„Whoever wants to know something about me – as an artist which alone is significant – they should look attentively at my pictures and there seek to recognise what I am and what I want.” (Gustav Klimt)
Gustav Klimt este pictorul care sta in spatele realizarii portretului „Woman in Gold”/ „Femeia in Aur”, tablou care avea sa inspire filmul cu acelasi nume si anterior un documentar. De fapt detaliile peliculelor sunt preocupate sa remarce modul in care pictura a fost implicata intr-un proces amplu de retrocedare, un proces care avea sa fie o premiera pentru Curtea de Justitie.
Pregatit sa intra in cinematografe din 29 ianuarie, distribuit de CineForum, filmul ii are in rolurile principale pe Helen Mirren si Ryan Reynolds, drept purtatorii unui razboi dus cu o tara care refuza sa faca dreptate. Helen o interpreteaza pe Maria Altmann, o supravietuitoare de origini evreiesti, care decide sa aduca langa ea tabloul care o infatiseaza pe matusa sa, dar care acum este expus intr-un muzeu din Viena. Confiscat ilegal de nazisti, in timupul Holocaustului – „Portrait of Adele Bloch-Bauer I” a fost considerat un simbol de arta al Austriei.
In cadrul unui eveniment inedit, am luat parte la un atelier de pictura si, alaturi de un grup de mai multe fete dornice sa invete arta, asa cum o inteleg, intr-un timp relativ scurt, am incercat sa reimaginam portretul care face subiectului filmului. Dupa o scurta introducere facuta de Teo, ghidul nostru de la Fundatia Calea Victoriei si insistentele de a ne lasa imaginatia sa-si faca de cap si sa nu incercam nicio clipa sa copiem, totul a venit de la sine. Va pot marturisi doar ca foitele de aur cu care am lucrat si cu care am incercat sa impodobim anumite zone din panza, sunt foarte greu de manevrat. Asta pentru ca sunt subtiri si necesita rabdare si migala pentru jonglarea cu ele. Cu toate ca indiccatiile au fost precize, de multe ori am intampinat dificultati in a obtine ceea ce mi(ne)-am propus.
O idee interesanta este ca pictura originala a fost impartita in sectiuni si fiecarei persoane i-a revenit o anumita parte. Ceea ce a facut compozita sa se compuna abia la final ca un intreg, totul parand ca un puzzle animat. Va las mai jos sa vedeti rezultatul final a ceea ce mainile dibace a 12 persoane au reusit sa compuna din culori si emotii. (sursa foto)
Este adevarat, nu putem egala maiestria autorului. Nici macar nu am incercat. Dar simplul fapt ca am luat parte la un astfel de proiect si mi-am reamintit de mustrarile profesorului de desen din scoala, a fost un moment nostalgic bun. Si pentru ca toate am recunoscut ca nu ne pricepem la pictura, la final ne-am contrazis singure cand am vazut intregul.
Cateva date despre „Woman in Gold” facut de Klimt: a fost pictat in trei ani, dimensiunile sunt 138×138 centimetri, este pictura pe panza in ulei cu foite de aur ornamentale, Adele Bloch-Bauer era o iubitoare a artei si a fost o prietena apropiata a lui Gustav.
Vizionare trailer:
Vezi si...
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
CineAmator pe Facebook
Comentarii recente
- Georgeta la Piese ale romantismului uitate in filmele de epoca (prima parte): Epoca post-edwardiana
- MihaI la Seriale cu doctori: 15+ drame cu medici care iau pulsul tragediilor
- Evelina la Ecouri din trecut: 35 de Miniserii de Epoca
- Evelina la Ecouri din trecut: 30 de Seriale de Epoca
- Elena la Filme de epoca pentru craciun
Leave a reply