“This isn’t about money. This isn’t about politics. I can target anyone, anything, anywhere.”
- Regizor: Michael Mann
- Actori: Chris Hemsworth, Viola Davis, Wei Tang
- Gen: Thriller, Crima, Drama
- Premii: niciun premiu, nicio nominalizare
- Tara: SUA
- Durata: 144 minute
In lumina recentului scandal cu Sony, un film cu hackeri se integreaza perfect in peisajul tehnologic, convenabil unei audiente insetate dupa informatii. Michael Mann se leapada de eleganta cu care ne santaja in puternicul „The Last of the Mohicans” (1992), pentru a reaminti mai degraba de violenta si joaca de-a soarecele si pisica din „Collateral” (2004), intre Jamie Foxx si Tom Cruise. „Blackhat” debuteaza cu un intro foarte bine realizat intru-aflarea retelelor si a circuitelor dintr-o unitatate de calculator. Se urmaresc la propriu firele, componentele si se insista asupra teoriei conform careia fiecare este fragil in fata apararii unei astfel de constructii complexe. Mizand pe lipsa securitatii cibernetice, Mann se pierde in itele unui retele de date si detalii pentru hackeri, dar isi stabilizeaza pana spre final destinatia, desi fortata si amanata mai mult decat ar fi trebuit. Productia are totusi o abordare interesanta si te obliga sa vrei sa afli mai multe. Si daca prin cautarea asta rudimentare uneori, in cautarea raspunsurilor, te plimba prin cele mai saracacioase cartiere, atunci fie. Da bine unui film de actiune alergatura prin labirinte de cociobe si stradute inguste.
Un atac cibernetic afecteaza o centrala nucleara din China (asemenea dezastrului de la Fukushima, pentru alimentarea ideii de complot). O explozie urmata de panica genereaza apelarea la cel mai bun coordonator de IT, colaborarea cu America, desi subrezita, este pusa la incercare atunci cand individul cere sa lucreze cu un detinut incarcerat pentru frauda. Cei doi, fosti colegi la MIT, fac echipa cu sora primului si cu o divizie pentru identificare vinovatului atentatului cibernetic, doar pentru a realiza ca mizele sunt mult mai mari si ascunse in haos.
Chris Hemsworth pare a fi innascut cu abilitatile de agent insarcinat cu munca de teren si pregatiri pentru lupta in spionaj. Ii sta bine in hainele elegante asortate cu veste antiglont. Viola Davis pare de cele mai multe ori parte dintr-un alt peisaj, dar se descurca ireprosabil. Actiunea este impachetata generos cu secvente violente, ajutate in dramatism de un limbaj si mai taios.
Fara intentia de a distruge un ideal, Mann tinde de cele mai multe ori sa nu lase un final fericit. Cu „Blackhat” a avut doua optiuni si a ales-o pe cea mai nepotrivita , daca ma intrebati pe mine. Jocul de camera de tip reportaj de televiziune da veridicitate situatiilor limita, dar limiteaza rabdarea si oboseste ochii. Schimburile bruste intre close-up-uri, unghiuri din departare, shaky camera si stabilitate, claritate si incetosare, pericliteaza atentia pe care ar trebui sa o castige. Idila pare uneori fortata doar petru a se integra in stilul de filmare al domnului Mann, dar spre final se intelege si apladau optiunea de a integra acest aspect. „Blackhat” se inscrie in randul filmelor ca „Takedown”, „The Fifth Estate”, „”Hackers” sau „Untreaceable”, dar nu ramane cel mai bun din domeniu. Interesanta abordare.
Vizionare trailer:
nota - 60%
60%
Nota
Vezi si...
Leave a reply Cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
1 Comment
Blackhat - Hacker | CinEmil