Iata-ma ajuns la episodul sase dedicat proiectului asta si dau startul recomandarilor de filme romantice epoca renascentista.
O perioada ceva mai putin descrisa prin filme, astfel ca mi-a fost ceva mai greu sa culeg titluri, dar pana la urma lista arata extraordinar.”Barocco” cum este cunoscut termenul astazi pentru acele vremuri, desemneaza o perioada in istoria europeana dar și un curent artistic care a fost generat în Roma, Italia.
Stilul specific se citeste limpede in domenii ca dans, filozofie, mobilier, muzica, literatura, pictura, sculptura si teatru, exceland in arhitectura. Este caracterizat prin utilizarea bogata a detaliilor care tradeaza subtil lucruri ce se pot interpreta lejer, dar si prin ambiguitate. Toate aceste detalii sunt folosite de către maestrii genului baroc pentru a elibera momente de tensiune, drama si maretie pentru public.
Fara prea multe introduceri, va ofer din nou locuri in primele randuri la spectacolul de epoca.
Al saselea capitol: epoca baroca (anii 1600-1750)
Filme romantice epoca renascentista
- Locul I: The Last of the Mohicans (1992)
Un film care m-a cucerit prin coloana sonora si de care cu greu imi vine sa ma despart, pentru ca revin la el de fiecare data cand am ocazia. “The Last of the Mohicans” este unul din putinele filme cu grija pentru recrearea acuratetii costumelor si recuzitei, indirect a reconstruirii acelor timpuri. Un film epic si istoric plasat cu actiunea in 1757 in timpul razboaielor franceze si indiene. Romanul lui James Fenimore Cooper a fost atent ecranizat de Michael Mann care a lucrat cu actorii Daniel Day-Lewis, Madeleine Stowe, Jodhi May, Russell Means, Wes Studi, Eric Schweig si Steven Waddington. In coloniile americane, prinse intre razboaie, doi oameni se intalnesc si se indragostesc. Dar nu despre asta este vorba, cat despre o familie, despre schimbari, despre sacrificiu si lupte.
- Locul al II lea: Girl With a Pearl Earring (2003)
“Girl with a Pearl Earring” sau drama in care Scarlett Johansson, Colin Firth, Tom Wilkinson si Cillian Murphy isi dau intalnire si sunt ghidati de Peter Webber. Filmul este reinterpretare dupa un scenariu adaptat de Olivia Hetreed a romanului scris de Tracy Chevalier. Subiectul filmului este marcat de evenimentele care au precedat zamislirea celei mai cunoscute opere a pictorului danez Johannes Vermeer, cunoscutul „Girl With A Pearl Earring”, persoana din tablou fiind o tanara marcata de anonimat. Se presupune ca a fost menajera care a locuit impreuna cu familia pictorului, desi nu exista referinte istorice in acest sens. Aici se incearca reconstituirea vietii misterioasei copile in Olanda anului 1665. Dupa ce tatal sau sufera un accident, Griet se angajeaza pentru a-si intretine familia. Lucreaza ca servitoare in casa lui Johannes Vermeer caruia ii trezeste interes, devenind muza in ciuda intrigilor tesute in jurul relatiei lor. Recompensat cu multiple cronici pozitive, filmul a primit inclusiv trei nominalizari la premiile Oscar (cea mai buna scenografie, cea mai buna imagine, cele mai bune costume).
- Locul ala III lea: Lorna Doone (2000)
John Ridd (Richard Coyle) asista in copilarie la uciderea tatalui sau de catre familia Doone. Acum persoana matura si independenta, decide sa-si faca propria dreptate si vrea sa se razbune pe cei vinovati de moartea parintelui sau. Cand credea ca lucrurile sunt simple, o cunoaste pe Lorna (Amelia Warner), ceea care ii si atrage iremediabil atentia. Din pacate, ea este chiar mostenitoarea imperiului familiei tinta…. “Lorna Doone “ dispune de mai multe versiuni (1922, 1951, 1990 si 2000) ale ecranizarii aceluiasi roman semnat Richard Doddridge Blackmore. Pe langa romantismul desprins din multe cadre, avem si un plan secund- o Anglie divizata de rivalitati religioase si politice.
- Locul al IV lea: Stage Beauty (2004)
“Stage Beauty” este o un film romantic specific epoca baroca, regizata de Richard Eyre. Scenariul s-a inspirat din referintele culese dintr-un jurnal personal al unui actor din secolul al XVII lea. In vremuri demult apuse, teatrul era doar un teritoriu al barbatilor. Femeile nu puteau interpreta roluri. Ned Kynaston este actorul care prin travesti a interpretat multe partituri feminie. Relatia sa de protejat cu un membru al Curtii Regale, nu-i ameninta deloc pozitia.Totusi, intr-o zi regulile se schimba, tocmai cand Maria, o actrita aspiranta da o auditie. Regele King Charles II decide sa promulge o lege prin care toate rolurile feminine sa fie interpretate de femei. Maria devine vedeta, iar Ned apune in anonimat si ramane fara loc de munca. Cumva el o iarta pe cea care i-a luat locul si gaseste in sinea lui sentimente mai puternice pentru tanara pe care o privea candva cu ura. In rolurile principale ii vedem pe Claire Danes si Billy Crudup care au si devenit un cuplu dupa terminarea filmarilor. In alte roluri Tom Wilkinson, Ben Chaplin, Ruppert Everet. Ce are deosebit filmul este farmecul dat de cele doua personaje prin lupta pentru ceea ce isi doresc, fiecare intelegand frumusetea acestei cariere la fel, dar manifestand-o diferit.
- Locul al V lea: Molière (2007)
Moliere are doar 22 de ani. Sufocat de datorii, inca spera ca este capabil sa puna in scenea tragedii la care cu siguranta nu este bun. Inchis dupa ce creditorii depun plangeri, acesta reuseste sa fuga, dar isi promite ca odata revenit va deveni cel mai cunoscut poet al Frantei. In aceasta biografie vom fi ademeniti si cu o frumoasa poveste de dragoste. Chipul poetului este adjudecat de actorul Roman Duiris.
- Locul al VI lea: The Crucible (1996)
Ultimul film al lui Paul Scofield. “The Crucible” este o drama scrisa de Arthur Miller si are la baza piesa sa de teatru cu acelasi nume. Regizat de Nicholas Hytner, productia tensionanta ii reuneste pe Daniel Day-Lewis, Winona Ryder, Paul Scofield si Joan Allen. Subiectul are ca centru de interes procesul vrajitoarelor din Salem Massachusetts din anul 1692. Totul porneste de la surprinderea unui mic grup de adolescente din Salem, dansand goale in padure. Ceea ce incepuse ca un joc nevinovat, ameninta sa ia amploare, pentru ca tinerele sunt acuzate si judecate de vrajitorie. Intr-o comunitate crestina ce nu are timp de explicatii, tinerele fete sunt condamnate la moarte…
- Locul al VII lea: The Restoration (1995)
Robert Downey Jr. este un student la medicina in vremuri de restriste, exploatat de un rege. Prins intre devotamanetul pentru profesia sa si provocarile intalnite constant, tanarul cade prada ispitelor si ajunge sa fie amantul uneia dintre curtezanele regelui. Sngura conditie impusa pentru a se bucura de viata de desfrau de la castel este sa nu se indragosteasca… Castigator a doua premii Oscar, filmul aflat sub regia lui Michael Hoffman, este adaptarea romanului cu acelasi nume scris de Rose Tremain.
- Locul al VIII lea: The Red Violin (1998)
La Montreal, o vioara faimoasa, supravietuitoare a trecerii timpului sub numele de „vioara rosie„, este subiectul unei licitatii. Odata cu procesul de vindere a acestui obiect aparent normal, publicul primeste insertii cu proprietarii acestei vioare, incepand cu momentul cand a fost sculptata. Poate un instrument perfect sa inspire pasiuni ? Cat de greu poate fi sa ii descatusezi secretele sigilate de timp? ”The Red Violin” este un film al simturilor, al sunetelor si te poarta prin patru epoci diferite. Un lucru interesant: posterul a fost inspirat de tabloul lui Man Ray, “The Violon d’Ingres”.
- Locul al IX lea: The Man in the Iron Mask (1998)
Neglijenta istorica si literara, inconsistenta pentru modul cum este tratata lumea imaginata de Alexandre Dumas. La asta ii adaugam filmului “The Man in the Iron Mask” si lucruri pozitive: aventura, o poveste buna si o distributie fantastica- Leonardo DiCaprio, Jeremy Irons, John Malkovich, Gérard Depardieu, Gabriel Byrne. Scrisa, produsa si regizata de Randall Wallace, pelicula este slab inspirata de evenimentele din “The Vicomte de Bragelonne”. In centrul filmului sunt muschetarii imbatraniti Athos, Porthos, Aramis, si D’Artagnan. Anul 1662. In Paris, locuitorii incearca sa supravietuiasca saraciei si foametei. Regele Louis XIV iroseste bani din visterie si hartuieste tinerele, insa lasa in urma grija pentru populatie. Din vechea garda a regelui Louis XIII, doar D’Artagnan a ramas la post. Ceea ce putini oameni stiu este ca intr-o inchisoare bine pazita, in spatele unei masti de fier, traieste ascuns fratele geaman al regelui, cel care poate fi chiar salvarea poporului. D’artanagn trebuie sa aleaga intre datorie si onoare. Desi a fost intens criticat, mie mi-a placut filmul.
- Locul al X lea: The Libertine (2004)
Filmat in doar 45 de zile, “The Libertine” a primit opt nominalizari la Premiile British Independent Film, castigand doar la una dintre categorii. Nu este chiar genul de film de epoca iubit de mine, pentru ca pare a desfiinta tot romantismul generat de curentul Jane Austen, ci pare a fi mai degraba un tratament pentru dulcele povestilor de altadata. Cumva, are un farmec distinct si place in ciuda aspectului de film cu reputatie slaba. Laurence Dunmore semneaza regia si ii coordoneaza pe Johnny Depp, John Malkovich, Samantha Morton si Rosamund Pike. Depp este John Wilmot, poet al secolului saptesprezece, un alcoolic care si-a grabit moartea. Se insista pe laturile ascunse ale aristocratiei britanice, temele centrale fiind coruptia poporului, viciile, explorarea hedonismului si nu numai.
Al saptelea rand va va trimite in epoca renascentista si vom face popas in intervalul anilor 1400- 1600
Vezi si...
Leave a reply Cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
3 Comments
Prin blogosfera cinefila (4 – 10 martie 2013) | Recenzii filme si carti
Faci o treaba asa de buna cu aceste articole!Ai toata admiratia mea pentru munca pe care ai depus-o!Voiam sa te intreb cand iti vei publica urmatorul articol.
iti multumesc foarte mult pentru interes si pentru cuvintele frumoase! intentia mea tocmai asta era: sa dedic cat mai multe articole filmelor de epoca si sa le scriu intr-un timp cat mai scurt, dar nu am reusit. cel tarziu pana la sfarsitul saptamanii viitoare voi publica si urmatorul articol pentru perioada renascentista:) filmele sunt alese, mai trebuie doar sa fac eu articolul propriu-zis 🙂