INTERVIURI

Amanda Hale: interviu exclusiv pentru „Regina albă”. Serialul are premiera pe Epic Drama

The White Queen: Regina Albă – din 3 februarie pe Epic Drama

Epic Drama difuează din 3 februarie, de la ora 22:00, serialul de epocă The White Queen: Regina Albă. Multiplu premiat – trei Globuri de Aur, patru Primetime Emmy și People’s Choice – acesta se va încheia pe 31 martie. Producția are la bază seria de romane istorice scrise de Philippa Gregory, The Cousins’ War (The White Queen, The Red Queen și The Kingmaker’s Daughter). În decursul anului, la Epic Drama vor fi difuzate și următoarele părți ale trilogiei: Prințesa albă și Prințesa spaniolă.

SINOPSIS Este anul 1464, înainte ca dinastia Tudor să conducă țara, iar războiul a fost devastator în toată Anglia. Disputa privind cine este regele de drept, între cele două părți ale aceleiași familii, Casa de York și Casa de Lancaster, îl prinde la mijloc pe tânărul Edward IV al Casei de York, care este încoronat rege al Angliei cu ajutorul maestrului manipulator, Lord Warwick „The Kingmaker”. Însă, când Edward se îndrăgostește de cea mai frumoasă femeie din țară, fără origine nobilă, aparținând Casei de Lancaster, Elizabeth Woodville, planul lui Warwick de a controla tronul se prăbușește. O luptă violentă, cu miză mare, apare între Elizabeth, cea mai acerbă adversară a sa, lancastriana Margaret Beaufort și Anne Neville, pion în jocul de putere al tatălui ei. Serialul este o poveste despre dragoste și dorințe, seducție și înșelăciune, trădare și crimă, povestită prin perspectiva a trei femei diferite – Elizabeth Woodville, Margaret Beaufort și Anne Neville.

Pentru a marca premiera seriei „Regina Albă”, de la Epic Drama, din 3 februarie, puteți citi un interviu pentru CineAmator cu una dintre actrițele princiapele, Amanda Hale, interpreta lui Margaret Beaufort.

Interviu Amanda Hale (Margaret Beaufort) – The White Queen

  • CineAmator: Ne poți descrie în câteva cuvinte personajul tău?

Amanda Hale: Când o întâlnești, Margaret este de partea necâștigătoare a luptei și foarte hotărâtă să schimbe situația.

  • Care este descendența lui Margaret în arborele genealogic al Războiului Trandafirilor?

AH: Face parte din dinastia Beaufort din Casa Lancaster. Este verișoară de-a doua cu regele Henric al VI-lea. Și a fost căsătorită cu fratele său vitreg, Edmund Tudor. Au avut un copil, Henry Tudor care a devenit Henric al VII-lea. Iar acesta a avut un copil care a devenit Henric al VIII-lea. Deci, este bunica lui Henric al VIII-lea.

  • Personal, ce te-a atras la acest rol?

AH: Nu poți avea un singur sentiment față de ea. Simți o sută de lucruri despre ea în fiecare moment al povestirii. Și despre lupta ei constantă, atât de determinată, împotriva circumstanțelor în care se află și împotriva ei. Simți că oricine altcineva le-ar fi acceptat și ar fi avut o viață mai ușoară. Mi se par fascinanți acei oameni care și-au pus amprenta asupra lumii sau au schimbat istoria într-un fel, indiferent dacă sunt politicieni sau artiști, dar în detrimentul oricărui fel de fericire personală. Doar acea întrebare constantă, a meritat? Ar fi fost mai bine doar să încerci să fii fericit cu ceea ce ai în jurul tău, în loc să te lupți tot timpul? Dar apoi, despre acei oameni nu se scriu povești.

  • De ce este numită Regina Roșie?

AH: Ea este din casa de Lancaster, iar ei erau reprezentați mai degrabă de trandafirul roșu, decât de cel alb. Și a devenit mama regelui, așa că sunt de părere că Philippa Gregory a decis să o numească Regina Roșie. A vrut mereu să fie Regină, în povestea lui Philippa Gregory. Și cel mai bun lucru la care a putut ajunge a fost ca fiul ei să devină rege, iar ea, mamă de rege.

  • Cât de aproape de realitate este portretizarea ei?

AH: Cine știe? Adică, despre orice și oricine care s-a petrecut ori a trăit atât de demult în trecut,  informațiile cu adevărat solide sunt, de fapt, foarte puține. Restul este doar imaginație și zvon. Oamenii au tendința să ia cea mai interesantă versiune posibilă și apoi să rămână cu acea versiune. Așa că da, dacă vrei să scrii o poveste, atunci cred că pe asta o alegi.

  • Care este adevărata motivație a Margaretei? Ce o conduce?

AH: Ceea ce mi se pare cel mai convingător este ideea că ea trebuie să spele imaginea tatălui ei. S-a sinucis când ea era copil. Și ideea că sufletul său ar fi condamnat în Iad cred că era insuportabilă într-un timp în care toată lumea gândea atât de diferit despre religie. Să-l aducă pe fiul ei pe tron și să repare imaginea Casei de Lancaster, asta îi va salva pe ea și familia ei în ochii lui Dumnezeu. Cred că aceasta este cea mai mare frică a ei, că Dumnezeu nu este de partea ei. Și își petrece toată viața încercând cu disperare să obțină dovezi că asta nu este adevărat.

  • Ce avantaje și dezavantaje are Margaret ca femeie într-o lume dominată de bărbați?

AH: Cred că principalul avantaj de a fi femeie atunci era că era mai puțin probabil să fii tăiat în bucăți pe câmpul de luptă. Dar dezavantajul este că ești tratată precum un bun oarecare. Știi, la 12 ani, era însărcinată pentru că era singura femeie din Dinastia Lancasteriană care putea naște un posibil moștenitor. Și așa au vrut să o căsătorească cât mai devreme posibil. Deci, era o copilă, și aproape că a murit născând, pentru că era atât de tânără și atât de mică pentru vârsta ei și, da, a fost destul de sumbru. Cred că trebuie să fii nebun să vrei să fii o femeie în acele timpuri.

  • Până unde va merge pentru a-l duce pe fiul ei Henry Tudor pe tronul Angliei? În cele din urmă, ce reprezintă pentru ea?

AH: Ei bine, ea sacrifică orice fel de sentiment de liniște și pace în viața ei, orice sentiment de mulțumire sau echilibru sau acceptare. Este o luptă constantă împotriva tuturor și a tot ceea ce o înconjoară. Deci, acel sentiment de a fi liniștit, ea nu îl are niciodată. Nu observă nimic în jurul ei, pentru că se gândește mereu la viitor. Nu poate trăi niciodată în prezent.

  • Poți vorbi despre relația ei cu fiul ei, Henry?

AH: Toată dragostea pe care ea nu a avut-o niciodată în copilărie o revarsă asupra lui Henry și el devine persoana de care se leagă în totalitate, tot ceea ce lipsește în propria ei viață și a lipsit încă de când era copil, totul se revarsă asupra lui Henry. Iar el are multe de pătimit din cauza vieții ei neîmplinite.

  • Este religia o forță motrică pentru Margaret? Și care este legătura ei cu Joan Of Arc?

AH: În povestea Philippei e greu să ne amintim că toată lumea pe atunci era foarte religioasă – este ușor să o etichetăm drept maniacă, pentru că toată lumea spune, oh, era atât de evlavioasă! Dar toți erau așa. Dumnezeu era în toate. Dacă pierdeai o bătălie însemna că Dumnezeu nu era de partea ta. Și totul era un semn și aveau la curte astrologi și a existat o credință mult mai profundă și mai puternică că totul era predestinat și controlat de ceva mai mare decât omul. Dar cred că pentru ea, personal, toată dragostea pe care nu a avut-o de la mama ei când era copilă și atenția – nu a avut parte de cât de puțină atenție – a însemant dorința ei disperată de a o avea de la Dumnezeu. Și atunci, fiind copil și cu legenda Ioanei d’Arc încă proaspătă în memoria recentă a tuturor, povestea devine cu adevărat rezonantă pentru ea, deoarece nu pare atât de departe existența unei fete de la țară, care vorbește cu Dumnezeu și devine iubită și cunoscută pentru asta. Și cred că ăsta devine felul ei de a simți – este ca un copil, știi, în zilele noastre urmărind X Factor de exemplu și gândind că acesta este modul de a fi văzut, de a exista. Dacă nu ai asta în propria ta viață, dacă nu ești recunoscut – cred că este modul ei de a încerca să fie vizibilă, de a încerca să existe.

  • Poți discuta despre Elizabeth Woodville la capătul opus și despre folosirea magiei? Cum o afectează pe Margaret?

AH: Elizabeth își exprimă convingerea că are acea putere de a afecta evoluția evenimentelor. Și cred că Margaret este atât de obsedată de ideea că Dumnezeu o pedepsește și că îi dă totul Elizabetei, încât, în capul ei, știi, tot ce merge prost este un fel de rezultat al vrăjitoriei Elizabetei. Și dacă are sau nu dovezi, totul merge prost din cauza altcuiva și din cauza acesteia.

  • În această poveste, Margaret are trei soți. Au fost aceste căsătorii făcute pentru câștiguri politice?

AH: Căsătoria ei cu Edmund Tudor a fost aranjată de regele de atunci, Henric al VI-lea, și de mama ei când era mică. Avea 12 ani când s-au căsătorit, iar atunci era un fel de obicei să aștepți până când fata a împlinit 14 ani ca să rămână însărcinată. Dar, pentru că se grăbeau să aibă un moștenitor, ea rămâne însărcinată la 12 ani. Și în povestea pe care Philippa a scris-o, ei sunt străini – este un fel de viol în căsătorie și nu există niciun fel de latură romantică în povestea asta. El e ucis în luptă pe când ea este însărcinată în șase luni. Și apoi este lăsată singură, la 12 ani, pe cale să aibă un copil în mijlocul pustietății în Țara Galilor, într-o țară străină unde toată lumea vorbea o altă limbă. Singura persoană cu care petrece timp este fratele lui Edmund, Jasper. Și acesta pare să fie începutul legăturii lor, sunt cumva aruncați laolaltă și devin ca și părinți pentru fiul ei. Și el este cam singura persoană pe care o are pe lume. Și apoi, la scurt timp după aceea, la câteva luni după întoarcerea ei, este logodită cu Henry Stafford, al doilea soț al ei, încă o căsătorie aranjată, iar în ochii ei, el este un bătrân. Nu-i vine să creadă că acest bărbat care pare destul de bătrân pentru a fi bunicul ei va fi soțul ei. Este un fel de relație părinte-copil. Este ciudat – îl găsește mângâietor și înnebunitor în același timp, pentru că este o persoană decentă. Nu este deloc ambițios și asta o înfurie. El își dorește doar o viață liniștită, iar asta nu o mulțumește. Deci, au o relație cu adevărat furtunoasă, în care destul de des ea joacă rolul copilului, iar el, cel al tatălui.

  • Ce poți spune despre misterul prinților din turn? Ce s-a întâmplat și cum este implicată Margaret în asta?

AH: Din nou, cine știe? Dar în versiunea Philippei, ea și vărul ei, ducele de Buckingham, conspiră pentru a-i ucide pe prinți în turn. Dar acesta este într-un fel cel mai interesant zvon care plutește în jur. Dacă este adevărat sau nu, nimeni nu știe.

  • Cum ai descrie femeile din „Regina Albă”? Și bărbații?

AH: Nu cred că poți generaliza în funcție de gen, toate personajele sunt atât de diferite. Cred totuși că toți sunt niște supraviețuitori. Trebuie doar să fii conștient de tot ce se întâmplă în jurul tău, tot timpul, pentru a supraviețui. Și toți erau obsedați unul de celălalt. Și nu există niciodată sentimentul de liniștit. Toată lumea gândește în mod constant în avans, planifică – nimeni nu se simte vreodată în siguranță. Sunt timpuri foarte agitate și așa că toată lumea simte în mod constant că, în orice moment, ar putea fi dat jos din poziția dobândită, ori caută cu disperare să obțină una. Nimeni nu se relaxează.

  • În ce fel este această povestire despre Războiul Trandafirilor relevantă pentru publicul de astăzi?

AH: Cred că poveștile umane sunt întotdeauna la fel. Nu ne-am schimbat într-atât de mult. Într-un fel, lumea a evoluat, dar lucrurile pe care oamenii le doresc sunt aceleași. Iar Margaret își creează propria nefericire, așa cum o face oricine care luptă atât de îndârjit împotriva vieții sale.

  • A trebuit să faci te pregătești într-un fel anume pentru rol?

AH: Am citit multe despre acea perioadă și călărie – a trebuit să călăresc mult. Și am studiat mult lupii și modul în care se mișcă, pentru că ceva la ea mi-a amintit de un lup. Am urmărit o mulțime de documentare despre lupi. A fost doar pentru mine, am simțit că există ceva la ea, genul acesta de tenacitate, în situații în care te gândești că nimeni altcineva nu ar renunța.

  • Cum ai rezuma această serie într-un singur cuvânt?

AH: Cuvântul cred că este nemilos. Este o lume nemiloasă.

Vizionare trailer:

Distribuția îi mai include pe Rebecca Ferguson (Mission Impossible, The Greatest Showman) în rolul lui Elizabeth Woodville, pe Max Irons în rolul lui Edward IV (Condor, The Little Matchgirl, Tutankhamun), James Frain (Elementar, Star Trek: Discovery) în rolul contelui de Warwick, Amanda Hale (Star Wars: Episodul IX – Rise of Skywalker) în rolul lui Lady Margaret Beaufort, Janet McTeer (Ozark) în rolul Jacquettei Woodville, pe Faye Marsay (Game of Thrones) în rolul lui Lady Anne Neville și Aneurin Barnard (Dunkerque) în rolul lui Richard, Duce de Gloucester.

credit foto: Epic Drama

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail