Articole tematice, Special

15+ moduri in care Matrix a schimbat cinematografia: influente in genul SF si de ce trilogia ramana una revelanta

Trilogia Matrix scrisa si regizata de fratii Wachowskis a creat contextual ideal ca genul SF sa fie revitalizat, astfel incat sa se modeleze un blockbuster care avea sa revolutioneze industria de film

Cu Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss si Hugo Weaving in rolurile principale, primului film din 1999, The Matrix i-au urmat doua continuari, ambele lansate in 2003 – “The Matrix Reloaded” (Matrix Reincarcat) si “The Matrix Revolutions” (Matrix Revolutii). Pentru 2021 este anuntat un alt sequel, la mai bine de doua decenii dupa ce totul lua start.

Un adevarat fenomen cultural, Matrix avea sa se impuna drept un sleeper-hit, cu diferenta majora ca proiectul Wachowskis se va remarca in scurt timp de la data premierei. Asta pentru ca venea cu ceva detalii ce aduceau influente majore din alte culturi in productia de filme si in industria Hollywood conferind noi perspective.

Pe scurt, “The Matrix” exploreaza ideea ca lumea nu este ceea ce pare. Povestea SF-ului relateaza o lume din viitor de tip distopie in care umanitatea este, fara sa constientizeze, blocata intr-o realitate simulata numita Matrix. Aceasta a fost creata de masinarii inteligente care folosesc corpurile oamenilor ca sursa de energie. Atunci cand un programator afla secretul, Neo – dupa ce este abordat de un lider al unei rebeliuni – ajunge sa fie pionul principal in lupta impotriva inteligentei artificiale. Si incepe lupta pentru a ii elibera pe toti cei inrobiti intr-o simulare continua, unde putinii supravietuitori stau ascunsi in adancul Pamantului.

Pentru ca luna aceasta este una cand #StamAcasa a devenit un laitmotiv, AMC difuzeaza mai multe filme emblematice sub sloganul Canal TV Epic. Asfel, pe 24, 25 si 26 aprilie postul TV difuzeaza, pe rand, toate cele trei filme ale trilogiei The Matrix si zic ca ar fi pacat sa ratezi vizionarea sau revederea titlurilor.

Extrem de provocator, Matrix a fost (este) mai mult decat un film de actiune si un SF pretentios, avand toate datele necesare pentru a fi un produs inovator, complex si cu elemente futuriste care au castigat publicul indata. Asta intr-un context economic si ideologic unde tehnologia era considerata ceva mainstream, iar cinefilii primeau Matrix, dupa ce se lansa Toy Story, o animatie facuta integral pe calculator.

Iata mai jos cateava dintre cele mai importante elemente care au facut din acest sci-fi unul de referinta si cum a shimbat regurile jocului in cinematografie si nu numai.

