Articole tematice, Special

35 de filme de Craciun + 3 proiectii maraton

A inceput numaratoarea inversa pana la noile sarbatori de iarna si fiecare este intr-o goana nebuna dupa cadouri sau isi face planuri pentru petrecerea timpului alaturi de familie si de cei dragi. Si ce poate fi mai potrivit cand ai atat de multe zile libere, daca nu sa te uiti la cateva filme de Craciun? Sau de ce nu, la mai multe.

In fiecare an am facut recomandari in acest sens. In urma cu doi ani faceam un top subiectiv cu pelicule de urmarit iarna, iar anul trecut publicam un top al animatiilor. Pentru ca anul asta am vrut sa ofer ceva special, am decis sa renunt la stereotiopuri si sa fac o lista cu mai multe genuri. Desigur, alegerile sunt la fel de subiective, dar m-am lasat ghidata si de calitatea productiilor alegand unele mai putin cunoscute, in comparatie cu cele cu mai mult public. Va invit ca si pana acum sa faceti completari.

P.S.: Imaginea reprezentativa a articolului este din ecranizarea „Snow White and the Huntsman” (2012)

P.S2.: Daca ar trebui sa aleg cateva filme preferate dintre cele enumerate, atunci as opta pentru „Little Women” „Bridget Jones’s Diary.” si „Serendipity”. Exact in ordinea asta.

Filme de Craciun: cu ce sa faci maraton alaturi de familie

  • Harry Potter (2001 – 2011): Ce ar putea fi mai potrivit de urmarit de Craciun, daca nu intreaga serie de aventuri ale unui vrajitor care creste sub privirea ta? De la debutul pe marile ecrane si pana la deznodamanatul neasteptat 10 ani mai tarziu, Daniel Radcliffe, Rupert Grint si Emma Watson ne obliga sa ii urmarim in aventurile tragice si emotionante pe masura ce infrunta si descopera mai multe pericole.
  • Home Alone (1990-2012): Probabil cele mai urmarite filme de Craciun, primele doua pelicule cu Macaulay Culkin au stabilit recorduri. Povestea unui baietel care in diferite circumstante ajunge sa ramana singur acasa si sa infrunte o gasca de hoti ne-a incantat ani la randul si continua sa ne surprinda. Desi au urmat mai multe sequel-uri, singurul notabil ramane cel din 1997 cu Alex D. Linz in rolul principal.
  • Christmas Carol: Romanul cu acelasi nume publicat in 1843 de Charles Dickens are multiple adaptari, interpretari si versiuni, incat iti este imposibil sa alegi (peste 20 in film si peste 30 in televiziune). Filmele urmaresc schimbarea pe care morocanosul batranel Scrooge o experimenteaza atunci cand in seara de Craciun primeste vizita a patru fantome (doar trei in ecranizari): a prezentului, a trecutului si a viitorului.

MARATON

Filme de Craciun marca Tim Burton

  • The Nightmare Before Christmas (1993): Regele orasului Halloween descopera orasul Craciunului. Curios si deloc intelegator, incearca sa distruga un concept inainte de a-l accepta. Doar ca inainte de orice decide sa-l sarbatoreasca in propriul stil.
  • Edward Scissorhands (1990): Un tanar, creatia unui batran inventator, este gasit de o casnica si adus in familia sa. Infatisarea sa respingatoare cu foarfeci in loc de maini, nu o sperie pe fiica familiei si aceasta se indragosteste de el. Sa nu uitam scena cand Edward (Johnny Depp) face zapada pentru Kim (Winona Ryder).
  • Batman Returns (1992): Intr-un Gotham inzapezit, Craciunul pare mai greu de sarbatorit cand mai multi villaini incearca sa distruga orasul. Ba chiar se folosesc de decoratiuni in luptele corp la corp. Michael Keaton este Batman, Danny DeVito Pinguinul si Michelle Pfeiffer Catwoman.

TIM BURTON

Filme britanice de Craciun

  • Bridget Jones’s Diary (2001): O comedie romantica ce ne permite sa intram in viata lui Bridget Jones, o femeie de 30 de ani, fara prieten si obligata sa accepte ideile nebune ale mamei pentru un pretedent. Ce face insa cand, la o petrecere de Craciun de acasa, il cunoaste pe cel mai antipatic individ Mark Darcy (Colin Firth)? Iar la munca exista un alt cuceritor interesat de ea: seful! Astept mereu declaratia „I like you very much. Just as you are”.
  • Love Actually (2003): Richard Curtis ne livreaza zece povesti despre dragoste, despre viata, despre acceptare si despre sanse noi. Toate surprinse in preajma sarbatorilor de iarna, fiecare cu propriile probleme, mai mult sau mai putin interesante: baiatul indragostit de sotia celui mai bun prieten, secretara care se indragosteste de primul Ministru sau sotia care descopera ca este inselata.
  • About A Boy (2002): Adaptare a cartii cu acelasi nume, filmul il are in rolurile principale pe Hugh Grant, Nicholas Hoult, Toni Collette si Rachel Weisz. Se prezinta prietenia neobisnuita dintre un burlac care traieste din castigurile unui cantec cu tematica de Craciun (drepturile tatalui sau) si un baiat nesigur care cauta companie. Nu uitati concluzia „No man is an island.”
  • A Child’s Christmas in Wales (1987): In ajunul Craciunului, Thomas este nerabdator sa astepte Craciunul, dar este dezamagit si de faptul ca in loc de zapada are ploaie. Bunicul sau ii ofera un glob si incepe sa ii nareze povesti nestiute despre copilaria lui, redate prin amintiri.
  • The Holiday (2006): Doua femei, la fel de dezamagite in dragoste, fac schimb de case. Una dintre ele (Kate Winslet) ajunge intr-o casa luxoasa dintr-un oras modern, iar cealalalta (Cameron Diaz) intr-un satuc inzapezit. Optimise, dar neincrezatoare inca, accepta sa cunoasca persoane noi si se indragostesc de persoane simple si frumoase.

BRITANICE

Filme de epoca de urmarit de Craciun

  • Little Women (1994): Unul dintre filmele mele preferate, pe care l-as revedea oricand in preajma Craciunului. Urmarim patru surori cum cresc, se indragostesc si invata sa se bucure de tot ceea ce primesc mai marunt sau nu de la viata, dupa razboiul civil din America. In rolurile principale apar Winona Ryder, Claire Danes,  Kirsten Dunst, Susan Sarandon, John Neville, Christian Bale si Eric Stoltz.
  • The Christmas Candle (2013): In peisajul rustic al unui satuc englezesc exista o legenda veche: la fiecare 25 de ani un inger viziteaza comunitatea si da posibilitatea implinirii unui miracol. Doar ca, la sosirea noului pastor in regiune, in pragul erei electricitatii, lumanarea speciala care asigura minunea dispare.
  • The Christmas Miracle of Jonathan Toomey (2007): Un baietel pierde singura amintire pe care o mai avea de la tatal sau: setul cu scena nasterii Domnului. Mama sa incearca sa recreze produsul, permitandu-i fiului sau sa urmareasca procesul crearii la un mestesugar ursuz. O poveste emotionanta care apropie personajele si le obliga sa accepte greselile si sa se elibereze de regrete si durere.
  • Seasons Of the Heart (1993): Jed si Martha aveau planuri pentru un inceput nou impreuna. Dupa pierderea celor doua fiice, amandoi se lasa prada amintirilor dureroase si reprosurilor. Un orfan ajunge in vietile lor iar pana la Craciun perspectiva cuplului se va schimba radical.
  • Under The Greenwood Tree (2004): In epoca victoriana, o tanara profesoara, nou venita intr-un sat traditional este curtata de trei barbati. Alegerea ei va surprinde. Roman ecranizat dupa scrierea lui Thomas Hardy, de altfel si cel mai optimist. Bonus: scene cu zapada si colinde.

DE EPOCA

Filme de Craciun musical

  • Meet Me In St. Louis (1944): In anul 1904 patru surori se pregatesc sa infrunte viata, sa iubeasca, sa se distreze si sa invete. Cu planurile deja stabilite, familia se muta in New York si surprizele nu intarzie sa apara. Sa nu uitam de balul de Craciun surprins in film.
  • Moulin Rouge (2001): Cu siguranta nu este un muscal cu tematica de Craciun, dar este un film care exprima cel mai bine ideea de sarbatoare: colorat, vesel (sau tragic), efervescent si cu o scenografie uimitoare. Musicalul este sprijinit de povestea de dragoste a doua personaje interpretate de Ewan McGregor si Nicole Kidman.
  • White Christmas (1954): Regizat de Michael Curtiz, musicalul ne face cunostinta cu doi artisti care au parasit armata, Bob Wallace si Phil Davis. Acestia fac o echipa si viseaza sa devina o trupa de cantec si dans faimoasa si ajung sa fie si mai increzatori cand li se alatura doua surori talentate, Betty si Judy. In timpul unui turneu de promovarea a unui spectacol de Craciun, cei doi barbati isi descopera generalul din armata aflat la nevoie…
  • Holiday Inn (1942): Bing Crosby si Fred Astaire impart ecranul pentru o poveste romantica, un musical care avea sa inspire si filmul lui Curtiz la mai bine de un deceniu distanta. Formatia formata dintr-un cantaret si doi dansatori se destrama atunci cand solistul se retrage la o ferma pe care mai tarziu o transforma intr-un han pentru distractie- Holiday Inn. Localul este deschis doar de sarbatori, dar fosta sa partenera, atrage clientela. Insa curand planurile sunt ruinate.

MUSICALS

Comedii romantice de Craciun

  • Four Christmases (2008): Cuplul Brad (Vince Vaughn) si Kate (Reese Whiterspoon) se chinuie sa viziteze de Craciun familiile fiecaruia. Doar ca parintii amandurora sunt divortati si de la situatiile amuzante si pana la prorpiile dezastre, nu mai este mult.
  • The Family Stone (2005): O distribuite formata din Diane Keaton, Craig T. Nelson, Dermot Mulroney, Sarah Jessica Parker, Luke Wilson, Claire Danes si Rachel McAdams completeaza cea mai neconventionala familie care se reuneste de Craciun. In centrul atentiei sta o femeie de succes in cariera care pleaca sa cunoasca familia iubitului sau. Surprinsa de ostilitatea gazdelor isi cheama in ajutor sora care mai mult complica lucrurile.
  • Just Friends (1995): Chris Brander nu este tocmai cel mai atragator individ. Si totusi este cel mai bun prieten al atragatoarei Jamie Palamino. In urma unui refuz neasteptat, umilit si dezamagit, pleaca din oras si revine peste cativa ani, realizat si cu planuri noi. Din pacate este urmant si de iubita sa, o tanara nu tocmai potrivita in orasul de sarbatoare in care a crescut. Amy Smart, Ryan Reynolds apar in rolurile principale.
  • While You Were Sleeping (1995): O femeie retrasa iubeste un barbat caruia ii vinde zilnic bilete la tren. Fara a o remarca, Peter (Peter Gallagher) este salvat de Lucy (Sandra Bullock) atunci cand cade pe sinele unui tren. Confundata la spital de catre familia numeroasa a tanarului ca logodnica, tanara are pentru prima oara o familie si decide sa improvizeze pe parcurs.

COMEDII

Filme de Craciun de dragoste

  • When Harry Met Sally (1989): Billy Crystal este Harry si Meg Ryan este Sally. Cei doi se cunosc cu cateva minute inainte de a imparti o masina pentru a ajunge la New York. Discutiile lor privind ideea ca un barbat si o femeie sa fie doar prieteni ii diferentiaza si se despart cu dorinta de a nu se mai revedea. 12 ani mai tarziu cei doi se reintalnesc, iar planurile impartasite anterior sunt sau nu realizate. Curand devin prieteni si incep sa-si faca tot felul de destainuiri. Nu este chiar un film de Craciun, dar sunt momente cand se fura ideea de sarbatoare.
  • Serendipity (2001): O tanara crede in destin, in sansa ca ceva sa se intample daca este sortit sa se intample asa. Si aplica aceasta teorie si in dragoste. Asa ca, atunci cand il intalneste la cumparaturile de Craciun pe Jonathan (John Cusack), Sara (Kate Beckinsale) ii propune un joc: el isi noteaza numarul de telefon pe o bancnota, iar ea pe al ei pe o carte. Daca vor regasi datele, inseamna ca le este predestinat sa fie impreuna.
  • Surviving Christmas (2004): Drew Latham (Ben Affleck), un barbat de afaceri realizat, isi surprinde sotia chiar inainte de Craciun, cu o excursie in Fiji. Speriata de faptul ca el nu este implicat in relatie, il paraseste. Disperat sa nu petreaca sarbatorile impreuna, dar deloc popular pentru a fi invitat undeva decide sa… isi inchirieze o familie. Doar ca familia nu este tocmai una tipica.

DRAGOSTE

Filme drama

  • Noel (2004): Susan Sarandon, Penélope Cruz, Paul Walker, Alan Arkin, Daniel Sunjata si Robin Williams portretizeaza cativa straini al caror destin se intersecteaza de Craciun. Povesti emotionante despre pierdere, regasire, durere si acceptare, unite intr-un singur film. Conectati fara sa stie, fiecare se intersecteaza cu celalalt la un moment in preajma Craciunului si isi vor determina destinul.
  • The Nativity Story (2006): O drama epica de inspiratie biblica ce ne prezinta calatoria Mariei si a lui Iosif in drumul spre Bethlehem pentru a da nastere pruncului Iisus. Filmul nareaza inspiratia religioasa inca de la vizita ingerului care o anunta pe Maria de implinirea unei profetii si pana la implinirea acesteia.
  • Christmas Child (2003): Steven Curtis Chapman este Jack Davenport, un jurnalist care pleaca in aflarea identitatii. La noua luni de la moartea tatalui adoptiv, in preajma Craciunului, Jack primeste cateva acte care il debusoleaza. Instrainat de sotie, alege sa plece sa-si caute trecutul pentru a se impaca cu sine insusi si se foloseste de scuza de a fotografia scena nasterii Mantuitorului in oraselul natal.
  • Thomas Kinkade’s Home for Christmas (2008): Un biopic despre viata cunoscutului pictor Thomas Kinkade (Jared Padalecki). Intors acasa, in vacanta de Craciun, Thomas Kinkade afla ca mama sa risca sa isi piarda casa. Inspirat si incurajat de mentorul sau, decide sa ofere o infatisare noua locuintelor din sat pentru a incuraja turismul si le picteaza zidurile.

DRAME

Filme de basm pentru aceasta iarna

  • The Golden Compass (2007): Prima si singura ecranizare dintr-o serie de carti pentru copii. Proiectul ii aduna pe Dakota Blue Richards, Daniel Craig, Eva Green, Tom Courtenay, Christopher Lee, Nicole Kidman si Sam Elliotof. Urmarim aventurile unei copile, o orfana care traieste intr-un uivers similar cu al nostru, dar unde pacea este amenintata. Un rasfat vizual, vrajitoare, multa zapada si o continuare care nu va mai veni….
  • Snow Queen (2002) Gerda, frumoasa fiica a unui tata indurerat de pierderea sotiei, se indragosteste de Kai, un angajat la hotelul tatalui sau. Intr-o seara petrecuta impreuna, surprinsi de un viscol aprig, Kai isi schimba atitudinea fata de tanara, ulterior disparand fara urma. Hotarata sa-l gaseasca pe cel iubit, Gerda pleaca intr-o calatorie extraordinara undeva va intalni toate cele patru anotimpuri.  Ceea ce nu stie este ca vinovata pentru iarna eterna si rapirea lui  Kai este Craiasa Zapezii.
  • La Belle et la Bete (2014): Povestea clasica a basmului „Frumoasa si bestia” readusa in cadre moderene, cu un plus de multe scene cu zapada. In anul 1810, in Franta, un vaduv se muta la tara, impreuna cu cei sase copii. Ratacind prin padure fura un trandafir pentru fiica sa Belle. Proprietarul, Beast (Vincent Cassel) il conditioneaza „o viata, pentru o floare”, iar fiica sa nu sta pe ganduri si se ofera Bestiei pentru a-si cruta tatal.
  • Winter’s Tale (2014): O fabula supranaturala de dragoste si despre izbavire. Un hot marunt, Peter Lake (Colin Farrell), se indragosteste de fiica unui bogatas, doar ca aceasta sufera de tubercoluza. Condamnati sa ramana despartiti, Peter se trezeste in viitor cu o misiune mai importanta decat ar fi prevazut. In alte roluri apar Jessica Brown Findlay, Jennifer Connelly si Russell Crowe. Replica favorita- „everyone is born with a miracle inside which are destined to become stars when they die.”
  • Three Wishes for Cinderella (1973): Productie ceha ce a primit recunoastere internationala. Regizat de Václav Vorlíček, filmul este o versiune moderna a basmului Cenusaresei si surprinde multe peisaje cu padurea inzapezita. Popelka (Libuse Safránková) este servitoare in casa mamei vitrege. Aceasta gaseste trei ghinde ce ii garanteaza implinirea a trei dorinte. Doar ca intre timp intalneste si un print (Pavel Trávnicek) care ii da planurile peste cap.
  • A Princess for Christmas (2012) A fost odata ca niciodata, in singuraticul orasel Buffallo, o micuta care visa sa calatoreasca. Ani mai tarziu este tutore pentru trei nepoti si inca spera sa aiba timp pentru dorintele ei. Invitatia la bunicul instrainat de nepotii lui o aduc intr-un castel indepartat (Peles, Romania) si il cunoaste pe fratele celui cu care fusese casatorita sora ei. Problmea este ca aici Craciunul nu este sarbatorit…. In rolurile principale Katie McGrath si Sam Heughan („Outlander”).

BASME

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail