Scrisori din insula Guernsey caseta tehnica – bestseller:
- Autori: Annie Barrows, Mary Ann Shaffer
- Titlu original: The Guernsey Literary and Potato Piel Pie Society
- Numar pagini: 304
- Numar volume: 1
- Format publicat: paperback
- Editura Nemira
Cartea Scrisori din insula Guernsey (T.O.The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society) – cine ar fi zis ca o sa imi placa atat de mult romanul asta? Eh, pe cine mint, ca stiam inca dinainte de a o frunzari ca ma voi indragosti de atmosfera, de personaje, mai cu seama cand m-am identificat in stangaciile si naivitatea lui Juliet, protagonista care sustine intregul fir narativ.
Unul dintre motivele pentru care am fost interesata de acest roman este pentru ca imi place ca inainte sa vad un film care are la baza o carte, sa o si citesc. Atunci cand am aflat despre proiectul cu acelasi nume, am stiut ca e musai de pus pe lista, mai cu seama ca am o slabiciune pentru productiile de epoca. Nerabdarea mi-a fost alimentata cand am vazut un prim trailer si cand descopeream o Lily James superba si un Michiel Huisman indragostit. La scurt timp, cartea se publica la Nemira si multumita editurii, am reusit sa o parcurg pe nerasuflate.
Din (ne)fericire cartea nu este doar o poveste de dragoste. Depinde cum privesti, ca este totusi o marturie romantica, dar una pentru carti, idila dintre un el si o ea fiind pusa pe plan secund.
Romanul sarbatoreste dragostea pentru literatura, intr-o serie succesiva de scrisori care relateaza evenimentele. Cam cum se intampla in cartea care a stat la baza filmului Love, Rosie anume Suflete pereche (T.O.Where Rainbow Ends) de Cecelia Ahern. Acolo tot ce aflam era din schimburi de mesaje.
Subiectul Scrisori din insula Guernsey
Londra anului 1946. O tara care abia se reconstruieste dupa al Doilea Razboi Mondial. Juliet Ashton a supravietuit de pe urma relatarilor de tip satira din ziare, ba chiar a reusit sa si publice o carte care a avut la baza experienta sa. Acum trece prin blocajul scriitorului si cauta un nou subiect. Un barbat pe care nu l-a cunoscut niciodata ii trimite o scrisoare si ii povesteste despre un club de lectura instituit pe o insula abandonata in timpul razboiului, un club care i-a ajutat sa treaca peste orori, foamete, chin, torturi si pierderi.
Barbatul ii gaseste numele intr-o carte scrisa de Charles Lamb, autorul sau preferat. De aici incepe o corespondenta febrila, frumoasa, care m-a facut sa vreau sa stiu mai mult. Si sa vad cum idila dintre ei – daca va fi sa fie – se dezvolta. Dar, asa cum precizam deja, „Scrisori din insula Guernsey” nu este doar despre asta si pe masura ce descoperim mai mut, aflam concret ca lumea descrisa prin cuvinte alese de diversi supravietuitori, nu a fost chiar atat de simpla, cand germanii au ocupat insula si le-au invadat casele.
Primul si ultimul roman al lui Mary Ann Shaffe este unul ca o marturisire, sincer, scris cu umor, o insiruire de scrisori in care personajul central este Juliet. O gasim in diverse ipostaze care te fac sa te indragostesti iremediabil de ea, fie ca este vulnerabila, curioasa sau puternica. Lucrul care mi-a placut cel mai mult a fost modul cum am fost lasati sa distingem doua lumi complet diferite.
Dintr-o metropola glamour suntem mutati in diverse ocazi intr-un tinut rural guvernat de simplitate. Si poate ca dialogurile sunt oferite cu zgarcenie dar primim suficiente date pentru a contura un univers literar – la propriu si la figurat – compus din autori, oameni si povesti. Cu atat mai interesant cu cat centrul de gravitatie al subectului este Elizabeth McKenna, o protagonista adeseori absenta, dar vesnic prezenta in discutiile celor care au cunoscut-o.
Potato Piel Society este partial o carte de razboi cand prezinta diverse pasaje din istoria ocuparii insulei. Cuprinde o doza drama pentru ca relatarile sunt tragice, adauga si ceva romantism care a mai indulcit atmosfera aia rece uneori, si cel mai important nu ne lipseste de umor. Este o carte lejera care se citeste rapid. Firul narativ alterneaza intre relatari pozitive si unele mai putin fericite, iar personajele sunt de fiecare data inventive cu noi surprize rezervate cititorului.
Concluzii finale despre cartea „Scrisori din insula Guernsey”
The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society s-ar rezuma la fraza rostita in trailerul pentru filmul adaptat dupa roman – „If books do have the power to bring people together, this one may work its magic.” Imi place sa cred ca asa este. Si pentru ca sunt un mare fan al productiilor istorice, sunt cu atat mai entuziasmata sa vad ecranziarea, cand stiu la ce sa ma astept si clipul de promovare este promitator.
Plus ca nici distributia nu este de neglijat – o reuniune Downton Abbey care inseamna Lily James, Matthew Goode, Penelope Wilton si Jessica Brown Findlay carora li se alatura Michiel Huisman, in rolul unui timid cu suflet mare.
CARTEA „Scrisori din insula Guernsey” este disponibila la editura Nemira
Daca iti plac filmele despre cluburi literare, ti-am strans mai jos cateva dintre care sa alegi.
- Scrisori din insula Guernsey: The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society (2018)
O scriitoare formeaza o legatura puternica cu locuitorii unei insule, care ii povestesc despre experienta lor din timpul ocuparii zonei de germani in WWII. Atunci cand aceasta decide sa scrie despre clubul de carte format acolo si modul cum i-a ajutat, le face o vizita si lasa Londra agitata locului cunoscut pana atunci doar din scrisori. Cunoscandu-se si descoperindu-se altfel pe ea insasi.
- Book Club (2018)
O comedie romantica care le aduce impreuna pe Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen, Mary Steenburgen. Acestea interpreteaza patru bune prietene, sexagenare, care decid sa isi schimbe si reconsidere viata romantica, dupa ce citesc la clubul de lectura 50 Shades of Grey (50 de umbre intunecate).
- Hotul de carti: The Book Thief (2013)
Drama regizata de Brian Percival ne trimite in vrema celui de-al Doilea Razboi Mondial, ghidati de Geoffrey Rush, Emily Watson, Sophie Nélisse. Poate ca nu vedem la propriu un club de carte, dar sunt discutii intense in intimitatea unei locuinte pe seama unor carti furate de o fetita si dezbatute cu un evreu care sta ascuns. Superb scenariu.
- Barbatul potrivit: The Good Guy (2009)
Un club de carte apare aici fugitiv, dar suficient cat sa puna in miscare ceva evenimente pentru personajele principale. Avem un narator Tommy (Scott Porter), un barbat inteligent si atragator. Prietena sa, Beth (Alexis Bledel), devine tot mai apropiata de un tanar pe care Tommy l-a luat sub aripa protectoare, acesta fiind tot mai prezent la cluburile de carte sustinute de iubita sefului.
- Cercul literar Jane Austen: Jane Austen Book Club (2007)
The Jane Austen Book Club ii are in rolurile principale pe Emily Blunt, Maria Bello, Hugh Dancy, Maggie Grace, Kathy Baker. Drama romantica prezinta vietile a mai multor persoane care decid sa infiinteze un club de lectura unde sa discute toate cele sase carti scrie de autoarea Jane Austen. Pe masura ca patrund tot mai mult in scrierile acesteia, membri trebuie sa infrunte experiente de viata similare cu a personajelor din romane.
- Cercul poetilor disparuti: Dead Poets Society (1989)
Unul dintre cele mai frumoase filme despre profesori, despre pasiunea de a preda si un rol memorabil ramas mostenire de la Robin Williams. Actorul a interpretat aici un profesor care isi motiveaza si inspira elevii prin arta poeziei. Pe masura ce acestia invata tot mai mult despre asta, devin mai pasionati pana la a se furisa si a-si face propriul loc unde sa citeasca versuri ale altora sau compozitii proprii.
Vezi si...
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Leave a reply