  • Unul dintre motivele pentru care Matrix a avut succes este faptul ca a resuscitat subgenul cyberpunk (concentrare pe combinatia dintre un stil de viata saracacios si high-tech). Mare parte din operele lui Philip K. Dick au devenit in scurt timp foarte populare si ecranizate. Puteti citi mai multe aici.
  • Scenele de actiune au fost influentate de animatiile japoneze si de filmele cu arte martiale, pentru ca asa si-au dorit fratii Wachowskis sa abordeze coregrafiile de lupta si tehnici de wire fu – o trducere libera ar fi kung fu pe fire, specifice productiilor de cinema de la Hong Kong. Admiratia regizorilor pentru animatia “Ninja Scroll” si filmul japonez “Ghost in the Shell” avea sa influenteze multe decizii de scenariu. Cel din urma, care a fost ani mai tarziu ecranizat cu Scarlett Johansson in rol principal, a devenit extrem de popular in America, mai ales ca Wachwoskis l-au folosit ca unealta de promovare, castigand astfel recunoastere.
  • Ideea ca filmele pot avea valoare entertainment – divertisment. Cel putin asa ne-a invatat “Mathe matrix revolutions | Tumblrtrix”, care a imprumutat multe influente ale filmelor de actiune asiatice, din anime-uri si romane grafice. De aici s-au luat tehnici de a se spune povestea, de a se dezvolta personaje si de a se construi o lume, toate in moduri care erau oarecum necunoscute pana atunci.
  • “The Matrix” a creat o industrie care pana atunci era neglijata – extinderea filmelor si in zone precum productia de jucarii, jocuri, figurine, francizele avand acum si expansiune in jocuri video, carti si altele. S-a creat astfel o misccare in randul filmelor mari de a se extinde dincolo de marele ecran, devenind ceva normal sa investesti intr-o pasiune movie related.
  • Trilogia “Matrix” imprumuta diverse concepte din mitologie, religie si filosofie. Insa cele mai importante influente raman cele din alte filme, iar cele mai sesizabile sunt cele din filme precum “2001: A Space Odyssey”, “Metropolis”, “Strange Days”, “Dark City”, “The Truman Show”. Notabila ramane ideea de a se dezvolta teme filosofice, notiuni despre viata, lume, procese de gandire si libertate.

The Matrix Mirror GIF - Find & Share on GIPHY

  • Premisa ca masinariile sa se revolte impotriva creatorilor nu era ceva nou, doar ca aici conceptul de rebeliune este ceva mai diferit, avand in vedere ca lumea distopica este “alimentata” diferit, iar aici intervine un twist cu un concept cel putin interesant. „The Matrix” a facut din temele precum realitatea virtuala si inteligenta artificiala ceva ofertant, care desi nu era original a devenit in scurt timp popular pentu modul cum s-a reprezentat si exploatat. Ulterior ideile s-au reluat si tot reluat in diverse forme.
  • Villanii – se poate spune depsre “Matrix” ca odata cu introducerea ”personajului” agentului Smith (Hugo Weaving) a facut un prototip de antagonist care trebuie sa fie cel putin interesant, unul care sa provoace eroul. Lipsa de emotii a fost o caracteristica impusa personajelor negative ulterior.

Agent Smith - Me Too GIF | Gfycat

  • Secventele de actiune care au urmat altor filme au fost oricum, dar nu plictisitoare. In“Matrix” am fost rasfatati cu niste momente de infruntari corp la corp si nu numai, care au facut experienta de vizionare sa fie una perfecta, iar scenele unde se sfideaza gravitatia au devenit un must.
  • Efectele speciale au avut rolul principal in trilogia Matrix, pe langa ideea dezvoltarii povestii. Performantele vizuale sunt cu atat mai laudabile, in contextul unei perioade cand filmul se lansa si era ca nimic cu ceea ce se vazuse si facuse pana atunci. Ocazie cu care ideile creative si-au facut loc in scenariu pentru a se spune si altfel povestile.
  • Studiourile se foloseau in exces de CGI pentru ca era ceva destul de nou, dar si prost interpretat si folosit. Dupa ce Matrix a dezvoltat moduri inteligente si noi de utilizare, mai sofisticate pentru CGI, ulterior avea sa se foloseasca in francize precum “Lord of the Rings” si Marvel Cinematic Universe. De mentionat ramane faptul ca si astazi efectele inca arata bine, asta datorita modului in care a ales sa se foloseasca de tehnologie in favoarea filmelor.

The Matrix Reloaded - 360° Camera Effects - Neo Help Scene (Full ...

