Fără categorie

Adrfit: Supravietuind pe mare (2018) [CRONICA]

Adrift: Supravietuind pe mar

„- Tami Oldham: What’s it like sailing out there on your own?

– Richard Sharp: Miserable.

  • Regizor: Baltasar Kormákur
  • Actori: Shailene WoodleySam ClaflinGrace PalmerJeffrey Thomas, Elizabeth Hawthorne
  • Gen: Drama, Biografic
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare (la data publicarii)
  • Tara: SUA
  • Durata: 96 minute

„Adrift: Supravietuind pe mare” nu este primul film care exploreaza scenarii care-si trimit personajele intr-o intindere de apa, ratacind cu resurse minime si cu mintea vraiste. Doar ca este printre putinele inspirate de o poveste reala si printre cele mai recente care pune in centru determinarea unei protagoniste feminine de a supravietui – cam cum era si in „The Shallows” (acolo cu o un inamic vizibil si periculos, mereu la panda).

Duetul dintre Shailene Woodley si Sam Claflin este unul extraordinar, mai cu seama cu contributii din partea ei – foarte expresiva si capabila, cum stiam deja, inca din filmele indie cand impresiona cu minim de efort (Spectacular Now este pentru ea, ce a fost Winter’s Bone pentru Jennifer Lawrence). Actrita sustine intregul film pe umerii proprii, fara sa dea candva semne de oboseala. Plus ca si performantele fizice sunt de laudat, aceasta facandu-si singura cascadoriile, unele dintre ele extrem de solicitante (s-a supus anterior si unui regim alimentar destul de solicitant pentru a fi in forma).

Supravietuind pe mare” este o drama romantica regizata si produsa de Baltasar Kormákur, regizor care mai are in portofoliu alte filme tip dezastru, cel mai recent fiind „Everest”, unde dadea unei tragedii pe un munte o dimensiune mai mare. Iar aici face cam acelasi lucru, mai ales cand vine vorba despre o anumita scena – atunci cand se reda secventa cand audienta asista la o furtuna. A mai facut asta cu „The Deep”, in 2012, doar ca aici pare sa fi hiperbolizat totul cat sa fie mai traumatizant si naucitor, mai dureros, pentru ca simti nu doar provocarile, ci si riscurile la care personajele sunt supuse (cu accent pe incapacitatea de a reactiona).

O poveste inspirata din fapte reale, „Supravietuind pe mare” ne trimite in anul 1983 cand o cunoastem pe Tami Oldham (Woodley) – un spirit liber, independent care alege sa cutreiere lumea si sa se bucure de orice primeste. Aventuriera, aceasta incepe curand o relatie cu Richard Sharp (Claflin), un tanar matur care ii impartaseste pasiunea pentru natura si explorari. Acceptand misiunea sa duca un iaht din Tahiti in San Diego, sa traverseze oceanul, cei doi nu au fost pregatiti pentru unul dintre cele mai catastrofale uragane inregistrate in istorie. Dupa evennimentul care ii desparte, Tami reuseste sa se trezeasca si sa il gaseasca pe Richard grav ranit. Aceasta este motivata sa faca tot ce este posibil pentru a supravietui si pentru a-l tine si pe cel de langa ea in viata.

Este o drama romantica inspirata de fapte reale, tragedia fiind pretextul pentru prezentarea unei idile din anii ’80. Si se vede tare bine, mai ales ca regizorul nu este strain de ecranizarile unor dezastre. Se mai ofera o mostra despre puterea spiritului uman si despre cat de edificatoare poate fi iubirea – fara sa para vreo secunda asta doar vreo declaratie siropoasa. S-a gasit un echilibru demn intre drama si romantic, iar scenariul este presarat si cu ceva momente emotionate, dar nu unele care sa para ca te santajeaza pentru a sensibiliza.

Vedem cate un pic din „Open Water”, poate si din „Perfect Storm”, dar cel mai mult din hotararea care marca „All is Lost”. Cu toate asemanarile cu alte productii si cu senzatia ca totul pare familiar, „Supravietuind pe mare” are propria identitate si devine, pe masura ce afli mai mult, o poveste demna sa fie spusa, aici redata in fragmente care alterneaza intre trecut si prezent.

O alta cronica gasesti aici. Actrita Shailene Woodley are o pagina dedicata in Romania aici.

Filmul intra in cinematografe din 27 iulie si este distribuit de Vertical Entertainment.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.