Comedie, Drama, Special

Sunt o baba comunista (2013)

poster“Love me, feed me, never leave me.”

  •  Regizor: Stere Gulea
  •  Actori: Luminiţa Gheorghiu, Marian Râlea, Ana Ularu, Alexandru Potocean, Valeria Seciu, Tania Popa, Anca Sigartău, Collin Blair
  •  Gen: Comedie, Drama
  •  Premii: niciun premiu, nicio nominalizare
  •  Tara : Romania
  •  Durata: 94 minute

Pentru o industrie a filmelor romanesti cu influente pentru rememorarea doctrinelor regimului comunist (vezi ciclul „Amintiri din Epoca de Aur”),„Sunt o baba comunista” vine cu o viziune usor nostalgica, dar cu priviri hazlii asupra dictaturii care a stat neclintita pana in ’89. O familie divizata de mirajul visului american, prinsa intre trecut si prezent, este nevoita sa faca o alegere. Pana la urma acestor fapte alege scenaristul sa i se dedice. Vorbim deci, despre ciocnirea generatiilor: purtatorul democrat al unei idei libertine (fiica ratacitoare) si parintii (supusi inca unor timpuri si ideologii de mult apuse).

sunt o baba comunista 4

Regizorul Stere Gulea, directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile si Luminita Gheorghiu se reintalnesc pe platoul de filmare, la aproape un sfert de secol dupa capodopera cinematografica „Morometii”. Sarcina pe care si-au propus sa o duca la final este adaptarea (a nu se citi ecranizare) romanului semnat de Dan Lungu. La atmosfera din carte se adauga o nota umoristica necesara empatizarii cu personajele comune. Cursivitatea evenimentelor din prezent sunt deseori intrerupte de ivirea unor flashback-uri alb-negru, care devin motivele Emiliei (Luminita Gheorghiu cu mima materna convingatoare) pentru a se impaca cu ceea ce poate a fost fara voia sa, ingrijorare exprimata intr-un monolog – „Oare am fost comunista fara sa stiu?”.

sunt o baba comunisata 5

Cu un montaj realizat punctual, cursivitatea scenetelor in familie sau a cadrelor de exterior,  raman echilibrate. Prezentarea fiecarui protagonist si a situatiilor in care se gaseste, este deopotriva interesant si nesatisfacator. Avem salvatoare optiunea de a introduce in poveste pretextul realizarii unui film documentar despre viata tovarasului Nicolae Ceausescu, doar pentru a lamuri spectatorul asupra doctrinei acelor vremuri. Conditionarea inchinarii la acele ideologii, asumarea si replicarea- „mi s-a oferit o casa” devine tocmai antiteza punctului culminant, in conditia in care prezentul obliga la indatoriri.

sunt o baba comunista

Fara o plasare precisa a momentului actiunii, intelegem din toate conversatiile cu aceeasi tema, ca suntem in mijlocul crizei economice care a ajuns si in Romania. Pe fundalul acesta, intr-un apartament din Calarasi, Emilia si Tucu (Marian Ralea) isi asteapta fiica acasa. Naturaletea actorului, completata de o blandete caraghioasa uneori (indusa de serviabilitatea exagerata), il ajuta sa faca o partitura fara intreruperi. Este exact simbolul fiecarui roman care a trudit onest pentru o agoniseala umila, dar multumit de traiul alaturi de nevasta sa. Fiica ratacitoare (Ana Ularu) urmeaza sa revina pe meleagurile natale pentru a-l prezenta pe logodnicul ei, parintilor. Introducerea in scena a unui strain ( Collin Blair) care fredoneaza o romana stalcita cu accente caraghioase, invita audienta la cateva rasete, deloc fortate.

sunt o baba comunista 3

O locuinta inca prinsa in umbra unui trecut, neadaptata la prezent. O familie cu radacini puternice la idealurile cu care si-au guvernat existenta. Ciocnirea unor generatii si a unor culturi diametral opuse. Toate acestea sunt centrul de interes.

„Sunt o baba comunista” realizeaza o radiografie cinstita si partial retinuta a regimului comunist. Indeosebi izbuteste sa smulga din privirile fugare pe gaura cheii, barfe dintr-o familie obisnuita, nu neaparat ideala, dar cu identificari in tipologii cunoscute.

Rating autor: nota 7

Vizionare trailer:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=VlAaJxz8_XI&w=560&h=315]
Filmul intra in cinematografe din 23 august si este distribuit de MediaPro Distribution

Vezi si...

2 Comments

  1. Stefan Alexandrescu at  -  Răspunde

    Nu am inteles de ce i-ai dat filmului o nota atat de mare, ca si cum ar fi un film foarte bun. Nu am gasit absolut niciun argument in cronica ta care sa justifice punctajul inalt pe care l-ai dat.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail