filme si seriale de epoca

Piese ale romantismului uitate in filmele de epoca (partea a IX a): Antichitate

stock-photo-vintage-background-75481096-001Ultima oprire. Ultimul popas dintr-o calatorie inceputa cu cateva luni in urma. Un voiaj romantic, istoric, incarcat in imagini care au construit, sper, cat mai fidel vremurile care au traversat omenirea.

Daca primele repere schitate ne-au purtat spre sfarsitul anilor ’60, ordinea invers cronologica ne trimite acum in epoca antica. Trecutul s-a scris prin cunoastere. Stiinta a insemnat progres. Inca din vremurile uitate, oameni intelepti au descoperit si au transmis invataminte.

O era in care dezvoltat cultura, arta, religia și marile civilizații, este o era care a strans figuri si nume care au scris istoria, umanitatea dezvoltand inca de atunci fascinatie pentru curiozitati. Antichitatea sau lumea veche poate fi indirect sinonima cu grandoarea Imperiului Roman si aceasta se incheie exact la caderea acestuia in anul 476.

Alegerile titlurilor care intregesc acest ultim articol dedicat filmelor de epoca a fost dificila. Recunosc ca putine titluri reusesc sa creioneze acele vremuri si cele cateva care s-au preocupat de aceasta, nu au reusit in cea mai mare masura sa fie si extraordinare. Ca de fiecare data lansez indemnul de a face completari, mustrari sau laude, primesc cu drag.

colaj4-001

Al noulea capitol: antichitatea (anii 4000 BC – 500)

  • Locul I: Ben-Hur (1959) 

Primul remake care castiga un Oscar pentru cel mai bun film. Acest lucru s-a mai intamplat 47 de ani mai tarziu, cand “The Departed” reusea aceeasi performanta. “Ben-Hur” este filmul simbol pentru razbunare, o drama istorica plasata in Roma Antica si ne relateaza povestea unui print evreu, tradat de cel mai bun prieten. Incarcerat, reuseste sa-si recastige libertatea si promite sa se razbune.Regizat de William Wyler si avandu-I in rolurile principale pe Stephen Boyd, Jack Hawkins, Hugh Griffith si Haya Harareet, productia este cunoscuta pentru realizarea uneia dintre celebre curse a carelor dintr-un film: o durata de noua minute. Coloana sonora compusa de Miklós Rózsa a avut ecouri in cinematografie timp de mai bine de cincisprezece ani si este cea mai lunga compusa pentru vreun film.

Ben Hur 1959  3

  • Locul al II lea: Gladiator (2000) 

Conform declaratiilor acestuia, Maximus este personajul preferat de Russell Crowe, dintre cele interpretate. Un film care a reusit sa cucereasca publicul, critica si sa devina unitatea de comparatie pentru filmele istorice recente. Castigator a cinci premii Oscar (alte 51 de distinctii si 80 de nominalizari), “Gladiator” a fost regizat de aclamatul Ridley Scott si ii are in rolurile principale pe Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen, Ralf Möller,  Djimon Hounsou, Derek Jacobi, John Shrapnel si Oliver Reed, aici la ultima sa aparitie. Partial bazat pe evenimente istorice, regizorul a dorit sa portretizeze cultura romana cat mai fidel, mai mult decat in oricare film de pana atunci, insa a deviat si de la acuratetea istorica pentru a se mentine interesul spectatorului sau pentru a se pastra cursivitatea naratiunii. In anul 180, generalul roman Maximus (Russell Crowe) conduce armata Romana catre o victorie decisiva. Cu gandul la reintoarcerea acasa, la sotia si fiul sau, Maximus refuza o ultima sarcina din partea imparatului Marcus Aurelius (Richard Harris). Starnind gelozia fiului sau, Commodus (Joaquin Phoenix) ordona executia familiei Generalului care ajunge sclav si mai apoi gladiator in arenele roamen. Cunoscand o faima nedorita, jura ca va face dreptate pentru cele suferite. Riddley Scott a proclamat filmele “Spartacus” si “Ben-Hur” ca fiind influente pentru ceea ce si-a imaginat in “Gladiator”: „These movies were part of my cinema-going youth.“

gladiator-movie-picture-18

  • Locul al III lea: Quo Vadis (1951) 

