“ There are many ways of dying, the worst of them, is to continue living”
• Regizor: Paolo Sorrentino
• Actori: Sean Penn, Frances McDormand, Judd Hirsch, Eve Hewson, Kerry Condon
• Gen: Comedy | Drama
• Premii: 11 premii, 8 nominalizari
• Tara : Italia | Franta | Irlanda
• Durata: 118 minute
Depresie sau plictiseala? Negare sau asumare? Naivitate sau cunoastere? Ratacire sau calatorie cu un scop precis? ”This Must Be the Place” este vandut de un Sean Pean ofertat cu aplauze pentru interpretare. Asta daca intelegem ca el poarta pe umeri toata greutatea unui personaj neinteles, cel putin in aparenta. Cumva, pana la final descifram mai mult din ce inseamna Cheyenne, din versurile care rasuna in anumite momente, din rabufnirile si temerile paranoice, alimentate de o framantare de vinovatie. Drama coordonata de bagheta italianului Paolo Sorrentino (deja calit cu perspective despre muzica in „Il Divo”) este greu de masticat, si mai greu de digerat, dar discutiile de dupa si sentimentele contradictorii culese, fac sa merite vizionarea.
Mimica si gestica lui Sean Penn (atinge note inalte), pot fi asemanate cu cele din „optimistul- pesimist” “I am Sam”, solicitate atunci pentru a traduce mai multe emotii. Aici apeleaza la un umblet clatinat si la o permanenta inclinare de cap, dar si la conversatii scurte. Ceilalati actori sunt doar pasageri intr-un spot lung despre supravietuire, despre generatiile care urmeaza celor incercati de orori uitate. Pentru ca asa cum vom vedea, filmul nu este un tribut adus vreunui interpret de muzica decat partial.
Un fost star rock care s-a bucurat in anii de glorie de suficienta faima pentru a fi inca recunoscut de fanii lui. Iesit de sub lumina reflectoarelor de mai bine de doua decenii, s-a retras cu sotia sa (Frances McDormand, as fi vrut-o mai atasata de rol) si se bucura de un trai bogat, dar nu si de liniste. Machiajul sau zilnic nu-i ascunde temerile care il fac aproape o epava. Anuntat ca starea tatalui sau este grava, decide sa se duca sa-si vada parintele cu care nu mai discutase de trei decenii. Din Dublin, ajunge la New York si incearca sa se integreze in familia de evrei lasata in urma, cand rupsese legatura cu tatal sau. Rascolind prin secretele tatalui sau, decide sa-i implineasca dorinta care l-a obsedat o viata intreaga pe acesta si din omul prins de o existenta sufocanta, evadeaza din nou.
Ai putea crede ca de-acum ti-ai dat seama de directia in care filmul se indreapta. De fapt acum parca lucrurile devin si mai surprinzatoare. Un film mult mai bun pe particele, decat ca un intreg, “This Must Be the Place” este ajutat de un lucru minutios cu camera. Imi plac instantaneele din camerele in care Cheyenne stationeaza de fiecare data. Regizorul este atent sa surprinda obiecte ravasite. Poate chiar o aluzie la existenta locuitorilor. O usoara senzatie de disconfort poate fi modul brusc prin care acelasi Paolo Sorrentino, ne obliga sa traversam scenele. Oricum ar fi primit totul, filmul este savuros prin replicile intepatoare, prin aciditatea personajelor si prin vesnica debusolare a scenelor.
Alte pareri: Dan– Filme-Carti.ro, Iulia– Octocat, Adina– La buticul cu filme si carti,
Rating autor: nota 8
Vizionare trailer:
Multumiri gazdei Movieplex
Vezi si...
Leave a reply Cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
9 Comments
Surprinzător şi dinamic la orice scenă! Filmul reuşeşte să abordeze atât de multe teme, încât ai impresia că eşti copleşit de informaţii. Mă bucur că şi tu ai făcut referire la personajul din „I am Sam”. O comparaţie cu el mi se pare foarte potrivită! O să încerc să revăd acest film cât mai repede :)! Felicitări pentru recenzie!
De acord:) Era imposibil sa nu fac comparatie. Am sesizat similaritatile inca de cand il vizionam. Iti multumesc frumos. Si cronica ta este foarte buna!
Eu nu am vazut filmul, dar recenzia ta Angela, m-a motivat ca sa doresc sa-l vad. Imi place mult interpretarea lui Sean Penn, in general, dar cred ca, in acest film, realizeaza un rol important.
Personajul este aparte; sa redai viata unui star care s-a retras din activitate de doua decenii cred ca, trebuie sa poti sa „imbraci” starea sufleteasca a acelui personaj si dupa cum am vazut din secventa prezentata pe blog, intr-adevar acest lucru l-a realizat actorul in cauza.
Regretele, frustrarile si neimplinirile unui om care, a fost candva in atentia publicului, nu sunt chiar usor de redat, dar important este faptul ca, se pot trage concluzii constructive , daca „rolul”, a dat viata personajului interpretat.
Un gand bun si multa sanatate.
Trebuie sa-l vezi:) Am mers la fix cu vreo recomandare pana acum ? Ma bucur cand primesc astfel de reactii din partea cititorilor, dar daca se si confirma ca nu dau gres, cu atat mai bine! O sa-ti placa filmul daca Sean Pean este unul dintre actorii care iti plac. Este un personaj inedit, atipic… si chiar iti transmite durerea, frustrarile si gandurile lui. O face foarte frumos! Returnez urarile de bine! O saptamana usoara:)
Buna, imi place foarte mult blogul tau si vreau sa stiu daca te intereseaza sa facem schimb de linkuri: http://www.ditoate.com .Eu te-am adaugat deja , si astept raspunsul tau. Multumesc anticipat.
Buna! imi cer scuze ca raspund atat de tarziu, dar comentariul era in spam si nu am mai verificat 🙂 sigur ca da! o sa te includ si eu in blogroll!
This must be the place (2011) | blogger CU GREUTATE pe un blog CU DE TOATE
This Must Be the Place (2011) > Blog de Cinema
“This Must be the Place” – Despre cântăreţi şi evrei | Radu Ștefan prezintă: Blogu' de filme