“What happened, my dear Zero, is I beat the living shit out of a sniveling little runt called Pinky Bandinski. You should take a long look at his ugly mug this morning. He’s actually become a dear friend. ”
- Regizori: Wes Anderson
- Actori: Ralph Fiennes, Mathieu Amalric, Adrien Brody, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Jude Law, Bill Murray, Edward Norton, Saoirse Ronan,Tilda Swinton, Tony Revolori
- Gen: Comedie, Drama
- Premii: 77 premii, 131 de nominalizari (#187 top 250 IMDB)
- Tara: SUA
- Durata: 100 minute
Cu „The Grand Budapest Hotel” Wes Anderson ofera inca o mostra colorata din cinematografia pe care si-o construieste cu migala, generand un stil nou narativ, sustinut de alternararea de planuri in cadraturi. Simuleaza de fiecare data un joc de texte care lasa personajul sa atarne de nefiresc cu nepasare, asa cum facea in „Moonrise Kingdom”. Cu diferenta ca aici ne lipsim de popularea de personaje si ne concentram asupra unui protagonist si a unui antagonist, deranjati doar de multele aparitii episodice, conduse de un ridicol de situatii pertinente. Si mostenirea, ca pretext pentru crima, desi nu este vreun tertip singular, ridiculizeaza o analiza a unor stereotirpuri. Si este facuta constient.
Profitand de tripla povestire in rama, calatorim din prezentul mohorat al comemorarii unui scriitor anonim si ignoram scurtele opriri pentru a ajunge in perioada de glorie a unui hotel fictiv care incepe sa se clatine din cauza unui context nefavorabil- razboaiele. Un portar (Ralph Fiennes, incredibil) afemeiat, galant, caruia nu ii sunt puse la indoiala onoarea si fidelitatea, devine mentorul lui Zero ( Tony Revolori, revigorant), un hamal care priveste toate evenimentele cu naivitate si devotament. Prinsi intr-o intriga periculoasa, fug de un asasin (Willem Dafoe) care isi vaneaza prada ce ascunde un obiect valoros. Sau nu.
„The Grand Budapest Hotel” il gaseste pe Wes Anderson la fel de tipicar si de grijuliu cu detaliile, ornand incaperile cu umbre si personajele cu masti cand caraghioase, cand triste. Si investitia facuta de regizor in Fiennes pune deoparte o partitura pe care domnul nu a mai experimantat-o. Si pe care o onoreaza capricios cu eleganta si grosolanie.
Functionand ca satira pentru sistemele de guvernare, poate cadea uneori intr-o detaliere a temei provinciale, lucru care nu mai face destinatia atat de fermecatoare. Si nu este atat de politic pe cat ar vrea sa para. Te seduce cu produsele de cofetarie, cu interpretarile fandosite ale unei distributii formate cu tipare. Si te trateaza cu texte inteligente si decoruri de grandoare. Pentru ca la final sa te loveasca un sentiment de melancolie teatrala.
Rating autor: nota 8,5
Filmul intra de astazi in cinematografe si este distribuit de Odeon Film.
Vizionare trailer:
Filmul a fost vizionat in cadrul celei de-a 23-a editii a Festivalului de Filme DaKINO.
Vezi si...
Leave a reply Cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
CineAmator pe Facebook
Comentarii recente
- Georgeta la Piese ale romantismului uitate in filmele de epoca (prima parte): Epoca post-edwardiana
- MihaI la Seriale cu doctori: 15+ drame cu medici care iau pulsul tragediilor
- Evelina la Ecouri din trecut: 35 de Miniserii de Epoca
- Evelina la Ecouri din trecut: 30 de Seriale de Epoca
- Elena la Filme de epoca pentru craciun
5 Comments
Prin blogosfera cinefila (17 – 23 martie 2014) | Recenzii filme si carti
Lansare Blu-ray si DVD “The Monuments Men” | CineAmator
Lansare Blu-ray si DVD “The Grand Budapest Hotel” | CineAmator
“Boyhood” premiat la FIPRESCI in cadrul Festivalului de la San Sebastian | CineAmator
Premiile Oscar 2015: difuzare in direct la Digi 24 si Digi Film - CineAmatorCineAmator