Cu o recuzita ce numara un total de 32 000 de costume, “Quo Vadis” este productia epica marca MGM, regizata de Mervyn LeRoy, dupa o adaptare a romanului clasic cu acelasi nume, semnat de Henryk Sienkiewicz din 1896. Partiturile scenice sunt proclamate de Robert Taylor, Deborah Kerr, Leo Genn, Peter Ustinov Patricia Laffan, Finlay Currie, Felix Aylmer si Abraham Sofaer.
Considerata a fi cea mai buna ecranizare a romanului amintit, “Quo Vadis” ne prezinta transformarea lui Marcus Vincius, un soldat neinfricat care se indragosteste de Lygia, fiica crestina a unui general pensionat. Cunoscand-o mai bine, incepe sa puna la indoiala modul despotic de conducere al imparatului roman care credea ca isi va castiga nemurirea daca incendiaza Roma si elimina amenintarea noii religii.

Quo Vadis (1951)  3

  • Locul al IV lea: Agora (2009) 

Egipt, secolul IV: Hypatia preda astronomie, matematica si filosofie. Studentul sau Orestes  (Oscar Isaac) este indragostit  de ea, la fel si Davus (Max Minghella), sclavul ei personal. Pe masura ce crestinii, codusi de Ammonius si Cyril, castiga putere politica, instituiile sunt amenintate cu prabusirea. Dupa 20 de ani, Orestes devine prefectul capitalei si duce o sarcina grea pentru a mentine departe revoltele religioase. Soarta faimoasei biblioteci din Alexandria, este pusa in sarcina lui Hypatia (Rachel Weisz) care se lupta sa salveze de la disparitie intelepciuni si scrieri vechi, inchise pe rafturile prafuite. In acelasi timp, cei doi barbati care o iubesc sunt pusi sa aleaga un drum. Alaturi sau departe de ea. In prima etapa, Alejandro Amenábar a dorit-o pe Rachel Weisz in rolul Hypatiei (rol scris cu ea in minte) si pe Sacha Baron Cohen si Jonathan Rhys Meyers in celelalte roluri. Povestea apeleaza la fictiune istorica pentru a scoate la lumina relatia dintre religie si stiinta, surprinsa in mijlocul declinului religios al imperiului greco-roman.

still-of-rachel-weisz-and-oscar-isaac-in-agora

  • Locul al V lea: Troy (2004)  

Suntem in epoca tarzie de bronz. Doua natiuni se ciocnesc, doua imperii se rascoala pentru apararea orgoliului propriu. Dupa ce Paris (Orlando Bloom), un print troian o convinge pe Helen (Diane Kruger), regina Spartei sa isi paraseasca sotul, pe Menelaus, pentru a-l insoti in voiajul sau inapoi acasa. Dupa ce Menehalus afla ca sotia sa a fost luata de un troian, jignirea adusa poate fi stearsa doar printr-un razboi. Apeleaza astfel la fratele sau care ii pune la dispozitie o armata care il are in frunte pe Ahile (Brad Pitt). Singurul care le poate tine piept este Hector (Eric Bana), fratele lui Paris. Un remake indraznet al „Iliadei” lui Homer, semnat de Wolfgang Petersen. Compozitiile muzicale ce insotesc scenele din film au fost compuse de James Horner in mai putin de sase saptamani. O curiozitate amuzanta: Eric Bana si Brad Pitt nu au folosit dubluri pentru scena de lupta. Au decis amandoi, intr-un legamant de domin, ca fiecare ii va plati celuilalt 50$ pentru o  lovitura usoara si 100$ pentru una mai dura. In final, Pitt i-a datorat lui Bana 750$.

Troy (2004)

  •  Locul al VI lea: 10 000 BC (2008) 

Desfiintat de critici “10 000 BC” este unul dintre putinele filme in apararea caruia sar, fara a fi capabila sa aduc argumente valabile in sustinerea placerii cu care l-am urmarit. Nu stiu daca are vreo insemnatate faptul ca naratorul povestii este Omar Sharif, sau poate simplitatea subiectului cu un final ce prezinta o viziune inedita asupra uneia dintre cele mai mari mistere ale omenirii.  In era preistorica il cunoastem pe vanatorul de mamuti D’Leh (Steven Strait). Alaturi de iubita sa Evolet (Camilla Belle), duce o viata tihnita intr-un taram preistoric. Ducand umbra grea a unui trecut rusinos care incarca alegerea unui tata absent, D’leh nu cugeta prea mult atunci cand iubita sa este rapita de un grup misterios de oameni. Cu cativa prieteni ce nu ezita sa il insoteasca, tanarul pleaca sa cutreiere o lume care pana atunci ascunsese de el tinuturi necunoscute. Este inutil sa ignoram semnele care aseamana filmul cu clasicul “One Million Years B.C.”

10 000 BC (2008)

  • Locul al VII lea: Cleopatra (1963) 

Regina Cleopatra a VII-a a Egiptului sau imaginea iconica a lui Elizabeth Taylor imbracata in haine cu iz antic, schimband  65 de piese de imbracaminte. O femeie care se foloseste de farmecul propriu si de tensiunile care macina un imperiu, pentru a-si consolida pozitia. Cezar ii face o vizita si cei doi au o aventura, in urma careia regina ramane insarcinata. Reclamand un loc alaturi de conducator, Cleopatra ajunge in Roma, dar Cezar este ucis inainte de a rosti vreo hotarare. Initial cu o durata de sase ore, filmul a ramas in istorie cu nedorita faima de a fi fost pe punctul sa falimenteze studiourile producatoare, fiind a treia cea mai costisitoare pelicula din lume. Si in prezent, filmul imparte critica in doua tabere, acesta fiind proiectat la editia de anul acesta de la Cannes pentru a comemora 50 de ani de la lansare. Alte aparitii: Richard Burton, Rex Harrison, Roddy McDowall si Martin Landau.

cleopatra-100788l

  • Locul al VIII lea: One Night with the King (2006)

Romanul “Hadassah: One Night with the King” scris de Tommy Tenney si Mark Andrew Olsen, devine sursa de inspiratie pentru filmul care adera partial si la plotul biblic descris in “The Book of Esther”. Pelicula este dramatizarea destinului lui Hadassah care risca totul pentru a-si salva poporul evreu. Devenita Ester, regina Persiei din Vechiul Testament, tanara orfana crescuta in saracie, ajunge la inima regelui, insa viata ii este amenintata indiferent de pozitia puternica pe care o ocupa, mai ales cand se afla ca are origini nu tocmai nobile si statul decreta ca toti evreii sa fie omorati.

One Night with the King  2

  • Locul al IX lea: Atilla (2001) 

“Attila” este o miniserie ce te situeaza in mijlocul eforturilor de invadare a Europei de catre huni sau ultimele zile de glorie ale Imperiului Roman. In particular urmarim povestea celui mai feroce razboinic al acelor vremuri, hunul Atilla, care isi castiga si asuma prin violenta conducerea armatei populatiei sale si viseaza sa cuceresca Roma. In paralel urmarim povestea lui Flavius Aetius, cel numit  „ultimul dintre romani”, luptand constant sa apere imperiul caruia ii apartine, intact. Pentru a-l detrona pe influentul Atilla, Flavius,  impreuna cu fiica unui conducator ucis de Atilla, pun la cale un plan pentru a invinge. O poveste romantata despre razboaie, putere si vrajmasi, magie, credinta si misticism. Gerard Butler este Atilla, iar cel care ii tine piept este Powers Boothe in rolul lui Flavius Aetius.

Attila (2001)

  • Locul al X lea: Alexander (2004)

O dezamagire la capitolul incasari, filmul continua sa aiba publicul sau. Recunosc ca si mie mi-a placut, in ciuda inacuratetii istorice. Mai degraba o fantezie decat o cronica a vietii conducatorului, pelicula ignora cursivitatea temporala si se axeaza doar pe cateva evenimente majore din biografia lui Alexandru cel Mare. Regizat de Oliver Stone, filmul il are pe afis pe Colin Farrell imbracat in straie antice: un vizionar impovarat de mostenirea lasata de mama sa (Angelina Jolie), un cuceritor si un lider neobosit. Filmul exploreaza relatiile liderului cu tatal sau Filip (Val Kilmer), camaradul de lupte Hephaistion (Jared Leto) si cu sotia sa Roxane (Rosario Dawson). Se incearca schitarea unei epoci cu moravuri si violente care rivalizeaza cu lumea contemporana.

Alexander (2004)

  • Locul al XI lea: Ring of the Nibelung (2004) 

O coproductie aparent simpla, dar bine realizata. Un film in care un mit germanic se impleteste armonios cu imaginatia unui regizor specializat in filme de televiziune. O miniserie fantastica ce isi trage originile scenariului din mitologia norsa si din poemul epic ”Nibelungenlied”. Siegfried (Benno Furmann), fiul unui fierar modest, are un destin. Harazit sa decida soarta unui regat, acesta este vazut in runele unei vrajitoare ca fiind cel care va influenta viata Brunhildai (Kristanna Loken), regina Islandei. Fara a-si cunoaste originile nobile,  Siegfried ar face orice pentru a-si demonstra meritul unei iubiri imperiale. Fara a conditiona in vreun fel relatia cu el, Brunhilda il asteapta inca pe cel zarit intr-o noapte. O aventura epica presarata cu deceptii, legende, intrigi, disperare si amagire. Pelicula a fost turnata in totalitate in Africa de Sud.

Rings of the Nibelungs

  • Locul al XII lea: Centurion (2010) 

Filmat in conditii care au pus in suferinta membri echipei de filmare, multi dintre ei imbolnavindu-se. “Centurion” ne poarta in Britania anului 117 i.e.n. O versiune epica despre destinul legiunii a IX a insarcinata cu apararea fortului de la frontiera romana de nord. Quintus Dias (Michael Fassbender), singurul supravieţuitor al unui atac al picţilor asupra ostirii sale, merge  către nord alături de legendara Legiune a IX a comandată de generalul Virilus (Dominic West). Ceata este tradata si cade intr-o ambuscada fara sansa de scapare. Conducatorul este luat prizonier, iar Quintus Dias primeste sarcina de a ghida cei cativa supravietuitori in drumul lor spre casa. In alte roluri Olga Kurylenko si Liam Cunningham, primind indicatii de la Neil Marshal.

Centurion

  • Locul al XII lea: King Arthur (2010)

Legenda tesuta in jurul unui erou adevarat, cusuta cu decizii istorice, urmandu-se in film o poveste originala pentru ca se renunta la multe elemente traditionale. O viziune demistificata a ultimei misiunii la care Regele Arthur a fost trimis alaturi de Cavalerii Mesei Rotunde, filmul se doreste a fi o biografie mai realista a figurii cavalerului. Atunci cand Imperiul Roman cade, Arthur (Clive Owen) crede ca poate fi condurcatorul de care Britania are nevoie…  Ioan Gruffudd este Lancelot, iar Keira Knightley Guinevere.

king-arthur-10

  • Locul al XIV lea: The Scorpion King (2002)

“The Scorpion King” serveste prequel la un sequel (The Mummy Returns) pentru “The Mummy”. Evenimntele din filmul in discutie au loc cu 5000 de ani inaintea celor descriese in filmul in care Rachel Weisz si Brendan Fraser au rolurile principale si releva originile lui Mathayus si ascensiunea sa ca Rege Scorpion. “The Scorpion King “ este produs sub indrumarea lui Chuck Russell, care i-a indrumat pe Dwayne Johnson, Kelly Hu, Grant Heslov si Michael Clarke Duncan. Un razboinic al desertului se ridica impotriva unei armate demonice care i-a distrus caminul. Pentru a distruge puterea lui Memnon, Mathayus ajunge in palatal sau si rapeste profetul care il sfatuia in strategiile de lupta. Aici afla ca vrajitorul este de fapt o femeie care il astepta si care ii sopteste propria prezicere.

ScorpKing03

Vezi si...

7 Comments

  1. Paula Si Mihai Dinu at  -  Răspunde

    felicitari pt clasament!!am vazut 10 dintre fime si trebuie sa le vad si pe celelalte.

    • Angela at  -  Răspunde

      iti multumesc tare mult:) mereu cand revin la ele am senzatia ca as fi putut sa pun alte filme :)) mai planuiesc alte articole dedicate filmelor de epoca, o slabiciune de-a mea. sper ca ti-au placut si celelalte perioade dezbatute:) ai vreun film preferat din cele urmarite?

  2. Razvan at  -  Răspunde

    Ceeee ? Fara Caligula ?!

    • Angela at  -  Răspunde

      Acum nu stiu daca esti ironic, dar iti spun ca nu l-am vazut si nu stiu daca mi-ar placea:) . Stiu in mare despre ce este vorba si nu cred ca s-ar incadrea in lista filmelor pentru care eu am o slabiciune.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail