Actiune, Thriller

Mea Culpa (2014)

mea-culpa-159832lMen like you and me. We choose to serve and protect without worrying about the risks. We don’t become policemen by chance but by conviction.

  • Regizor: Fred Cavayé
  • Actori: Vincent LindonGilles LelloucheNadine Labaki
  • Gen: Actiune, Thriller
  • Premii: niciun premiu, o nominalizare
  • Tara: Franta
  • Durata: 90 minute

 Thrillerele franceze pastreaza o traditie aparte de a imbina in scenariu umorul negru cu schimbarile inteligente de situatie si acea particica senzationala care da o nota discordantata genului cu care suntem obisnuiti in mod normal. Un „je ne sais quoi” care de multe ori face diferenta dintre o productia atipica si una banala. „Mea Culpa” renunta la umorul negru si-l inlocuieste cu drama unui om care se invinovateste (pe drept si responsabil as indrazni sa spun) de tragedia de care intr-un fel sau altul se face vinovat. Regizat de Fred Cavayé, cel care in 2008 ne surprindea cu intensa cursa contracronometru din „Pour Elle”, film ce avea sa beneficieze si de un remake prin „The Next Three Days”, „Mea Culpa” poate fi confundat cu multe alte filme, facand abuz de stereotipurile impuse categoriei in care se inscrie.

Mea_Culpa__2014_1

Vincent Lindon (“Welcome”) si Gilles Lellouche (“Gibraltar”, „Point Blanc”, „Tell No One”) fac echipa cu Cavayé pentru a treia oara. De data asta amandoi imbraca haina polististului moral si incoruptibil, doar pentru a intoarce spatele legii atunci cand datoria de sot, tata si prieten este santajata. Cei doi sunt Simon si Franck, parteneri in misiuni periculoase. In urma unei anchete de rutinta, seara se incheie tragic atunci cand fac un accident ce se soldeaza cu doua victime, printre care si un copil. Vinovat de accident este Simon, cel care avea sa piarda totul: casa, prietenul, sotia, respectul de sine. Ani mai tarziu, chinuit inca de fapta comisa, incearca sa mentina o relatie cu fiul sau, Theo. Martor al unei crime, acesta devine curand vanat si Simon apeleaza la Franck pentru a face dreptate.

mea-culpa-pardon-plutot-vengeance-L-yOMVWQ

Desi filmul are actiunea dictata cronologic, se apeleaza destept la flash-back-uri si evenimentele serii care decide soarta protagonistilor este relevata pa parcurs, urmand ca abia spre final sa primim toate piesele puzzle-ului. In pofida abuzului de clisee (vezi incapatanarea de a face din eroii negativi cei mai dumb), filmul inca pastreaza credibilitatea unui scenariu cu surprize. Turnate intr-un stil care aminteste de cele mai autentice productii de actiune ale anilor ’80, cele 90 de minute penduleaza intre adrenalina si puncte moarte. Desi tema principala a filmului este dreptatea confundata cu razbunarea, ca subcategorie as paria pe coincidente. Nu de putine ori esti fortat sa te intrebi cum de unele momente sunt atat de favorabile actiunii. Dar pentru ca sunt plasate cand trebuie, frustrarea nu-si face loc.

mea-culpa-149800l

Ca interepretare, Lindon si Lellouche sunt mai convingatori atunci cand sunt surprinsi in momentele de alergare si mai putin placuti atunci cand se opresc sa asude, sa cerceteze ceva, sa discute sau sa stearga sangele adunat pe chip. De fapt nu sunt cu mult diferiti fata de rolurile din filmografia lor de pana acum.

Pe scurt, „Mea Culpa” este o reintereptare a ceea ce Luc Besson facea cu „Taken”, Cavaye rastalmacind totul, in propriul interes si avantaj. Ca o face binisor, se vede si place audientei. Emotii, intensitate si elemente furate din cateva filme clasice. Si in ciuda unor nesabuiri ale personajelor, pelicula nu-si pierde din curajul de a face ce vrea cu personajele sale.

Filmul a intrat din 25 iulie in cinematografe si este distribuit de Odeon Film

Rating autor: nota 7

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail