Seriale

Cartea pierduta a vrajitoarelor de Deborah Harkness a devenit serial – A Discovery of Witches se vede pe HBO GO

Cartea pierduta a vrajitoarelor: „It begins with absence and desire. It begins with blood and fear. It begins with A Discovery Of Witches.”

  • Gen program: serial/ fantastic, drama, romantic
  • Creatori: Irwin AllenMatt SazamaBurk Sharpless
  • Actori: Teresa Palmer, Matthew Goode, Louise Brealey, Malin Buska, Owen Teale, Aiysha Hart, Trevor Eve, Tanya Moodie
  • Premii: niciun premiu, o nominalizare (la data publicarii)
  • Episoade: 8 – sez 1; (vor urma sezoanele 2 si 3)
  • Disponibilitate – pe platforma HBO GO

Cartea pierduta a vrajitoarelor de Deborah Harkness a primit o ecranizarea a trilogiei cu acelasi nume, incepand cu “A Discovery of Witches” (comanda carte aici). O productie fantasy, serialul se poate urmari pe HBO GO – acesta are opt episoade, show-ul avand deja comanda pentru sezoanel 2 si 3.

Interesul pentru serialele cu vampiri a devenit tot mai mare odata ce si casele de productii au inceput sa investeasca in acest subgen. Inceputurile nu au fost chiar cu „The Vampire Diaries” sau „The Strain”, pentru ca  avem ceva mai in spate „Buffy, the Vampire Slayer” sau chiar „Dark Shadows”. Si astfel supranaturalul a devenit cumva parghia care a legat un subiect si fenomen antic de publicul tanar, dornic de aventuri. Cumva “A Discovery of Witches” este undeva intre toate cele enumerate, dar se distanteaza prin atmosfera aia tipic britanica, una care nu pierde timp cu creionarea prsonajelor, a dramelor si totul pare grabit ( poate pentru ca englezul este mereu cu termene limita).

Cartea pierduta a vrajitaorelor de Deborah Harkness – despre serial

Serialul „Cartea pierduta a vrajitoarelor” mai are un atu important, pe langa acela de a te plimba – cel putin la inceput – prin stradute prafuite de campus sau locatii rustice (vezi jos) – a pornit cu un fandom deja urias. Asta pentru ca inainte de a fi serialul, au fost cartile, unele care au devenit curand foarte populare si carora fanii le-au dedicat diverse teme de discutii. In ordine, acestea sunt: „Cartea pierduta a vrajitoarelor”, „Scoala noptii” (Shadow of Night) si „Cartea vietii” (The Book of Life).

Daca romanele ofereau actiunea expusa doar din punctele de vedere ale lui Mathew si Diana, serialul ofera tabloul complet pentru ca vezi ce uneltiri fac si ceilalti (Domenico si planurile sau obsesia Juliettei). O schimbare care nu imi place – faptul ca nu vedem starile de anxietate ale Dianei, privind temerile folosirii magiei. Dar se compenseaza prin modul cum se construiesc relatiile ei cu ceilalti protagonisti.

Mai apoi, imi place sa cred ca succesul serialului se datoreaza si unei distributii capabile. In rolurile principale sunt distribuit Matthew Goode (spre nemultumirea fanelor, care il vedeau aici pe Richrad Armitrage) si Teresa Palmer

Acestia ii interpreteaza pe Matthew Clairmont si Diana Bishop, un vampir si o vrajitoare care isi reprima puterile. Destinele lor se intersecteaza atunci cand ea descopera un manuscris stravechi pe care foarte multi il cauta de secole, unul care ar putea duce la disparitia vampirilor. Ashmole 782, manuscrisul caere dispare la fel cum apare, este elementul care declanseaza intreaga actiune. Asta pentru ca odata ce se afla despre el, totul se invarte in jurul personajului principal si in incercarea altora de a afla ce a putut deslusi tanara in filele acestuia, inconstienta de peste ce a dat.

Pareri serial „A Discovery of Witches”

Desigur, se pluseaza pe mister si pe ideea de a deslusi detalii precum cine este cine, care este scopul fiecaruia si cine este dusman sau cine este prieten. Este usor de speculat asta, dar si la fel de simplu sa te inseli. Plus ca exista un numar considerabil de personaje, unele aparand de te miri unde si fara sa ti se dea un background in intelegerea lor. Asta poate deveni usor deranjant, dar intensifica oarecum curiozitatea si dorinta de  a vedea tot mai mult si mai mult.

Logo-ul titlului este usor cartonat, dar nici ca-ti pasa cand intro-ul presupune sa il asculti pe Matthew repetand de fiecare data acelasi monolog: ”Once the world was full of wonders, but it belongs to the humans now. We, creatures, have all but disappeared. Daemons… vampires… witches… hiding in plain sight. Ill at ease even with each other. But, as my father used to say, in every ending, there is a new beginning.

Cu potential deloc de neglijat, serialul “Cartea pierduta a vrajitoarelor” ofera o abordare mai moderna si mai atipica asupra portretizarilor vampirilor si ale vrajitoarelor, apropiindu-se cumva de ceea ce se facea cu “Charmed” pentru ele si cu “The Originals” pentru ei (cel putin la capitolul tinute si seriozitate). Cu o atmosfera faina, o intriga magica si ceva plot care implica cercetari genetice – don’t ask – se face o intersectare a mai multor genuri: drama, romantic si fantastic. Oh, mai apar mentionati si demoni, dar s-au schitat prea sumar ca sa iti pese cu adevarat de ei.

Are si un dialog facil, dar nu pueril. Iar asta imi place, plus ca nici nu ar trebuie sa ai pretentii majore la capitolul asta, mai ales ca iti arunca in playlist cateva piese cool din coloana sonora. Cum ar fi melodia din finalul episodului 3, inca pe repeat.

Daca ar mai fi ceva ce mi-a placut, a fost organizarea si delimitarea speciilor, toate avand in comun faptul ca se ascund de oameni. Vrajitoarele traiesc impreuna si isi trag puterile din natura, vampirii sunt stravechi si puternici, pradatori neglijenti si demonii, atat cat s-a aratat, sunt infatisati ca niste savanti mahmuri.

Bonus: ador scenele de interior. Oriunde ar filma, decorurile sunt vintage, uimitoare. Ganditi-va la serial ca la un „Underworld” mai modern, pentru ca nu ne lipseste de decoruri gotice, de o mostenire blestemata de familie si nici de vesnici cautari sau fuga din calea amenintarilor.

Serialul A Discovery of Witches, bazat pe „Cartea pierduta a vrajitoarelor” se poate vedea pe HBO GO

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail