CineCronici, Horror, Thriller

The Conjuring (2013)

the conjuring poster demonii printre noi“You have a lot of spirits in here but there’s one that I’m most worried about, because it is so hateful.

  • Regizor: James Wan
  • Actori: Vera Farmiga, Patrick Wilson, Lili Taylor, Ron Livingston, Joey King,
  • Gen: Horror, Thriller
  • Premii: niciun premiu, o nominalizare
  • Tara : SUA
  • Durata: 112 minute

James Wan livreaza increzator un film horror tribut pentru subgenul supranatural, apeland la arhive autentificate din trecutul unor demonologi care au asteptat mai bine de doua decenii pentru ca povestea lor sa fie ecranizata. Faptul ca esti avertizat inca de la inceput ca ceea ce esti pe cale sa urmesti este etichetat „bazat pe evenimente reale”, scepticul din tine primeste un afront care isi slabeste din intensitate pe masura ce firul narativ se ingroasa. Succesul care sustine „The Conjuring” poate fi pus pe seama unui interes dedicat nu doar familiei-victima, ci rolului de scena atribuit sotilor care au investigat cazul.

the conjuring 2

Inca de la filmul clasic al lui Hooper din ’82, „The Poltergreist”, fascinatia audientei pentru case bantuite, spirite care au ramas sa se razbune si familii terorizate, au facut subiectul multor filme. De fapt, as muta curiozitatea putin mai in spate, undeva prin anii ’60 pentru „The Haunting.  Atunci cand auzi usi scartaind, pasi alergand sau testezi tipetele disperate ale unor personaje, esti constient ca deja ai mai vazut asta pana acum. Lucrul asta nu te deranjeaza, atat timp cat subiectul te face constient ca aici este vorba despre o alta viziune asupra unor exorcizari si posedari. Poate ca „The Conjuring” se decide abia spre final ce identitate adopta, dar un lucru este evident: pentru un film horror ce apartine industriei cinemaografice recente, acesta este destul de captivant (se poate traduce prin spaimele venite spre final).

IMG_0278.dng

In 1971, Carolyn si Roger Perron (Lili Taylor si Ron Livingston) se muta impreuna cu cele cinci fete intr-o casa idilica, o fosta ferma. Pe masura ce membri se instaleaza comod, lucruri bizare ameninta linistea. Din prima zi cainele refuza sa intre in casa, frigul se adaposteste in fiecare camera si un miros de putred se simte in aproape oricare colt al casei. Toti devin curand constienti ca ceva straniu se intampla si ca violenta unor entitati necunoscute le primejduieste viata. Punandu-si sperantele in sotii Warren (Vera Fermiga si Patrick Wilson), indivizi antrenati in deslusirea paranormalului, casa bantuita devine cea mai mica problema…..

the conjuring 5

De la fragilitatea expusa de Vera Fermiga sau slabiciunea personajului lui Lili Taylor, pana la maturitatea si increderea lui Patrick Wilson, avem protagonisti placuti. Pe cel din urma il urmarisem in filmul regizat tot de James Waan, in urma cu doi ani, „Insidous„, film de la care asteptam anul acesta un sequel construit cu aceeasi echipa. Daca acolo era de partea necunoscutului, aici surprindem un personaj mai increzator si in acelasi timp temator.

„The Conjuring” cinsteste printr-un tribut usor sovaielnic, genul horror. Pana la a ne limita sa identificam elemente originale care diferentiaza filmul asta de oricare altul recent, ma multumesc sa spun ca am tresarit la multe scene si ca am asteptat docila finalul. Coloana sonora usureaza cu multa inspiratie orice urma de ezitare.

Rating autor: nota 8

Vizionare trailer:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=k10ETZ41q5o&w=560&h=315]

Filmul intra in cinematografe din 9 august si este distribuit de MediaPro Distribution

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.