sensibilizat. Evident ca nu poti ignora durerea personajului. Iar Julia Roberts este atenta sa nu exagereza si-si dozeaza patima cu inteligenta.

In timpul Procesului National al Reorganizarii, multi criminali scapau nepedepsiti, in timpul unei perioade cand guvernul scapase de sub control populatia. Scena evenimentelor devine acum una mai paranoica. Urmarim cum o celula antiterorism este organizata pentru a preveni si combate orice suspiciune, dupa dezastrul 9/11. Noul procuror (Nicole Kidman) atrage atentia colegului sau, Ray, partenerul lui Jess. O crima in moscheea pe care acestia o urmareau le dau planurile peste cap, fiind direct afectati. De aici carierele si vietile personale li se vor schimba pentru totdeauna.

Se fac treceri discrete, dar usor de sesizat intre trecut si prezent, planurile alternand intre tragedia de atunci si drama care inca este parte din existenta fiecaruia, desi s-au adaptat in felul lor evenimentelor. Ray, interpretat de Chiwetel Ejiofor este liantul care leaga cele doua perioade, cel care de altfel m-a si impresionat. Mai mult poate decat Julia Roberts, care mai degraba sperie cu chipul imbatranit si corp cadaveric, consumat de suferinta. Desigur, stiam ca poate avea rabufniri care sperie (vezi „Erin Brockovich”).

O justitie frustranta, o razbunare (ne)dreapta. Evenimente care par incurcate initial, mister. Astea trezesc interesul, ca de altfel si curiozitatea de a afla exact ce s-a intamplat. „Secret in their Eyes” este mai putin despre „cine e vinovat”, ci mai degraba despre „ce facem cu cel care trebuie sa plateasca”. Cu siguranta merita o vizionare. Filmul nu injoseste, e demn si violent uneori. Un mix intre mai multe povesti: de dragoste, de crima, de politica. Cu toate ca nu este la fel de intens ca predescesorul sau si nu surprinde profunzimea si metafora din titlu, m-am bucurat sa descopar un final mai justificat.

Filmul a intrat in cinematografe din 4 decembrie si este distribuit de Ro Image.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.