“I volunteered because of a lie. They said my father was killed by terrorists! He wasn’t killed by terrorists, was he?”
- Regizor: Paul Greengrass
- Actori: Matt Damon, Tommy Lee Jones, Alicia Vikander, Vincent Cassel, Julia Stiles, Riz Ahmed
- Gen: Thriller, Actiune
- Premii: niciun premiu, o nominalizare (la data publicarii)
- Tara: SUA
- Durata: 123 minute
Al cincilea volum din seria inceputa in 2002 nu trebuie musai sa fie cel mai antrenant. O franciza despre spionaj si demascari inspirata de personajul cu acelasi nume din trilogia semnata de Robert Ludlum cu o istorie de cinema intinsa pe mai bine de un deceniu. Cam asa s-ar rezuma ‘Jason Bourne’. Matt Damon a fost individul amnezic cu un trecut ascuns si dorit ingropat prin dosarele clasate ale CIA pentru patru dintre cele cinci filme. In ‘The Bourne Legacy‘ ni s-a facut cunostinta intr-un spin-off cu Aaron Cross (Jeremy Renner), un agent operativ prins la mijloc de actiunile lui Bourne din ‘Ultimatum’. Cert este ca nu poti intelege exact ramificatiile acestei parti daca nu ai vazut ce s-a intamplat anterior, dar se face apel (abuz) de flashback-uri pentru a intelege prezentul.
Considerat realist in ceea ce priveste ‘uneltele’ de lucru ale CIA, in contrast cu cresterea exponentiala a tehnologiei si folosirii acesteia, de data asta pare ca uneori programele rulate sunt de domeniul SF-ului. Ceea ce nu e musai un lucru negativ, doar ca distorsioneaza cumva tocmai fundamentul pe care s-a construit corporatia de care Jason fuge si valabilitatea ei.
La cativa ani de la evenimentele din penultimul film, asasinul antrenat de CIA, Jason Bourne (Matt Damon) aka David Webb sta ascuns si traieste in suburbii de unde castiga bani din meciuri de lupte. Dupa ce abia si-a recuperat memoria, a preferat sa dispara. Este insa cautat si gasit de Nicky Parsons (Julia Stiles, cu aceeasi incapatanare) mai hotarata ca niciodata sa demaste agentia care acum ii vaneaza pe cei doi si sa ii ofere lui Jason adevarul despre moartea tatalui sau.
Miscarea de camera devine ametitoare, mai ales in scenele de lupta corp la corp, in urmaririle cu masinile sau in orice infruntari cand observam ca toate cadrele sunt surprinse shakky camera. Pana una alta, pentru genul din care face parte – thriller cu spionaj – filmul are grija sa aduca in subiect cateva elemente interesante. Desi uita sa explice motivatiile unora (vezi determinarea personajului Aliciei), ura altora ci doar obsesia unuia. Se descrie ca o productie veritabila de actiune, foarte buna in dezvoltarea temelor precum conspiratii, comploturi guvernamentale, spionaj la cel mai inalt nivel. Si cand vine vorba despre urmariri sau capcane, e tare fain sa privesti toata coordonarea de miscari din camera din control unde totul este aranjat si gandit pentru a ingradi personajul.
Matt ramane ferm pe pozitia agentului secret si nu-si arata varsta catusi de putin. Alicia e faina pe rol, dar nu atat de convingatoare cum ne-a fost dat sa o vedem in drame, iar Tommy Lee Jones nu straluceste mai mult decat a facut-o pana acum. In ceea ce il priveste pe Vincent Cassell – rolul de villain l-a prins mereu.
Interpretat ca un teasing pentru cel mai nou proiect al lui Stone, ‘Snowden’ arunca dezinteresat cateva aluzii la programul care avea sa zguduie perspectiva asupra serviciilor de spionaj. ‘Jason Bourne’ isi vede de treaba si urmeaza propriul scenariu zgariat de graba cu care a fost scris, uitandu-se unele detalii. Pe care le observi doar daca esti atent la detalii. In rest, de vazut. Are cel putin trei scene faine tare: revoltele folosite ca paravan pentru intalniri, batalia din tunelurile din Las Vegas si cursa de masini din final.
Filmul intra in cinematografe din 29 iulie si este distribuit de Ro Image.
Vizionare trailer:
Vezi si...
Leave a reply Cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
1 Comment
Prin blogosfera cinefilă (25 – 31 iulie 2016) | Recenzii filme si carti