Complexul de teatre Broadway: locul in care se ia pulsul orasului New York in materie de spectacole. Nu am ajuns niciodata acolo, dar sper candva sa iau parte la o performanta live acolo. Daca nu acum, macar intr-o viata viitoare. Cu o istorie ce dateaza de mai bine de un secol, Broadway a adapostit sute de reprezentatii si a dat nastere unor show-uri legendare. Prima piesa care poate fi identificata ca un musical, asa cum il stim noi astazi este „The Black Crook”. Si pentru ca multe dintre musicalurile de-acolo au ajuns sa fie filme, m-am gandit sa fac o lista a celor mai bune filme ce au la baza piese de pe Broadway. Nu o sa fac comparatii pentru ca nu imi sta la indemana, dar le pot numi ca figuri simple in reprezentarile cinematografice.
- Into the Woods (2014)
Cel mai nou musical cu premiera in cinematografele din Bucuresti (din 2 ianuarie),”Into The Woord” are originile in comedia intunecata reprezentata pentru prima oara pe scena Broadway in 1989. Regizata de Rob Marshall, versiunea pentru cinema ii are in rolurile principale pe Emily Blunt, Meryl Streep si Anna Kendrick, in interpretarile personajelor de basm cunoscute din povestirile fratilor Grimm. Desigur, cu modificari permisive pentru a explora dezamagirea, ipocrizia, raspunderea, moralitatea, spre final putem distinge consecintele alegerilor fiecarui personaj pentru simplul „I wish”.
- West Side Story (1961)
1957. Pe Broadway debuta un succes comercial si de critica, un fel de „Romeo si Julieta” transpus pe strazile cartierului newyorkez. Nominalizat la 11 premii Oscar, avea sa castige 10, filmul ii are in rolurile principale pe Natalie Wood, Richard Beymer, Russ Tamblyn, Rita Moreno si George Chakiris. Originalul (732 spectacole) reprezinta o cotitura in lumea teatrului american: tema dramatica, muzica pretentioasa, scene de dans sofisticate si teme sociale dezvoltate.
- Chicago (2002)
Cu o vechime de aproape patru decenii (debuta in 1975), musicalul „Chicago” este o satira despre coruptie, celebritate, ipocrizie si dreptate/injustite. Cancan-ul este surprins si in adaptarea de cinema a aceluiasi Robert Marshal cu Renée Zellweger, Catherine Zeta-Jones, Richard Gere, John C. Reilly si Queen Latifah in rolurile principale. Se urmareste povestea unei femei care mizeaza pe celebritatea ei pentru a evita condamnarea la moarte pentru o crima pasionala. Si de cele mai multe ori audientei ii este distrasa atentia de la adevar.
- Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007)
Musical horror regizat de Tim Burton cu Johnny Depp si Helena Bonham Carter in rolurile principale, productie ce are la baza un multiplu castigator de premii Tony, din 1979. Se relateaza povestea unui barbier care in epoca victoriana cauta razbunarea impotriva unui judecator corupt care i-a omorat familia si l-a lasat sa moara si pe el. Critica negativa: decizia de a se scurta si elimina unele scoruri originale ale autorului Sondheim. Critici pozitive: 33 de pemii su 53 de nominalizari.
- Rent (2005)
Adaptare a musicalului cu acelasi nume, la randul sau inspirat de opera scrisa de Giacomo Puccini- „La bohème”. Filmul relateaza vietile unor tineri boemi care se confrunta cu probleme sexuale, cu drogurile, cu datoriile, cu bolile, n orasul New York, intre anii 1989-1990. Sase actori din productia originala isi reiau rolurile pentru sustinerea proiectului de cinema.
- Rock of Ages (2012)
Musical heavy-metal. Acorduri via anii ’80. O productie ce a debutat abia in 2009 pe Broadway si care avea sa fie regizat de Adam Shankman („Glee”, „Hairspray”), trei ani mai tarziu. In rolurile principale sunt Diego Boneta si Julianne Hough, un cuplu in cautarea faimei in L.A. in lumea rock. Russell Brand, Paul Giamatti, Catherine Zeta-Jones, Malin Åkerman, Mary J. Blige, Bryan Cranston, Tom Cruise au aparitii notabile.
- Dreamgirls (2006)
Cu origini in musicalul din 1981, piesa scrisa de Henry Krieger si Tom Eyen, filmul demonteaza minciuna din spatele formarii trupei The Supremes. Se insista pe evolutia muzicii R&B inca de la inceputuri, din perspectiva unei trupe de fete si a unui agent manipulator. Distributia este formata din Jamie Foxx, Beyoncé Knowles, Eddie Murphy, Jennifer Hudson, Danny Glover, Anika Noni Rose si Keith Robinson.
- Mamma Mia (2008)
„Gimme gimme a man after midnight!” Damn, ador filmul asta!!! De la versiunea pentru scena din 1999 au trecut doar 9 ani pana la adaptarea pentru marele ecran. Si nu oricum. Amanda Seyfried, Pierce Brosnan si Meryl Streep au avut rolurile principale in comedia care aduce o nota nostalgica asupra versurilor si melodiilor ABBA. Sophie este o tanara care urmeaza sa se casatoreasca. Dar vrea sa fie condusa la altar de tatal sau. Daca ar stii cine este, totul ar fi mai simplu. Asa ca ii invita pe toti trei barbati cu care mama sa a avut o idila. Si de aici pana la o distractie pe masura, nu mai este mult.
- Hairpsray (2007)
Aici lucrurile au o alta ordine: film (1987), musical Broadway (2002) si remake (2007). De fiecare data s-a oferit un jukebox cu muzica din anii ’60, ritmuri agitate, culori, energie si visuri. Adolescenta Tracy Turnblad viseaza sa ajunga la competitia de dans The Corny Collins Show, dar lucrurile nu sunt asa usoare cand fizicul nu te ajuta. Show-ul ironizeaza nedreptatile unei societati care se lasa condusa de aparente. In rolurile principale apar John Travolta, Michelle Pfeiffer, Christopher Walken, Amanda Bynes, James Marsden, Queen Latifah, Brittany Snow, Zac Efron.
- Grease (1978)
Desi nu este original un spectacol Broadway si a avut prima reprezentare in 1971 intr-un teatru micut din Chicago, Grease a ajuns si pe scenele din New York, devenind cel mai longegiv spectacol din istorie: 3,388 de show-uri. Cu actiunea plasata intr-un liceu, se urmareste povestea de-o vara dintre o fata cuminte si baiatul cel rau, pe ritmuri de rock&roll cu ecouri de razvratiri adolescentine. Vulgar, satiric, agresiv, filmul ii are in rolurile principale pe John Travolta si Olivia Newton John.
- Funny Girl (1964)
Premiera din 1964 a facut o stea din vedeta Broadway Barbra Streisand. Cu un plot semibiografic, productia/productiile ne implica in viata si cariera vedetei de comedie Fanny Brice, insistandu-se pe aspectele tumultoase ale relatiei dintre ea si pariorul Nick Arnstein, imediat dupa primul Razboi Mondial. Romantismul este surprins de regizorul William Wyler („Ben-Hur” (1959), „The Best Years of Our Lives” (1946), „Mrs. Miniver” (1942)).
- Les Miserables (2012)
Desi nu a debutat pe scenele Broadway, adaptarea pentru musical a romanului lui Victor Hugo este proiectia dramatica a unei povesti clasice. Hugh Jackman, Russell Crowe si Anne Hathaway au rolurile principale pentru Jean Valjean, Javert si Fantine. Show-ul, foarte popular inainte de versiunea de cinema, a atras atentia regizorului Tom Hopper, reusita acestuia insumand 80 de premii si 149 de nominalizari.
- Who’s Afraid of Virginia Woolf? (1966)
Debutand pe Broadway, in timpul unui context social si istoric dificil (criza rachetelor din Cuba) publicul a fost surprins sa fie asaltat cu situatii si limbaj pe care nu le mai experimentase intr-o sala de teatru. Mike Nichols („The Graduate”) i-a coordonat pe Elizabeth Taylor si Richard Burton, in rolurile unui cuplu care se distruge, umileste si isi face dezvaluri taioase, ascunse doar pentru a oglindi frustrari si nelinisti ascunse. Filmul a castigat 5 premii Oscar.
- The Sound of Music (1965)
Avand la baza memoriile Marie von Trapp curpinse in „The Story of the Trapp Family Singers”, „The Sound of Music” este un derivat al musicalului din 1959. Castigator a cinci premii Oscar, musicalul „Sunetul Muzicii” ni-i prezinta pe Julie Andrews ca Maria si Christopher Plummer in rolul Captain Georg von Trapp, eroii unei povesti romantice. O tanara paraseste o manastire pentru a deveni guvernanta pentru sapte copii ai unui vaduv. Aventurile sunt redate in tonuri vesele de fiecare data.
- Cabaret (1972)
Liza Minnelli a fost Sally Bowles din clubul Kit Kat. Liza Minnelli a fost extraordinara in filmul lui Bob Fosse. Initial a debutat in 1966 si a numarat peste 1000 de performante artistice. Cu actiunea plasata in anul 1931 in timpul amenintarilor naziste, in Republica germana de la Weimar. Fiecare numar de dans si cantec este reprezentat individual. Ni se face cunostinta cu Brian Robert, un student timid care ajunge se imprieteneste cu Sally, o colega in locatie inchiriata. Atras in lumea ei, de dans, dezmat si nonconformism, viata tanarului se va schimba pentru totdeauna.
Mentiuni speciale:
O sa fac doua mentiuni speciale pentru doua proiecte care au la baza o tragedie si care au devenit ulterior filme. La fel de bune, la fel de extraordinar jucate.
Vezi si...
Leave a reply Cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
CineAmator pe Facebook
Comentarii recente
- Georgeta la Piese ale romantismului uitate in filmele de epoca (prima parte): Epoca post-edwardiana
- MihaI la Seriale cu doctori: 15+ drame cu medici care iau pulsul tragediilor
- Evelina la Ecouri din trecut: 35 de Miniserii de Epoca
- Evelina la Ecouri din trecut: 30 de Seriale de Epoca
- Elena la Filme de epoca pentru craciun
5 Comments
[REVIEW] She's Funny That Way/ Viata bate filmul (2015) - CineAmatorCineAmator
[REVIEW] "Ted 2" (2015) - CineAmatorCineAmator
Muzicalul 'My Fair Lady' se pune in scena la Grand Cinema & More - CineAmatorCineAmator
David Anders vine la East European Comic Con 2016 - CineAmatorCineAmator
Filme cu nunti: drame si comedii romantice cu si despre mirese