CineCronici, Comedie, Istoric

The Favourite (2018) [CRONICA]

„ Sometimes a lady likes to have some fun.

  • Regizor: Yorgos Lanthimos
  • Actori: Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz, James Smith, Nicholas Hoult, Mark Gatiss
  • Gen: Drama, Comedie, Biografic
  • Premii: 135 premii, 252 nominalizari (la data publicarii)
  • Tara: SUA I Irlanda I Marea Britanie
  • Durata: 119 minute

„The Favourite” tradus ca „Favorita” este o comedie neagra, daca ar trebui sa fortez o catalogare, o coproductie regizata de nonconformistul Yorgos Lanthimos. Constient ca ii poti ura cu usurinta filmele si fara a usura treaba actorilor cu care colaboreaza, adesea punandu-i in fata unor dificultati provocatoare, Yorgos are un stil aparte si daca nu esti familiarizat cu stilul ala satiric al lui s-ar putea sa te simti prins intr-o ironie continua si sa nu intelegi prea bine ce urmaresti.

Scenariul „The Favourite” ne prezeinta doua femei ce lupta sa fie preferatele unei regine capricioase si usor de manipulat. Una este sincera si se crede de neclintit din pozitie, cealalta isi joaca propriile interese si vaneaza un statut. Cu actiunea plasata in secolul XVIII in Anglia, se face o examinare absurda a relatiei a doua verisoare dornice sa fie in gratiile Reginei Anne si sa castige astfel un statut puternic la curtea regala.

Daca Lady Sarah Churchill (Rachel Weisz) guverneaza tara in lipsa interventiilor reginei, avand grija de sanatatea si de temperamentul ei, noua servitoare, Abigail Masham (Emma Stone)  vede in prezenta sa la palat oportunitatea de a se reintoarce la radacinile sale aristocrate. Intreaga vanatoare de ambitii este facuta sub coordonarea nebuneasca a lui Yorgos, care a gasit o metoda eficienta in a-si face viziunea singulara accesibila publicului. Audienta care poate a tot vazut triunghiuri amoroase, dar niciunul atat de taios si twisted.

Productia istorica de epoca – cumva reinventat subgenul, dar mai putin accesibil – are un palmares urias de premii si nominalizari fiind aranjata uimitor (stil si unghiuri de filmare). Este sustinuta de replici fantastice si de o estetica uimitoare. Are cadre luate ultra wide, ceea ce face ca unele imagini sa ofera o privire de ansamblu, mai ales in scenele de interior (lumina mereu naturala – soare, lumanari, semineu).

Adaug in ecuatia reusitelor interpretarile puternice cu o Emma Stone geniala in frunte, formidabila si un final pesimist de taios, cu tot ce inseamna conventii si asumari. Toate cele trei actrite sunt pur si simplu senzationale. Olivia Colman este transformata, reusind sa fie extrem de convingatoare pentru a surprinde paranoia si slabiciunea unui personaj vaduvit de ratiune si putere. Rachel Weisz este darza, convingatoare, ferma si a comparat „The Favourite” cu „All About Eve (bifat recent de mine), dar intr-o abordare mai amuzanta si sexualizata. Rezulta o abordare perversa, pesimista si cumva amuzanta a unei perioade din monarhia britanica, una asupra careia nu exista niciun fel de certitudine.

„The Favourite” este o satira cat se poate de bizara a politicii de alta data, cu interventii improvizate (sau nu) privind biografia unui monarh. Sustinut de un trio fascinant si cu o estetica vizuala care marcheaza fidelizarea epocii prin costume, machiaj, decoruri si atitudine, filmul este o portretizare eficienta si dramatica a unor evenimente din culise regale – cu cat mai incisive si libertine, cu atat mai bine. Daca vrei, poti spune despre „The Favourite” ca este un produs feminist, dar parca rar ai mai vazut o asa complotare intre doamne, intr-o pelicula politica, cat sa se gaseaca un echilibru in dualitatea eroinelor. Un efort al lui Yorgos Lanthimos tare fain, deloc digerabil, dar placut daca stii la ce sa te astepti si daca ai incredere in ce iti livreaza domnul.

Vizionare trailer The Favourite:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.