Drama, Istoric, Recomandari, Romantic

W.E. (2011)

“ Pain under the ribs. Under the heart. The struggle between it and the brain, to gain the upper hand. The brain trying continuously to rationalize. To mend. To save the situation. The pain clawing and tearing like a bird of prey.”

  • Regizor: Madonna
  • Actori: Abbie Cornish, James D’Arcy, Andrea Riseborough, Oscar Isaac, Richard Coyle, James Fox
  • Gen: Romantic, Drama, Istoric
  • Premii: 3 premii si 2 nominalizari (Oscar, Globul de Aur)
  • Tara: Marea Britanie
  • Durata: 119 minute

Cu mintea deschisa, m-am lepadat de orice influenta care imi interzicea  sa pun prioritar vizionarea oricarei productii la care Madonna este mediatorul unui proiect cinematografic. Am hotarat ca e timpul sa vad  cam unde ar trebui sa situez “W.E” in preferintele mele si sincera sa fiu, asteptarile mi-au fost intrecute. Considerat un esec total, ma vad nevoita sa contrazic valul de strigate care reteaza filmului mersul, inainte de a-i da sansa sa paseasca, si sa cutez sa va conving, atat cat pot, ca „W.E.” nu e chiar pierdere de simtiri, imagini, sunete si minute.

Doua povesti care traverseaza timpul, converg si ajung sa devina una singura. Cea cu miros de vechi straluceste si aduce frumosul din film, in schimb cealalta palpaie, cu tendinte de stingere prematura. Filmul pare a-si fi propus sa fie o marturie feminista despre dragoste si putere, dar cumva ajunge sa se axeze pe sacrificiul asumat pentru a-ti plati prorpia greseala, atunci cand nu mai poti schimba nimic. Celebritatea are proprii demoni care poseda intimitatea, reputatia, adancind indirect un sentiment de vinovatie (o concluzie din final a protagoniste Wallis). Spectatorii asista astfel la o pledoarie pentru spalarea imaginii celei condamate de un popor intreg.

Figurile istorice sunt proiectate de noi in viziunea dorita, permitandu-le sa-si pastreze doar deciziile neintinate. In drama romantică „W.E.”, incercam sa deslusim idila din spatele scandalului care s-a finalizat cu abdicarea lui Edward al VIII-lea. In anii’ 30, regele renunta la tron pentru a putea fi impreuna cu ceea pe care a ales-o, Wallis Simpson (Andrea Riseborough), o nord amerinca, divortata de doua ori. In paralel, o cunoastem pe Wally Winthrop (Abbie Cornish) care a mostenit de la personajul istoric nu doar numele, dar si deceptia in alegeri. Cea din urma este prinsa intr-o casatorie muribunda care ii curma orice libertate, culminand cu violentele unui sot mai mult absent din viata conjugala. Fosta angajata a unei case de licitatii ce gazduieste obiecte ale ducelui si ducesei de Windsor, aceasta devine tot mai curioasa sa o cunoasca pe Wallis, din spatele titlurilor de ziare.

Acordam indulgenta pasiva lui Wallis si o mustram tacut pe Wally pentru tot ceea ce indura fara impotrivire. Nu pot sa nu remarc discrepanta intre infatisarea indivizilor pe care Wally ii cunoaste: sotul are un aspect firav si pal, dar este plin de constrangeri , si amantul, un rus emigrant cu o infatisare dura, mascheaza fragilitate. Foarte mult mi-a placut personajul Evgeni (Oscar Isaac), un intelectual rus care s-a angajat ca agent de securitate. Povestea contemporana castiga intaietate pentru mine, doar pentru ca a avut ceva din banalul subiectelor care miros a basm ireal. Asta nu inseamna ca nu stiu cum sa recunosc interpretarile preeminte ale actorilor ce se s-au ocupat de personajele perioadei arhaice.

Sincer, nu deslusesc de unde vine aceasta pornire de a inabusi respiratia filmului. Contrar neglijentelor istorice, filmul are momentele sale culminante: compozitii de orchestratie la pian foarte armonioase, interpretari decente (Andrea Riseborough isi atribuie majoritatea laudele). Toate conversatiile fugare pe care cele doua W le poarta, au facut trimiteri  nostalgice, iar intrebarea din final este poate chiar si esenta filmului, rostita cu putin regret. Este un film ambiguu, dar cu siguranta nu cea mai slaba productie a anului 2011, „W.E.” nu ofera explicatii, ci pune intrebari.

Rating autor: nota 7.5

Vizionare trailer:

Vezi si...

8 Comments

  1. Maria at  -  Răspunde

    nu aveam nici o tragere de inima sa-l vad, si asta datorita interpretarilor ei in filme, ma gandeam ca si la regie o sa fie la fel, dar interesant articolul tau,ma face curioasa, poate o sa-i dau o sansa

    • Angela at  -  Răspunde

      nu cred ca am vazut-o decat in Evita. poate fugitiv si in Swept Away. nu cred ca va deveni candva buna in calitate de actrita. nu am vazut primul film regizat de ea, asa ca am zis sa dau o sansa ca prea o condamnau criticii. nu este o capodopera, dar nu mi se pare nici un rateu asa de mare. ma bucur ca te-am facut curioasa. daca il vezi si nu-ti place, sa nu ma certi 😛

  2. bibliodevafiliala3 at  -  Răspunde

    Cred că o să-i dau filmului şansa la care are dreptul şi o să încerc să fac abstracţie de faptul că Madonna a regizat filmul ca să pot să fiu imparţială, pentru că mie Madonna nu îmi place. Ai scris un articol foarte bun şi m-ai făcut curioasă să văd poveştile, paralele, de dragoste. Despre Wallis şi Edward am citit şi am văzut un documentar foarte bine făcut. Despre a doua pereche n-am auzit, deci probabil că va fi interesant.

    • Angela at  -  Răspunde

      nu te astepta sa fii teribil de impresionata,numai ca stiu ca filmul a fost desfiintat totul, pe nedrept. sper sa-ti placa macar pentru o nota rezonabila… nici mie nu imi place Madonna si tocmai d-asta l-am vazut, de curiozitate. Voiam sa vad daca a facut iar vreo gafa. Multumesc pentru apreciere si sper sa nu te dezamageasca filmul.Eu nu stiam nimic despre ei, asa ca a fost cu atat mai bine.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail