Special

[REVIEW] The Hunger Games: Mockingjay Part 2

the-hunger-games-mockingjay-part-2-954607l-1600x1200-n-19fe83de” We all have one enemy. And that’s President Snow. He corrupts everyone and everything. He turns the best of us against each other. Stop killing for him. Tonight turn your weapons tot he Capitol! ”

  • Regizor:  Francis Lawrence
  • Actori: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Donald Sutherland, Philip Seymour Hoffman, Julianne Moore, Willow Shields, Sam Claflin, Elizabeth Banks, Mahershala Ali, Jena Malone, Jeffrey Wright
  • Gen: Drama, SF
  • Premii: nicun premiu, nicio nominalizare
  • Tara: SUA
  • Durata: 137  minute

Franciza „The Hunger Games” lua startul in 2012. Dupa un debut stangaci, asa cum aveam sa il disting dupa parcurgerea volumelor semnate de Suzanne Collins, autorarea care a imaginat universul unui viitor distopic cu asupriri si pedepse, a urmat la carma regizorul Francis Lawrence. Adjudecarea pozitiei de regizor pentru partile urmatoare a fost mai apreciata, domnul indraznind sa fie mai brutal cu personajele, fara sa menajeze audienta nerabdatoare ca in chipul lui Katniss Everdeen sa distinga scanteia capabila sa aprinda o revolutie.

Imediat dupa vizionare am realizat ca in sfarsit personajul Peeta a primit filmul pe care il merita si atentia de care trebuia sa nu fie privat cand era prezentat firav. Incerc sa nu ma mai gandesc cat de matur ar fi aratat primul film daca s-ar fi cutezat mai mult. Cert este ca partea finala este cea mai emotionanta, dinamica, provocatoare si dramatica, parte dintr-o serie SF captivanta.

Cu o eroina puternica, surprinsa in targuiri cu proprii demoni, Jennifer a crescut frumos personajul si a demonstrat ca poate purta pe umeri un rol solicitant. O ajuta experienta in rol, dar si partenerii de scena Liam si Josh, ambii mai capabili acum.

In „Mockingjay Part 1” ne desparteam de personaje cand descopeream ca Peeta a fost torturat si supus unor chinuri psihice pentru a slabi ratiunea lui Katniss si pentru a-i pedepsi sfidarea. O vedeam pe aceasta privind printr-un geam cum „the boy with the bread” este imobilizat cu niste curele care nu ii pot retine nebunia si cosmarul care il poseda.

Partea a doua continua ca si cand nu ar fi trecut un an si o vedem pe Katniss, aproape ca intr-o scena deja-vu cand recita aceeasi fraza repetata obsesiv in primul volum din „Sfidarea”- „my name is Katniss Everdeen. I’m from District 12”. Natiunea Panemului este dominata de haos si are nevoie de un lider, asa ca propourile de rebeliune nu mai sunt suficiente. Katniss decide sa se alature soldatilor si celor cativa prieteni Gale (Liam Hemsworth) si Finnick (Sam Claflin). Alaturi de ei este adus si Peeta (Josh Hutcherson), instabil si suferind. Angajata intr-o misiune personala de a-l omori pe Snow, totul este mai periculos ca niciodata cand isi da seama ca strazile Capitoliului au devenit o arena de distractie pentru Creatorii Jocurilor ocupati sa plaseze capcane peste tot.

In calitate de fan al cartilor este clar ca stiam ce va urma in actiunea filmului. Cu toate astea, am fost surprinsa uneori de modul cum s-a optat pentru punerea in scena a unor detalii („what I need is the dandelion in the spring”). Recent publicasem un articol cu 15 scene pe care voiam sa le vad in film. S-au bifat 13 dintre ele, ceea ce confirma fidelizarea cu care scenaristii au ales sa se supuna cartii.

Mizele sunt mai ridicate aici: Coin ar face orice ca sa inlature amenintarea pentru titlul de noul Presedinte, iar Snow ar duce tachinarea pana la noi crime (scuturi umane). Este o paralela fina intre cei doi, Coin-Snow, intre ce si cat sunt dispusi sa faca. Obstacolele mortale plasate in cartierele din Panem sunt poate cel mai interesant aspect al filmului. La un moment dat Brigada 451 ajunge prin canalizari, ocazie cu care vedem cu adevarat pana unde ar ajunge brutalitatea Capitoliului.

Peeta este o arma si sunt multe ocazii cand se profita de asta pentru a distruge putin cate putin luciditatea lui Katniss. Momentele de intimitate dintre  cei doi cu trimiteri la celelalte volume („stay with me/ always”) sau modul in care fiecare incearca sa-si inteleaga trecutul comun sunt cutremuratoare. Se insista destept si pe aspectele de morala (atacurile cu bombe), politice, sociale si media (transmisiunile TV).

„Mockingjay Part 2” incheie spectaculos o franciza promitatoare care debuta fragil. Intr-un epilog sfasietor rupt din carti, personajul principal sustine un monolog ca o concluzie despre moartea ca subiect de amuzament. O serie speciala pentru mine si imi va ramane draga primeste sfarsitul perfect, dar pana atunci te poarta prin decoruri violente cu incarcatura motivationala.

Fara nicio indoiala „The Hunger Games” si tot ce inseamna aceasta vor lasa o mostenire incontestabila in categoria filmelor young adult prin mesaj, interpretari si joc psihologic. Farewell…..

Filmul intra in cinematografe din 20 noiembrie si este distribuit de CineForum (multumiri RanEventsComm pentru invitatie)

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail