Actiune, CineCronici, Thriller

The November Man/ Nume de Cod: Spion de Noiembrie (2014)

the-november-man-134319l  Know what we used to call you Peter? The November Man. Cause after you passed through, nothing lived. You were one bleak motherfucker my friend” 

  • Regizor: Roger Donaldson
  • Actori: Pierce Brosnan, Luke Bracey, Olga Kurylenko, Amila Terzimehic, Mediha Musliovic, Eliza Taylor
  • Gen: Actiune, Thriller
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare
  • Tara: SUA
  • Durata: 108 minute

„The November Man” are la baza, asa cum sta cel mai bine ultimelor productii recente, un roman publicat de Bill Granger, al saptesprezecelea din seria dedicata spionului din rolul principal. Rezulta un thriller cu spioni asa cum imi place mie sa vad: urmariri cu masini, conspiratii la nivel inalt, implicatii politice, tradari, rasturnari de situatie si dialoguri taioase intre profesor si elev, pornite din impulsuri de admiratie sau reprosuri. Pe Donaldson il stiu din seriile mai vechi cu thrillere, de cand experimenta tot cu Brosnan salvarea unui oras amenintat de un vulcan in „Dante’s Peek”.

the november man3

Ca reteta de regie si spectacol vizual, regizorul austalian se apropie in filmul de fata de atmosfera pe care o surprindea in „The Recruit”. Un Bond cu burtica, dar inca ferm in jonglari, pentru ca se prind miscari bune de camera, Pierce Brosnan este convingator in infatisarea de agent secret. Concureaza cu mai tanarul si promitatorul Luke Bracey care a prins un val prielnic pentru a se face cunoscut. Profita si de aparitia de aici pentru a-si promova urmatorul film, aviz cunoscatorilor, cu o replica cel putin amuzanta, judecand filmul care ii urmeaza in filmografie- „you’ re bringing out the best of me”. Si lasand orice coincidente deoparte, domnisorul chiar s-a descurcat foarte bine, fiind telegenic in toate aparitiile si puternic in scenele de lupta, de dialog sau confruntari de orice fel.

the november man

Subiectul filmului poate fi derutant la inceput. Abia pe masura ce actiunea avanseaza si piesele se asaza rand pe rand, o sa incepi sa fii lamurit, dar nici atunci nu respiri usurat pentru ca sunt cateva momente cand totul ia alta directie. La inceput urmarim o misiune de rutina pentru un agent CIA, Devereaux (Brosnan), derulata impreuna cu partenerul si cel pe care il si antrena, Mason (Luke Bracey). Ceea ce ar fi trebuit sa fie usor pentru ei, ia o turnura grava, atunci cand sunt implicate victime colaterale. Cinci ani mai tarziu, retras din activitate, Devereaux este cautat si momit de un fost superior de-al sau, cu informatii despre treburile lasate neterminate. Revenind pe scena luptelor, relatiile cu fostul partener, cu cei care se fac vinovatii de diverse crime si cu o tanara care poate sa-l ajute, izbucnesc si cad rand pe rand ca intr-un joc de domino.

the november man2

Desigur, scenariul poate parea banal. Tipe cu picioare lungi, barbati cu abdomene lucrate sau impuscaturi care nu-si ating tinta niciodata sau o fac fara gres. Dar pana la urma, cam asta este ceea ce ar trebui sa ofere un film cu spioni. Si cand temele politice se intersecteaza cu cele morale, aducand in fata si drame, asa cum se intampla in „The Whistleblower”, poti vorbi despre o reusita. La capitolul coloana sonora, se bifeaza inca un succes. Cum constatam cu prietenul de la F and G must See, sunetele de balistica sunt superbe. Pe scurt, un film de urmarit.

Filmul a intrat in cinematografe din 10 octombrie si este distribuit de Freeman Entertainent

Rating autor: nota 8

Vizionarea trailer:

 

 

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Concurs

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail