Biografic, Drama, Special

[REVIEW] ‘Steve Jobs’ (2015)

thumbs“- Steve Wozniak: What do you do? You’re not an engineer. You’re not a designer. You can’t put a hammer to a nail. I built the circuit board! The graphical interface was stolen! So how come ten times in a day I read Steve Jobs is a genius? What do you do?

– Steve Jobs: Musicians play their instruments. I play the orchestra.

 • Regizor: Danny Boyle
 • Actori: Michael Fassbender, Kate Winslet, Seth Rogen, Jeff Daniels, Michael Stuhlbarg, Katherine Waterston, Makenzie Moss
 • Gen: Drama, Biografic
 • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare
 • Tara: SUA
 • Durata: 122 minute

Au trecut doi ani de la primul biopic biopic dedicat domnului Steve Jobs, productia independenta a lui Joshua Michael Stern. Asta daca ignoram satira cu Justin Long si neglijam fara intentie alte cateva documentare. Danny Boyle revine la regie, dupa o absenta notabila dupa ce se juca cu mintile noastre in paranoicul „Trance” si alege sa faca din Steve Jobs un antierou, surprins in trei dintre cele mai importante momente ale carierei sale, puse in antiteza cu problemele din viata personala. Iar ce face Michael Fassbender este senzational si este suficient pentru a cere o vizionare.

Imparit in trei acte, filmul „Steve Jobs” ne plimba doar in spatele usilor inchise. Evenimentele relatate sunt adaptarea unei carti biografice si au la baza si unele interviuri realizate de scenaristul Aaron Sorkin („A Few Good Men”, „The American President”, „Charlie Wilson’s War”, The Social Network”, „Moneyball”).

Filmul debuteaza cu un interviu cu Arthur C. Clarke, autorul „2001: A Space Odyssey„, prezicand ca in doar cateva decenii in fiecare casa va exista un computer personal. Asta ca un preambul pentru frica de evolutie si de tehnologie. Ulterior ajungem in 1984, apoi in 1988 pentru ca totul sa se termine in 1998, trecand prin lansarile Macintosh, NeXT si iMac. Se insista pe discutiile din culise, asa cum bine remarca insusi protagonistul – „Five minutes before every launch people get drunk and tell me what’s wrong with me.”

Steve Jobs a fost arogant, rebel, vizionar, mandru. Poate prea multe si prea mult uneori. Usurinta cu care Michael Fassbender iti permite sa placi impertinenta personajului, pe care de altfel o stapaneste foarte bine, este de-a dreptul covarsitoare. Si nu spun asta pentru ca sunt un fan declarat al domnului care ma uimea in „Hunger” (si da, mai ales in „Jane Eyre„). Se fac multe gros-planuri cand domnul comunica doar prin mimica. Si o face puternic, inteligent si cu mina consumata. Nu este fermecator, cat convingator, si-si dezarmeaza treptat personajul. Asa cum trebuie. Cat trebuie. O acuratete exceptionala de interpretare poseda si Jeff Daniels, dar si Kate Winslet, ambii severi pe partituri.

Dialogurile sunt cursive, rostite cu repeziciune si amuzante unor, iar caraghiosul deriva din incercarile de a ridiculiza. Si mereu totul pare un meci, o intrecere intre genii.

Filmul surprinde (mai degraba) postura de tata a lui Steve Jobs, de unul care isi renega paternitateta, dar si paranoia de a fi si de a se lasa inselat. Danny Boyle nu urmeaza reteta standard pentru un biopic, ci face mai degraba un studiu generos si energic, despre o figura mandra, executia portretizarii fiind axata pe aviditatea si incapatanarea de a triumfa – ” I’m gonna put music in your pocket.”

„Steve Jobs” filmul este subtil, ascutit in dialoguri si in complexitatea cu care se dezvolta personajele. Si cu toate ca trecutul este doar amintit, totul este usor de inteles si de urmarit, pentru ca replicile umplu golurile momentelor aratate uneori doar fugitiv.

Abordarea artistica pentru portretizarea fondatorului Apple are ca rezultat o umanizare a caracterului protagonistului, pana la final slabit de ratiune si cu deziluzii si regrete (vezi discutia despre cantec). Cu o tensiune dinamica, valabila, filmul nu se preocupa sa faca personaje model, ci dimpotriva. Ii iese de minune sa instrumenteze conflictele si sa faca dintr-o drama derivata din incapatanare, o reusita, oricum ai privi-o. Mai ales cand defectele protagonistilor sunt principala grija.

Filmul intra in cinematografe din 11 decembrie si este distribuit de Ro Image.

Vizionare trailer:

Vezi si...

6 Comments

 1. Cristina at  -  Răspunde

  Nu stiam ca au facut sa ca va fi facuta o ecranizare dupa Steve Jobs. Pare destul de interesant, asa cum a fost si The Social Network (Facebook), la care ma asteptam sa fie mai mult informativ, doar ca firul narativ chiar m-a atras.

  • Angela at  -  Răspunde

   mai este un biopic cu Ashton Kutcher in rolul principal. doar ca versiunea asta este mai… matura. o sa iti placa

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail