Actiune, Mister, Special, Thriller

Red Sparrow (2017) [REVIEW]

 „From this day forward you will become Sparrows, weapons in a global struggle for power. You’ll be trained in psychological manipulation. You must learn to push yourself beyond all limitation. Take off your clothes. When we are finished with you the person you were will no longer exist.”

  • Regizor: Francis Lawrence
  • Actori: Jennifer LawrenceJoel EdgertonMatthias Schoenaerts, Charlotte Rampling, Mary-Louise Parker, Ciarán Hinds, Joely Richardson, Jeremy Irons
  • Gen: Thriller, Actiune, Mister
  • Premii: 32 premii, 91 nominalizari (la data publicarii)
  • Tara: SUA
  • Durata: 149 minute

Probabil cel mai solicitant rol al lui Jennifer Lawrence de dupa prestatia din Winter’s Bone, cand actrita era rasplatita cu prima nonimalizarea la Oscar. Ma refer aici la partitura din Red Sparrow, film pe care actrita il poarta pe umeri de la inceput si pana la final, fara ca acesta sa aiba o constructie stabila. Reuseste sa faca o interpretare laudabila din mai multe puncte de vedere, mai ales tinand cont de situatiile in care este pusa.

Inainte ca personajul actritei sa incerce sa faca jocurile pentru toti cei din Red Sparrow, te pacaleste de foarte multe ori pe tine, pana cand renunti sa incerci sa iti mai dai seama de partea cui se afla. Dar iti pasa de soarta ei, mai mult decat ai vrea, si atunci cand este victima si cand adopta figura glaciala a unui calau. Iar asta nu poate fi decat extraordinar.

Odata cu personajul acesteia, aflam ca in urma unei decizii corpul ei apartine statului – o scuza rece pentru ca ea sa fie batuta, torturata, violata, injunghiata. Insa nu va faceti griji – nu este Atomic Blonde, si nici nu incearca sa ii calce pe urme. Nici nu ar avea cu ce, pentru ca sunt materiale diferite. Aici vorbim despre un film in care cantitatea de actiune si de lupte corp la corp este redusa la secvente grafice de tortura sau mutari de spionaj la cel mai inalt nivel. Foarte grafic, filmul nu umbla cu jumatati de masura cand vine vorba despre violenta sau despre continutul sexual.

Daca filme ca The Bridge of Spies – dintre cele mai recente – conturau o tema ca tradarea sau slabiciunea umana, Red Sparrow face ca acele clisee specifice genului sa lucreze in favoarea lui. Incepand chiar cu povestea.
O balerina isi vede cariera incheiata, insa este curand recrutata – santajata – sa intre in cadrul unei scoli rusesti de servicii inteligente. Aceasta este fortata sa isi foloseasca trupul ca sa seduca un agent CIA, considerat dusman al patriei.
De aici povestea este ceva mai complexa, cu diverse mutari pe tabla de sah. Si cu aparitii cand Jennifer si Joel Edgerton arata extraordinar, fara a o putea citi deloc pe ea. Mai ales ca alege sa-si foloseasca mintea, inaintea de a-si pune pe tava corpul.
Dominika Egorova poate fi o fiica devotata, o balerina premiera, o femeie fara scrupule care lucreaza pentru mutari politice, o spioana antrenata – orice ar face isi impinge trupul si mintea la limite. Mai ales cand devine o maestra in seductie si o luptatoare manipulatoare. Regizorul face din adaptarea romanului cu acelasi nume o naratiune brutala, faina, la a carei atmosfera contribuie si coloana sonora in care-l veti recunoaste pe James Newton Howard.
Fara sa fie un film perfect, eu zic ca este un thriller (erotic) de spionaj care isi sustine bine genul. Se insereaza si o poveste de dragoste deloc fortata, deloc dulce, deloc idealizata, iar asta mi-a placut la nebunie.
Din nou, o sa laud distributia, care in frunte cu Lawrrence face o treaba extraordinara.
Imaginati-va un From Russia With Love fara gadgeturi, mutat in Uniunea Sovietica, o versiune mai senzuala si mai aspra.
Alte cronici: Malaezu, Ioana Andreea,

Filmul Red Sparrow intra in cinematografe din 2 martie si este distribuit de Odeon Film.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail