„Welcome to Alpha, the city of a thousand planets, where for hundreds of years every species has shared their knowledge and their intelligence with each other. It’s paradise.”
- Regizor: Luc Besson
- Actori: Dane DeHaan, Cara Delevingne, Clive Owen, Ethan Hawke, Rihanna, Herbie Hancock, Kris Wu, Eric Rochant
- Gen: Aventuri, SF
- Premii: niciun premiu, nicio nominalizare (la data publicarii)
- Tara: SUA
- Durata: 147 minute
Valerian and the City of Thousand Planets – scria cineva curand si cu asta imi incepeam si eu impresiile pe facebook, imediat dupa vizionare. Si asa este. Recunosc, fara ipocrizie, ca mi-era teama ca filmul va fi un esec. Dar nu a fost si ma bucura teribil. Pentru efectele speciale si designul care aminteste de Barbarella, pentru tachinarile dintre personajele principale (foarte misto Dane DeHaan – abia astept sa il vad in Tulip Fever) si pentru scena aia faina de cabaret cu Rihanna si tot merita vazut. Daca Dane surprinde asa cum trebuie aroganta personajului, dar si vulnerabilitatea lui, Rihanna straluceste in 5 minute de afisare, mai bine decat Cara Delevingne. Dar sa nu fiu carcotasa – a fost chiar fantastica pe acest rol si chiar a facut cateva momente faine.
Valerian and the City of Thousand Planets (Valerian si Orasul celor o mie de Planete) este cel mai nou proiect al lui Luc Besson, autorul productiilor Léon: The Professional, The Messenger: The Story of Joan of Arc si Lucy. Insa filmul asta se apropie cel mai mult ca stil si experienta vizuala cu extravagantul The Fifth Element. Se bazeaza pe o serie franceza de comics-uri Valérian et Laureline, scrieri care dateaza din 1967. Enciclopedia se concentra pe aventurile a doi agenti care calatoresc prin timp si spatiu pentru a restabili echilibrul in univers – un mix intre space opera si calatorii in timp. Mostenirea facuta de aceste albume a influentat, asa cum avea sa se remarce ulterior, filme ca Avatar, Star Wars, lucru pe care o sa il remarcati si voi, mai ales in ceea ce priveste datele estetice. Asemanarile se duc pana la Conan the Barbarian.
In film suntem trimisi in sec. XXVIII – pe statia Alpha. In urma unor multiple progrese, milioane de creaturi alor mii de rase de pe diverse planete traiesc in pace impartasindu-si cunostintele si cultura. Valerian si Laureline fac echipa pentru diverse misiuni intergalactice, pentru a mentine ordinea in teritoriile guvernate de oameni. Intr-o zi, Valerian viseaza o planeta necunoscuta. Ceea ce nu vede este cum locuitorii acesteia isi vad locuinta distrusa, desi traiau in armonie, fara sa fie perturbati de tehnologie. Pe masura ce cei doi incearca sa afle cat mai multe despre ultima provocare, ambii descopera ca Alpha ascunde un secret ce nu se vrea aflat si ca asta are legatura cu planeta pe care nimeni nu pare sa o cunoasca.
Valeriand and the City of Thousand Planets – impresii generale
Filmul este amuzant, plin de aventuri, incredibil si fascinant colorat in nuante fosforescente (ar fi meritat proiectie #IMAX), dar mai ales ofertant pentru genul caruia ii apartine. Un SF spectaculos in care se simt amprenta si umorul lui Luc Besson – il recunosti mai ales daca ai vazut the The 5th Element, cand te plimba printre strazile suspendate. Plotul este subtirel, dar isi asuma orice abatare sau trimitere cliseistica pentru ca nu este vorba despre a face perfectiune, cat despre a te trimite pret de doua ore intr-un univers din viitor unde imaginea cu tot ce inseamna civilizatii, evolutie, tehnologie si comunicare este covarsitoare.
Comics-urile din ‘60 pe care se bazeaza filmul au inspirat multe titluri deja devenite cult in istoria de cinema, asa cum am mentionat. Ca un hint, va spun doar ca in sfarsit vedem o lume asemanatoare cu cea de pe Pandora (sau e invers), doar ca mai vasta, mai complexa. Si nu prea stam la sol sau pe statia Alpha, adapostul celor o mie de planete, ca se exploreaza o intreaga galaxie pentru raspunsuri. Un adevarat spectacol la care as insista sa ajungeti. O sa vedeti o versiune diferita a supereroilor din benzile desenate, destul de amuzanta si de distractiva. Scenariul nu este unul deosebit, totul devine mai preivizibil decat mi-ar fi placut, dar din nou spun, filmul asta se vede pe marele ecran pentru ca are artificiile vizuale sunt coplestioare.
Vizionare trailer:
Vezi si...
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Leave a reply