O amanare nedorita. Cu doar doua opriri programate pana la final, se pare ca timpul refuza sa mai tina cu mine. Fara prea multe introduceri, astazi facem penultima oprire in calatoriile noastre temporale si continuam seria filmelor de epoca, discutand despre evul mediu.
Asa cum am obisnuit, selectia este subiectiva, asa ca accept cu mare bucurie completari sau mustrari pentru omiterea vreunui titlu.
Evul Mediu a fost construit de trei forte fauritoare: cultura antica, religia crestina si noua ordine politica instaurata ca urmare a migraţiei popoarelor.
Un fenomen care a marcat profund epoca istorica a fost retragerea imperiului din vest în est şi transformarea treptată a Imperiului Roman în Imperiul Bizantin. Perioada a fost considerata una de haos şi de deteriorare culturala.
Vremurile erau caracterizate de un barbarism fara precedent, o lume unde ratiunea era alungata de credinta oarba si superstitii. Dar cum la lectiile de istorie am lipsit, va propun sa va fac o prezentare a ceea ce mie imi place sa cred ca stiu cel mai bine… filmele selectate.
Al optulea capitol: epoca medievala (anii 500-1500)
- Locul I: The Lord of the Ring (2001)
John Ronald Reuel Tolkien termina in 1948 seria ”The Lord of the Rings”, o serie care avea sa fie ecranizata decenii mai tarziu de Peter Jackson. Reusita regizorului de a fi ramas fidel imaginatiei scriitorului, a generat formarea unei adevarate culturi in jurul francizei, personajele devenind in scurt timp iubite si cartile devorate de cititori. Munca autorului avea sa inspire pictori, artisti, scriitori, intr-o masura pe care J.R.R Tolkien insusi nu ar fi putut-o preconiza. Trilogia ”Stapanul Inelelor” descrie aventura epica a unui hobbit (Frodo- Elijah Wood) ce porneste intr-o calatorie menita sa indrepte greseala facuta de unchiul sau. Un inel care poate decide sorti, ajunge in mainile lui Bilbo Baggins (Martin Freeman) si acesta cade prada puterii acestuia. Un sequel ce a luat start in toamna anului trecut relateaza exact povestea gasirii inelului, urmand sa fie lansate urmatoarele parti in doi ani. Doua proiecte ambitioase, similare ca structura si poveste, au facut din tara natala a regizorlui, Noua Zeelanda, loc de pelerinaj pentru iubitorii tolkieni, desi fimul omite anumite elemente importante din romane. Actiunea este plasata in lumea fictionala a Middle-Earth si despica prietenia dintre doi hobbiti (Sam si Frodo). Succes de casa, succes de critica, succes la public, un adevarat pilon de doborat recorduri financiare si onorifice. Din distributie mai fac parte Ian McKellen, Andy Serkis, Hugo Weaving, Elijah Wood, Christopher Lee, Cate Blanchett si Orlando Bloom.
- Locul al II lea: Braveheart (1995)
William Wallace, un razboinic scotian din secolul al XIII lea, primeste partitura principala intr-un film regizat de Mel Gibson, cel care il si portretizeaza pe erou (initial era dorit in rolul principal Jason Patric). O drama istorica ce a reusit sa devina un film emblema al genului, se bazeaza pe un poem semnat de Blind Harry. Nominalizat la zece premii Oscar la editia 68, “Braveheart” a castigat cinci dintre ele. Subiectul peliculei este dedicat bataliei patriotilor scotieni, purtata impotriva opresorilor englezi. Inspiratia de a face filmul a pornit de la o vizita facuta de scenarist in Edinburgh in 1983. Intrigat de o statuie dedicata lui William Wallace, un individ despre care nu stia mai nimic, a inceput sa faca cercetari si cu putinele date stranse a fagaduit ca va scrie despre “cel mai mare erou al Scotiei”. Pe langa evocarea unor lupte care au schimbat date istorice, filmul aloca si momente pentru o poveste dramatica de dragoste.
- Locul al III lea: Pillars of the Earth (2010)
O serie incredibil de bine realizata care m-a tinut treaza cateva nopti pana sa finalizez cele opt episoade. “Pilonii Pamantului” este o mini serie ce se concentreaza in principal pe constructia celei mai mari catedrale facute de mana unui om, totul descris pe fundalul unor intrigi religioase si lupte sangeroase pentru castigarea unui tron. Pe plan secund avem si relevarea sentimentului iubirii dintre un ucenic- Tom si Aliena, fiica unui nobil care ajunge sa piarda totul intr-o clipa. Schingiuti permanent de lipsuri si de rolul pe care il joaca in multiple planuri, fiecare isi va dovedi insemnantatea in calea unor oameni. La inceput veti urmari mai multe personaje fara vreo legaura, dar pe parcurs totul se leaga si capata o insemnatate puternica. Aspectele istorice si scenografia schitata sunt ireprosabile. In rolurile principale ii avem pe Ian McShane, Matthew Macfadyen, Eddie Redmayne, Hayley Atwell si cu aparitii episodice pe Donald Sutherland.
- Locul al IV lea: Ladyhawke (1985)
Sudul Frantei, anul 1239…. Etienne Navarre si Isabeau de Anjou se cunosc si se indragostesc. Cand nimic nu parea a rupe firul fericirii, cei doi sunt inselati si blestemati. Ea este sortita unei vieti de soim ziua, iar el nenorocit sa fie lup in timpul noptii. Singurul moment cand se pot revedea este la rasaritul si apusul soarelui… Impreuna si totusi separati. Povestea indragostitilor avea sa smulga multe lacrimi, sa stinga carcoteala criticilor si sa tina treaz mitul cu radacini din secolul al XIII lea, mitologia medievala jucand un rol important. Regizat de Richard Donner, filmul “Domnita soim” ii aduce impreuna pe Rutger Hauer si Michelle Pfeiffer si a fost turnat pe meleagurile italiene.
- Locul al V lea: The Lion in Winter (1968)
Castigator a trei premii Oscar (pe langa alte 14 premii si 16 nominalizari), “The Lion in Winter” este o productie ce are la baza o piesa interpretata pe Broadway semnata de James Goldman. Regizata de Anthony Harvey, pelicula ii aduna la un loc pe Peter O’Toole, Katharine Hepburn, John Castle si Anthony Hopkins in rolul lui Richard the Lionheart (filmul sau de debut), Jane Merrow, Timothy Dalton si Nigel Terry. Un adevarat succes comercial, filmul a beneficiat si de un remake in 2003, dar fara aceleasi ecouri la aplauze. Centrul de interes al filmului este dat de conspiratiile tesute in jurul succesiunii la tron dupa domnia regelui Henric al II lea. Cei trei fii ai sai aspira sa fie cel ales, iar ei impreuna cu mama lor nu se dau inlaturi de la nimic pentru a-l forta pe rege sa faca o alegere… Miza este uriasa: insusi imperiul.
- Locul al VI lea: Excalibur (1981)
O drama fantastica ce relateaza legenda Cavalerilor Mesei Rotunde. Conturata in linii mai putin romantice, mitul legendei Regelui Arthur este reinterpretat, exact cum era imaginat in romanul lui Thomas Malory din secolul XV. Apar Nigel Terry in rolul lui Arthur, Nicol Williamson pentru Merlin, Nicholas Clay este Lancelot, Cherie Lunghi o infatiseaza pe Guenevere, Helen Mirren ii da viata Morganei, Liam Neeson lui Gawain si Corin Redgrave lui Cornwall. Mai putin cunoscut atunci era Patrick Stewart si l-a insufletit pe Leondegrance. Filmat in totalitate in Irlanda, “Excalibur” a lansat carierele multor actori din distributie.
- Locul al VII lea: The Name of the Rose (1986)
Cartea cu acelasi nume semnata Umberto Eco, primeste o ecranizare incredibila, regizata de francezul Jean-Jacques Annaud, o munca pentru care au fost necesari cinci ani de pregatire. Un adevarat dezastru la incasari, pelicula a reusit sa stranga cronici pozitive. Pe scurt, filmul prezinta detaliile rezolvarii mortii unui calugar. In manastirea izolata, prejudecatile dictau rigori si temeri ca un sfarsit al lumii se apropie. Un calugar franciscan, William of Bakersville (Sean Connery), ajunge alaturi de novicele Adso (Christian Slater) sa rezolve itele incurcate ale misterioasei crime.
- Locul al VIII lea: Merlin (1998)
Din nou vrajitorul Merlin si legatura sa cu regele Arthur, de data asta pusi intr-o versiune mai mistica, axata pe magie. Merlin isi spune propria poveste si rememoreaza actiunile razboiului purtat de Regina Mab si imperiul castelului Camelot. Legenda regelui este orata de data asta din perspectiva vrajitorului nascut din magie pagana, dar crescut intr-un mediu crestin. Prezent langa Arthur atunci cand castiga Excalibur si construieste Camelot, priveste si tradarea sotiei sale Guinevere. Acesta nu uita sa povesteasca si propria idila stinsa inainte de fi crescut. Sam Neil are rolul principal si s-a descurcat fantastic.
- Locul al IX lea: Arn: The Knight Templar (2007)
O productie care mi-a placut tare mult, “Arn: The Knight Templar” este impartit in doua parti televizate, lansate la un an distanta. Jan Guillou a creat personajul fictiv Arn Magnusson, un cavaler suedez si acesta a fost adus la viata in ecranizarile din 2007 si 2008, pentru a cuceri publicul dornic de lupte medievale, povesti romantice interzise si secrete care condamna. Pentru un buget de aproximativ 30 de milioane de dolari, filmul este considerat a fi cea mai scumpa productie din cinematograful suedez. Arn Magnusson, copilul unei familii sarace de fermieri, ajunge la o manastire pentru a fi crescut in spiritual pocaintei. Educat cu predici si pilde, Arn este instruit de un fost cavaler templier sa devina un razboinic. Intalnirea cu Cecilia, cea care va deveni iubirea sa, va decide cursul multor batalii purtate de acesta. Soarta, familia, legile ii despart, astfel ca Cecilia este incarcerata la o manastire si Arn ajunge sa lupte in Razboiul Sfant. Despartirea lor ii pune in fata unei dileme: exista un Dumnezeu care accepta suferinta lor?
- Locul al X lea: Robin Hood: Prince of Thieves (1991)
Versiunea mea preferata pentru ecranizarea aventurilor lui Robin Hood. Imaginea lui Kevin Costner mi se pare a fi surprins cel mai bine chipul nelegiuitului care fura de la bogati pentru a imparti saracilor. Dupa ce scapa din luptele cruciatilor, Robin of Locksley revine acasa. O lipsa de cativa ani, il pune pe Robin in situatia de a descoperi caminul sau distrus, tatal mort si un regim ce face legea. Decide ca lucrurile pot fi schimbate doar daca ia masuri. Incepe prin a razbuna moartea tatalui sau de a carui vinovat se face seriful de Nottingham. Cauta ajutor si la Marian, prietena sa din copilarie, dar aceasta nu-l poate ajuta, asa ca se alatura unui grup de tarani exilati si devine curand liderul lor. Morgan Freeman, Mary Elizabeth Mastrantonio, Christian Slater si Alan Rickman completeaza distributia. Cea mai recenta versiune lansata este cea din 2010 cu Russell Crowe in rolul talharului cu intentii nobile.
- Locul al XI lea: Tristan and Isolde (2006)
Deloc apreciat de critica, mie mi-a placut si-l recomand. Dintotdeauna mi-au placut povestile care devin legende, si cum “Tristan si Isolda” poate fi comparat negresit cu tragedia “Romeo si Julieta”, asta este de bun augur. Drama romantica inspirata de legenda medievala a cuplului a fost produsa de Tony Scott, regizata de Kevin Reynolds si i-a pus impreuna pe James Franco si Sophia Myles. Englezii sunt supusi regelui irlandez. Dupa caderea Romei, unul din liderii englezi, Lord Marke (Rufus Sewell), vrea sa formeze o natiune puternica prin unirea triburilor. Tristan (James Franco), cel mai bun cavaler al sau, copilul salvat si crescut de el, primeste sarcina de a castiga mana printesei Isolda pentru Lord Marke, insa ceea ce nu stiu decat cei doi, este faptul ca ei s-au cunoscut deja si ca au impartit sentimente si promisiuni. Prinsi intre datorie si onoare, amandoi vor face tot ce pot pentru a-si tine sub frau sentimentele… Dragostea lor risca sa darama imperii.
- Locul al XII lea: A Knight’s Tale (2001)
“A Knight’s Tale” este o aventura plina de momente amuzante, legata de o poveste de dragoste tipica. Cumva, filmul a devenit cunoscut tocmai pentru ca unul din regretatii actori care ne-au parasit prea devreme duce rolul principal, si anume Heath Ledger. Personajul sau este un om de conditie umila care decide ca isi poate schimba soarta atunci cand fura identitatea unui nobil dornic sa ia parte la luptele cavalerilor. Rezultat al imaginatiei regizorului Brian Helgeland (L.A. Confidential (1997), Man on Fire (2004) Cirque du Freak: The Vampire’s Assistant ), filmul i-a avut si pe Shannyn Sossamon, Mark Addy, Alan Tudyk, Rufus Sewell, Paul Bettany in alte roluri.
- Locul al XII lea: Snow White and the Huntsman (2012)
Cunoastem cu totii povestea Albei ca Zapada, basmul care recita constant aceeasi idee: binele invinge raul. “Snow White and the Huntsman” nu schimba cu nimic datele basmului clasic, ba chiar a fost acuzat ca a stricat imaginea originala a povestii. Mie mi-a placut si de aceea am si inclus filmul in top, dar apreciez costumele si scenografia care oglindesc fidel epoca medievala. O abordare mai taioasa ni le pune in rolurile principale pe Alba (Kristen Stewart) si vanatorul trimis sa o ucida (Chris Hemsworth), dar care isi uita juramantul pentru a decide ca el trebuie sa fie cel care trebuie sa o protejeze. Cei doi ajung sa lege o prietenie frumoasa si planuiesc sa o detroneze pe mama vitrega (Charlize Theron) a Albei pentru a-si recastiga drepturile pierdute odata cu moartea tatalui. In 2015 este asteptat un sequel, dar datele nu pot fi confirmate inca.
- Locul al XIV lea: Kingdom of Heaven (2005)
Regizorul Ridley Scott aduce pe marele ecran o perioada tulbure a istoriei si alege ca de data asta ne faca o cercetare asupra cruciadelor. Un fierar ajunge un cavaler respectat. Balian (Orlando Bloom), evolueaza pe rand dintr-un om modest intr-un conducator militar. Totul pleaca de la intalnirea avuta cu cavalerul Godfrey of Ibelin (Liam Neeson), cel care se va dovedi a fi tatal lui si il poarta in lumea Ierusalimului, facand din el o persoana a onoarei. Stilul vizual al filmului „Kingdom of Heaven” este impresionant, coloana sonora contribuind la aprecieri.
- Locul al XV lea: The Prince of Persia: The sands of Time (2010)
Un film de la care inca astept continuarea, dar care nu cred ca va veni nicicand. Cand un sequel este conditionat de incasari, atunci filmul inspirat de un joc video, „The Prince of Persia: The sands of Time”, pierde batalia si ne ramane sa ne multumim doar cu un singur capitol al aventurilor printului Dastan. Desi este filmul cu cele mai multe incasari pentru o productie ce are la baza un joc video, se pare ca nu au fost suficiente. Portretizat de Jake Gyllenhaal, eroul principal ajunge in mijlocul unor intrigi periculoase odata ce descopera un pumnal cu care poate controla timpul. Ceea care proteja secretul acestuia isi risca viata pentru a pastra intact secretul sau, mai cu seama cand pe urmele lor se afla multe persoane cu planuri periculoase. Printesa Tamina (Gemma Arterton) trebuie sa faca fata multor pericole, dar Dastan decide ca trebuie sa lupte alaturi de ea.
Va urma o ultima oprire pentru articolul dedicat antichitatii…
Vezi si...
Leave a reply Cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
14 Comments
ca de obicei un articol complet, foarte bine documentat. Felicitari Angela 🙂
Maria, mereu prezenta pentru a ma sustine! Iti multumesc, draga mea 🙂 Mai am puuutin de tot. Adica a mai ramas doar o parte din cele noua promise. Imi sunt tare dragi articolele astea pentru filmele de epoca, asa ca nu pot decat sa ma bucur pentru aprecierile oferite.
Daca nu l-ai vazut inca, iti recomand si World without End. Tot „marca” Ken Follet, iar actiunea are loc tot in Kingsbridge, 150 de ani mai tarziu.
Nu l-am vazut, dar il luasem in considerare. Citisem chiar la voi pe site niste pareri, dar nu eram convinsa. Il voi urmari curand pentru ca mi s-a deschis apetitul pentru epoca medievala si am chef de ceva proaspat. Iti multumesc!
Excelentă alegere! Le-am văzut pe aproape toate şi mi-au plăcut foarte mult. Mulţumesc de trimitere 🙂 Un articol complet şi bine scris, amplu documentat. Felicitări!
Multumesc, Roxana! Ma bucur ca iti place. „Aproape pe toate” mai ca te face un cinefil infocat. Multumesc eu pentru articol. A fost foarte bun de parcurs. Multumesc pentru aprecieri! Ce filme nu ai vazut?
Cred că n-am văzut Kingdom of Heaven, dar incerc să remediez situaţia 🙂
Actiunea filmului The lord of the ringS nu se petrece nicidecum in Evul Mediu, unde ai vazut sau citit tu asta??
Imi place sa cred ca m-am documentat putin inainte de a face articolul 🙂 Seria este una fantastica, locul si timpul fiind unele fictive. Totusi, mentionez „Though Middle-earth is a fantasy setting, it does borrow elements from the real history of our world, including Norse, Saxon, and Medieval influences. While there is no specific time-period associated with Middle-earth, the setting can be understood as reflecting the technology, weapons and society of the Dark Ages and Early Middle-Ages of Europe” (sursa)
e doar o supozitie, pai tocmai ca textul sursa pe care il mentionezi spune ca imprumuta niste influente bla bla, iar timpul nu este specificat, asta e clar, m-a frapat ca titlul aticolului tau e cat se poate de specific, iar primul exemplu pe care il dai e cat se poate de…nespecific
De pe alte meleaguri cinefile (8) | Movie Zone
Frumos top. Eu n-am inclus LOTR si alte filme fantasy tocmai pentru ca plasarea lor pe axa temporala e dificila. Cert e ca majoritatea pot fi incadrate in perioada medievala. Poate facem un top special cu ele candva 🙂
multumesc:) ma bucur ca iti place ! pe celelalte le-ai vazut? mi-am facut un scop din a vorbi despre filmele de epoca si uite unde am ajuns :))) da, deja m-a certat lumea pentru includerea LOTR :D. Da, sunt de acord! Ne punem mintile de cinefili la lucru si cine stie ce frumusete de articol iese. Imi plac si alegerile tale 🙂
Northmen – A Viking Saga (2014) | CineAmator