  • Distopiile devin preferate in industria de la Hollywood. Asta pentru ca “The Matrix” a reusit sa arate intr-un mod cool o lume unde oamenii erau vanati. Desi era deja o tema populara si folosita anterior, cu siguranta ca serii ca „The Hunger Games”, „Divergent” sau „The Maze Runner” poate ca nu ar fi devenit atat de dorite.
  • Anime-urile au devenit tot mai cautate, desi erau deja destul de populare in randul cunoscatorilor. Insa, exceptand Sailor Moon si Pokemon, lumea stia prea putin desspre aceste valori mainstream. Cel putin, pana la Matrix. Iar cu aceasta ocazie s-a pariat pe filme precum Ghost in the Shell, Alita: Battle Angle, Dragonball: Evolution, Speed Racer si multe altele
  • Bugetele – daca pana atunci sa vorbesti despre bugetul unui film nu era ceva tocmai important, de cand cu Matrix cifrele investite in crearea unor productii care sa faca valuri in box-office au inceput sa fie un detaliu pivotant in realizarea lor. Si daca se investea, banii se bagau in efectele vizuale, iar povestea era pusa pe plan secund. Cu Matrix s-a demonstrate ca nu este nevoie de compromisuri.

Matrix Lobby Scene Shootout (HD) GIF | Gfycat

  • Ideea ca filmele de actiune pot fi si smart, nu doar ceva unde nu se intampla altceva decat urmariri si lupte. Pentru ca “The Matrix” a venit ca un reminder ca poti crea ceva bun daca vii cu un subiect care te provoaca si ridica dileme filosofice care pun lucrurile in miscare. Asta si pentru ca pana atunci filmele de aciune aveau stigmatul de a fi considerate prostesti si erau associate doar cu explozii si violenta.
  • Nasterea efectului Bullet Time -exista deja in jocuri video (impresia vizuala de detasare de timp si spatiu a camerei sau a privitorului fata de subiectul vizibil) – adica atunci cand camera se misca in jurul personajelor care par inghetate si se misca in slow-motion (anterior vazuta in Lost in Space). Fenomenul avea sa se popularizeze prin scena clasica cu Neo care evita gloantele ce vin spre el. Ideea era de accentuare a unor abilitati superumane si de a da impresia ca timpul este incetinit sau oprit. Concret, dupa lansarea “The Matrix” filmele au facut exces de slow-motion, camere care se rotesc si efectul the bullet time.

  • Un nou mod de a se face cascadorii. “The Matrix” a devenit cunoscut si pentru modul inedit in care a coregrafiat scenele de lupta. Pentru veridicitatea scenelor a fost angajat Yuen Wo-Ping, un cascador chinez specializat in acrobatii, care a antrenat actorii timp de sase luni. Iar asta avea sa schimbe modul in care aveam sa privim filmele ulterior. Incorporarea unor astfel de tehnici a dus la o cerere majora de astfel de abordari, iar Yuen Woo a fost cooptat in diverse proiecte de la Hollywood.
  • Coloana sonora a fost una destul de neobisnuita pentru acea perioada. Un amestec de muzica electronica cu muzica compusa traditional, conferindu-se o perspectiva unica asupra povestii.
  • A lansat cariere. Carrie-Anne Moss a spus in mai multe ocazii ca inainte de „The Matrix” nu a avut ocazia sa faca prea multe lucruri si ca acest film i-a oferit multe perspective, dandu-i recunoastere internationala si punandu-i multe oportunitati la dispozitie.

The Matrix GIF - Find & Share on GIPHY

  • Filmele “The Matrix” au creat un fan base devotat, poate cel mai important si notabil de dupa „Star Wars”. Iar asta a facut ca Hollywood sa fie interesat sa faca trilogii. In plus, pentru ca filmele au castigat intr-un timp foarte scurt un public devotat s-a dezvoltat o religie bazata pe fidelitatea fanilor – matrixism.
  • Succesul de vanzari de filme. Desi in acea perioada, in 1999, inchirierea si vanzarea de DVD-uri inca era ceva destul de exotic, lansarea „The Matrix” avea sa propulseze adaptarea acestui format video. Filmul avea sa devina primul care vinde un million de copii pe DVD, iar cinefilii au inceput sa investeasca tot mai mult in colectii.

Pentru articol am mai citit de pe Wikipedia, Cinelinx, Mxdwn, Toronto Sun.

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail