Special

A Most Wanted Man (2014)

Afis Vanatoarea de spioni“ Half radical, half rich kid, half Russian, half Chechen, loves his mother, hates his father. You and I both know, Issa Karpov has no idea what he wants.

  • Regizor: Anton Corbijn
  • Actori: Grigoriy DobryginPhilip Seymour HoffmanHomayoun Ershadi, Nina Hoss, Daniel Brühl, Robin Wright, Rachel McAdams, Willem Dafoe
  • Gen: Thriller
  • Premii: niciun premiu, o nominalizare
  • Tara: SUA
  • Durata: 122 minute

Un puternic sentiment al anticiparii de care filmul are grija sa te lipseasca: rezulta un thriller cu spioni cu un vibe puternic la capitolul suspans, tensiune si incertitudine. Clar un ritm deloc alert, tocmai pentru a oferi sentimentul de paranoia crescuta, filmul trateaza intr-un mod realist tema terorismului si implicatiile acestuia, stabilind inca de la inceput timpul si locul: o tara lovita deja de atacuri, la cativa ani de la cel mai sangeros atentat. O Germanie care face tot posibilul sa evite conflictele, o tara in care „orice om mai inchis la culoare este considerat terorist” (movie quote). Evitand motivul rasial (atat cat poate), Anton Corbijn opteaza pentru cadre lungi, puncte moarte ale actiunii si scene tipice subgenului, cum ar fi, discutiile la masa, plimbarile scurte pe parcursul carora se stabilesc scheme politice, telefoane si discutii amanate cat pentru a crea contextul favorabil momentului.

A-Most-Wanted-Man1

Observ la danezul Anton Corbijn obsesia de a face din personajul principal ceva mai mult decat pare initial. Si asta cu un stil vizual pertinent, ca un fotograf, de altfel ceea ce si este la origine. Si prinde ce vrea, cat si cum vrea, din ce unghiuri ii convin mai bine. Doar cat sa te pacaleasca. Si jocul de camera si imaginile furate cu mana tremuranda nu sunt un accident. Pentru ca prinde mai stabil procesul satirei. „A Most Wanted Man” are la baza romanul semnat de John Le Carre, deja un cunoscut romancier pe la Hollywood dupa ce si-a pasat cateva romane spre adaptare. Amintesc „The Spy Who Came in from the Cold” (1965), „The Tailor of Panama” (2001),  The Constant Gardener” (2005, unul dintre preferatele mele), Tinker Tailor Soldier Spy” (2011). Si in comun se pot bifa: actiunile fizice si dilemele morale, punandu-se pe umerii protagonistilor indoiala misiunilor si incercarile palide de demascare, desi in spate sunt motivari puternice.

14052001_A_Most_Wanted_Man_20

Issa Karpov (Dobrygin, carismatic si talentat in jonglarea framantarilor), un refugiat cecen, intra ilegal in Hamburg, Germania. Un lider al unei retele de spionaj (Hoffman) incearca sa ii afle identitatea, sa ii descopere planul daca are vreunul si sa evite o tragedie, inainte de a se intampla. In frunte cu echipa sa urmareste in paralel un localnic musulman, antreprenor, binefacator, banuit ca mascheaza prin firma si actele sale de caritate, jocurile Al-Qaeda. In planurile spionului intervine un diplomat american cu propriile interese, o individa care vrea fapte inaintea vorbelor si pune presiune asupra urmaritoruilui. Lucrurile se complica cand in schema deja cu ite multiple, intervin un bancher (Dafoe, o prezenta fada aici) si o avocata (McAdams).

media_most_wanted_man_20140414

Un film de festival care are toate atributele pentru a se incadra la astfel de competitii, mai ales cu rolurile de compozitie. Mai stangace doamnele McAdams si Wright, dar compenseaza Nina Hoss („Barbara”). Nu doar cuprinsa de nostalgie, dar mai ales convinsa de prestatia domnului Hoffman, trebuie sa afirm ca filmul ii apartine. Contureaza rational un personaj nesigur, desi pozeaza ca un stalp, un individ care isi pune intrebari carora tot el le ofera raspunsul. Fumeaza mai ceva ca Tyler Durd, Constantine si The Dudd la un loc. Rolul purtat de Hoffman nu este complex. Nici filmul nu este cea mai cea compozitie cu spioni (vezi „Enemy of the State”, „Munich” sau „The Interpreter”; dintre cele recente). Dar ce vedem pana la final este extraordinar. „A Most Wanted Man” poate fi filmul testament al domnului Hoffman. Poate nu cel mai bun, dar este printre ele. Autoritatea sa ramane neclintita. Filmul este fabricat ca un puzzle inteligent, nu prea complicat, cu un scop precis pe care il urmezi orbeste. Ai incredere in scenariul care despica firu-n patru intre disperare si devotament.

Filmul intra in cinematografe din 29 august si este distribuit de CineForum caruia ii multumesc pentru invitatie si Cinema City pentru gazduire.

Alte pareri: va urma 🙂

Rating autor: nota 8.5

Vizionare trailer:

 

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail