CineCronici, Horror

Winchester (2017) [REVIEW]

„ Its gargantuan seven storied structure with no apparent rhyme or reason. Each maze of halls more confusing than the next. It’s under never-ending construction. It is built on the orders of a grieving widow.”

  • Regizori: Michael Spierig, Michael Spierig 
  • Actori: Helen Mirren, Sarah Snook, Jason Clarke, Tyler Coppin, Agnus Sampson, Emm Wiseman
  • Gen: Horror, Biografic
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare (la data publicarii)
  • Tara: SUA
  • Durata: 99 minute

Filmele de epoca horror vor avea mereu o prezentare aparte. Pun pe seama scenografiei si a atmosferei sumbre, gotice, o mare parte din sperieturile care vin la pachet cu povestea cusuta, de cele mai multe ori, cu ata alba. Mai ales in cazul celor care isi reclama faptul ca sunt inspirate din povesti reale, lucru care se intampla si cu Winchester – Casa Spiritelor. Doar ca pelicula de fata se apropie mai mul de 13 Ghosts si mai putin de The Woman in Black, asa cum ai fi tentat sa crezi initial. Ceea ce nu este neaparat o descurajare, pentru ca pana la urma produsul final este impachetat cu tot ce recomanda genul.

Winchester este o productie supranaturala, regizata de fratii Michael si Peter Spierig, care mai au in portofoliu tilturi nu tocmai de neglijat – Undead, Daybreakers, Predestination (unul dintre cele mai cool SF-uri recente, foarte complex).

Povestea este destul de simpla, una care urmeaza o formula vesnic folosita pentru subgenul filmelor cu case bantuita. Sarah Winchester este vaduva si mostenitoarea companiei sotului sau, una specializata in vanzarea de arme. Moartea lui si a fiicei lor, o fac pe aceasta sa intre intr-o stare de suferinta, lucru care ii fac pe actionarii firmei sa puna la indoiala capacitatea ei de a conduce.

Un doctor, cu proprii demoni si ritualuri facute pentru a se recupera din propria tragedie, este solicitat sa o investigheze pe batrana, pentru a pune un diagnostic in ceea ce priveste starea ei mentala. Marturisile ei cum ca ar crede ca este blestemata si faptul ca toate planurile casei ar fi facute pentru a salva niste suflete, nu-l incurajeaza prea mult sa dea marturii in favoarea ei.

Scenariul pare mai degraba un episod dintr-o serie mai complexa de povesti de groaza. Desigur, Winchester – Casa Spiritelor are cateva momente tipice de jump scares, dar asta nu-l face neaparat un film horror cu toate elementele la superlativ. Dar se achita de fidelizarea genului, cu toate ca unele scene par nepotrivite pentru directia stabilita.

Daca ar trebui sa punctez niste minusuri as mentiona faptul ca, desi s-a filmat in casa reala care sta la baza povestii, aceasta nu are un rol prea important. Este redusa la cateva secventae fugare, care nu exploateaza intocmai nebunia care a stat la baza arhitecturala – usi care se deschid in pode, scari care nu duc nicaieri. Si este pacat, cu toate ca se insista pe cateva detalii si iti ramane sa iti faci propriile pareri.

Din fericire, atentia iti este indreptata de fiecare data catre duo-ul Helen Mirren si Jason Clarke. Cei doi actori din rolurile principale se descurca foarte bune, fara sa aiba neaparat un material solid. Doar ca merita sa urmaresti filmul, mai ales pentru revelatiile din final.

Winchester ramane o aditie decenta pe lista lunga a filmelor cu case bantuite – Poltergeist, The Conjuring, The Uninvited, The Amityviller Horror, The Orphanage etc.

Filmul este distribuit de Vertical Entertainment si a avut premiera pe 16 februarie

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail