Horror, Special

IT (2017) [REVIEW]

„IT 2017: When you’re a kid, you think that you’ll always be… protected, and cared for. Then, one day, you realize that’s not true. If you open your eyes, you will see what we’re going through. ‘Cause when you’re alone as a kid, the monsters see you as weaker. You don’t even know they’re getting closer. Until it’s too late.

  • Regizor: Andy Muschietti
  • Actori: Bill Skarsgård, Jaeden Lieberher, Finn Wolfhard, Jeremy Ray Taylor, Sophia Lillis, Chosen Jacobs, Wyatt Oleff, Nicholas Hamilton
  • Gen: Thriller, Horror, 
  • Premii: un premiu, nicio nominalizare (la data publicarii)
  • Tara: SUA
  • Durata: 145 minute

Mi-a placut IT 2017, mi-a placut teribil de mult, intr-atat incat sa il vad si a doua oara, la distanta de doar cateva zile si cu promisiunea ca voi reveni din nou, inainte sa iasa din cinematografe. Si nu neaparat pentru ca ecranizarea este fara cusur – nu va speriati, nu au avut timp sa comprime povestea, caci va urma capitolul doi – cat mai ales pentru toata atmosfera aia faina de care nici nu stiam ca imi este dor. Ma refer la sentimentul ala straniu, ca iei parte la o vizionare aparte. Mi se intampla asta anul trecut cu La La Land. 

O sa incerc sa-mi explic entuziasmul, care nu este doar la mine, ca pana la urma filmul asta a trimis in sali toti fanii lui Stephen King, ajutand filmul sa doboare diverse recorduri la incasari. Si daca nici asta nu crezi ca il face special, afla ca insusi King, autorul romanului, a fost atat de multumit de adaptare ca l-a revazut si el.

IT 2017: povestea filmului

IT: Chapter 1 este un horror supranatural care reia ideea descrisa in miniseria din 1990, pe care toti o descriam ca filmul ala de groaza cu un clovn. IT se numea si cel mai probabil ca ne-a oferit traume multora dintre noi, mai ales celor din generatia cu cheia la gat, cum scriam in urma cu cativa ani. Povestea are mai multe straturi si este redata complex, dar destul de usor de urmarit dupa un scenariu de Chase Palmer, Cary Fukunaga si Gary Dauberman. Intr-un orasel care nu pare sa aiba nimic deosebit, se reclama tot mai multe disparitii, mai ales in cazul copiilor. Un grup de sapte copii descopera ca sursa raului este o entitate supranaturala care poate lua forma celor mai mari frici ale lor pentru a-i ademeni in dedesubturile orasului, in canalizarea unde sta ascuns.

it 2017

it 2017

 

Grupul celor sapte copii este format din outsideri care nu se integreaza in comunitate, ba chiar sunt terorizati de adolescentii din cartier. Se reia din nou tema de bullying, tot mai promovata in filmele recente, parintii parca fiind amortiti la cele ce se intampla, intr-un oras adormit. Foarte interesanta ideea ca toti acesti copii sunt singuri impotriva raului suprem „we just going to pretend it didn’t happen, like everyone else in this town?”

Liderul Losers Club (Clubul Ratatilor, cum se autointituleaza) este William „Bill” Denbrough, cel care se considera vinovat de disparitia lui Georgie, fratele mai mic. Rand pe rand i se alatura in cautari si cercetari Benjamin „Ben” Hanscom (extrem de inteligent), Beverly „Bev” Marsh (o tanara deja eticheta de localnici, cu un tata abuziv), Richard „Richie” Tozier (un guraliv sufletist), Stanley „Stan” Uris (un pusti care trebuie sa se supuna regulilor religiei sale), Michael „Mike” Hanlon (orfan), Edward „Eddie” Kaspbrak (ipohondru). Fiecare experimenteaza portretizarea celor mai mari frici ale lor, iar fiecare scena sperie diferit. Ar fi nedrept sa spun ca vreunul dintre actori este mai bun decat celalalt la interpretare, dar Jaeden Lieberher m-a impresionat cel mai mult. Bill Skarsgård , cel care il interpreteaza pe Pennywise The Dancing Clown este pur si simplu senzational. Mi-a placut foarte mult ideea ca Pennywise mananca copii, tocmai pentru ca asa sunt speriati cei mici, atunci cand parintii vor sa ii santajeze cu ceva. 

Daca efectul de groaza este asigurat de faptul ca in rolurile principale sunt niste personaje vulnerabile, ale caror decizii nu le mai analizezi cu atata inversunare, este un plus – asa cum concluziona si Malaezu. De altfel, aceasta abordare a avut efect de fiecare data (vibe-ul ala fain ca-n Children of the Corn, Omen, Let the Right One In, Stand by Me, The Goonies etc ), iar recent se inscria cu aceasta reusita si Stranger Things.

IT 2017

IT 2017

Reusite IT 2017: efecte speciale, muzica si regie

Din punct de vedere vizual, calitatea efectelor vizuale este extraordinara. Nu se face economie la machiaj, la settingul pentru a crea un orasel din anii ’80. Regizorul Andy Muschietti, care coordona in 2013 Mama, a reusit sa gaseasca un echilibu intre ideea de a da fiori si cea de a emotiona cand vine vorba despre legatura dintre personaje (inspirata si cruciala decizia despre cum il infatiseaza pe IT). Pentru ca da, pentru un horror, filmul este mai preocupat sa ne arate dinamica si unitatea relatiei dintre copii si acordul lor mutual de a se proteja recoproc, de a lupta impreuna. Si totusi nu deranjeaza. Pana la urma am inteles si ca monstri traiesc printre noi, dar si ca traumele exista, aici sub mai multe forme. Henry Bowers (Nicholas Hamilton) ia chipul unui sociopat care sperie mai mult decat villain-ul principal. Si imi place sa cred ca povestea lui nu s-a incheiat inca.

Un coming of age destul de violent, cu mai multe teme implicate in poveste: pierderea inocentei, supravietuire, moarte, prietenie. S-a renuntat la pasajele cu continut sexual, dar filmul ramane destul de deranjant in unele ipostaze, visceral si sangeros asemenea scrierilor lui King – o aditie cinematografica speciala la ecranizarile scriitorului. Filmul IT 2017 este eificient in primul rand pentru ca are o distributie capabila, mai apoi ca nu se fac improvizatii si pentru ca tonul este moralizator, ambianta mai mult tensionanta decat inspaimantatoare. Se gaseste totusi un umor macabru strecurat printre secvente. Ba chiar s-a gasit timp si pentru easter eggs (Nightmare on Elm Street, Ringu – scena cu proiectorul).

„The film is certainly scary, but also funny, exciting, and even a little heartwarming” – citeam aici. Si mi se pare ca rezuma intregul produs. Si daca ai senzatia ca bucuria de a pedala o bicicleta a fost imrpumutata din Stranger Things, gandeste-te ca lucrurile stau invers.

Filmul intra in cinematografe din 7 septembrie si este distribuit de Vertical Entertainment.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail