„- Nature made me a freak. Man made me a weapon. And God made it last too long.”
- Regizor: James Mangold
- Actori: Hugh Jackman, Patrick Stewart, Dafne Keen, Boyd Holbrook, Stephen Merchant, Elizabeth Rodriguez, Richard E. Grant
- Gen: Drama, Thriller
- Premii: niciun premiiu, nicio nominalizare (la data publicarii)
- Tara: SUA
- Durata: 127 minute
Dupa 9 aparitii in seria de filme de dedicata mutantilor X-Men (inclusiv cameo din First Class), Hugh Jackman revine in ultimul capitol dedicat lui Wolverine, personaj cunoscut din seria din comcisuri Marvel. A bifat biografia in „X-Men Origins: Wolverine” (2009) si „The Wolverine” (2013), pelicule dedicate personajului. Insa abia scenariul productiei din 2017 face in sfarsit dreptate supereroului, asta mai ales pentru ca regizorul-scenarist a ales sa lucreze fara precautie. Astfel s-a folosit de ratingul R (la noi nerecomandat minorilor sub 15 ani) pentru a reda scene foarte violente cu care contureaza cat mai sangeros si credibil lumea imaginata pentru anul 2029 fara mutanti.
Logan (2017) – subiectul
Suntem in viitor. Mutantii care au supravietuit unei societati preocupata sa ii distruga se ascund iar Logan nu face exceptie. Lucreaza ca sofer de limuzina si strange bani pentru a cumpara o barca, cu care ar putea sa aiba altfel grija de profesorul Charles Xavier, in varsta de 90 de ani acum. O boala a creierului nu ii mai permite sa isi controleze puterile si este mai mult in stare vegetativa, motiv pentru care Logan nu il ia in serios cand ii spune ca un nou mutant va sosi curand la ei. Lucru care se intampla, cand Laura, o copila care a crescut in violente, devine responsabilitatea amandurora. Cei doi vor face orice pentru a fi salvata si pentru a o duce in siguranta la un sanctuar despre care nu se stie sigur daca exista sau nu.
Ascunzatoarea de la marginea granitei mexicane este una care seamana cu decorurile lui George Miller pentru Mad Max, mai ales cand masinile pleaca in vanatore prin zonele prafuite. Este apasator sa vezi cum s-a facut exilul mutantilor (Caliban, foarte bun) si sa ii observi fragili, fara puterea de a riposta. Si ceea ce incepe ca o drama se transforma intr-un road movie cu thriller, intr-un univers distopian.
Mosteniera lasata de Hugh Jackman – trei cu Wolverine din zece cu X-Men
Este evident ca aceasta este ultima misiune a protagonistului, dar uneori anumite scene te iau pe nepregatite. Asta poate si pentru ca acesta are un istoric urias si ca mostenierea lasata de Hugh este una notabila. La un moment dat Logan se scuza pentru o actiune, intr-un exces de vinovatie si noteaza „it wasn’t me”. Mentionam si dupa vizionare ca nu ar fi putut fi altcineva mai potrivit sa poarte pe umeri acest rol si sa inchida mai bine acest ultim capitol. Si cat de nostalgic si bine facut este schitat totul.
Exista la un moment dat o scena cu o cina, cand fiecare dintre cele trei personaje trecute prin mai multe experiente neplacute, intelege ce inseamna bunatatea si simplitatea. Ba chiar se face si o remarca in sensul asta, inainte de a cunoaste arma care sperie mai mult decat orice.
Dialogul este foarte bine scris – la obiect si fara ocolisuri. Povestea este construita cat sa te faca sa iti pese de personaje, care uneori par sa fie creionate similar cu ce a reusit Nolan sa faca din The Dark Knigh. Uneori se neglijeaza partea de superhero si westernul il inlocuieste.
Logan (2017) – unul dintre cele mai bune filme SF cu supereroi
Patrick Stewart a ales sa se retraga din aceasta saga si dedicarea pentru rol a dus-o pana la final. Pentru aparitia de aici a slabit multe kilograme, pentru a fi cat mai convingator in pielea unui batran invalid si incapabil sa aiba grija de sine. Distributia ne face cunostinta cu Dafne Keen, o tanara cu potential si pe care sper sa o mai urmaresc curand si in alte proiecte. Se foloseste foarte mult de ochi si mimica pentru a comunica si pentru a-si arata furia, lucru care ii reuseste de minune.
Productia Logan isi infige puternic ghearele in scenariu si regie pentru a face un dezonadamant perfect seriei – greutatea grafica a violentei face bine filmului, insa iti este ridicata rapid de pe umeri cand in final vezi pentru ultima oara simbolul mutantilor. Cel mai bun episod din saga inceputa de Singer si cel mai agonizant din capitolul dedicat supereroilor, filmul este matur si asumat, captivant ca poveste si demn in conturarea portretelor pentru personajele alaturi de care am fost aproape doua decenii. Filmul este al naibii de bun si in redarea conditiei umane si a unor sentimente precum compasiunea si nostalgic de voie mare, mai ales in relatia Charles-Logan. Mi-a placut foarte mult cum s-a ales sa se dezvolte aici relatia dintre ei, insa si mai mult am apreciat interesul pentru a nu fabula despre cat de ciudat si dureros este sa ii vezi vulnerabili.
ATENTIE: Pelicula nu este recomandata copiilor – continut ridicat de limbaj si scene violente!
Filmul „Logan” intra in cinematografe din 3 martie si este distribuit de Odeon Film.
Vizionare trailer:
Logan
0%
Nota
Vezi si...
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Leave a reply