CineCronici, Comedie, Drama

[REVIEW] „Paper Towns: Orase de hartie” (2015)

374-film-page-large„All the paper kids drinking beer some bum bought for them at the paper convenience store. Everyone demented with the mania of owning things. All the things paper-thin and paper-frail. And all the people, too. I’ve lived here for eighteen years and I have never once in my life come across anyone who cares about anything that matters.”

  • Regizor: Jake Schreier
  • Actori: Nat Wolff, Cara Delevingne, Austin Abrams, Justice Smith, Halston Sage, Jaz Sinclair, Cara Buono, Josiah Cerio
  • Gen: Drama, Comedie
  • Premii: niciun premiu, 4 nominalizari
  • Tara: SUA
  • Durata: 109 minute

Dupa succesul pe care John Green l-a avut cu ecranizarea „The Fault in Our Stars: Sub aceeasi stea”, „Paper Towns” ar veni sa completeze o serie de filme pentru adolescenti care sa castige atat publicul, cat si masa de critici (pretentiosi uneori). Nota de umor la care poate nu ne-am fi asteptat completeaza un road-movie cu dileme adolescentine intr-un ton optimist care contureaza naivitatea unei perioade cand nimic nu pare imposibil si planurile se fac in avans. Diferenta dintre realitate si versiunea pe care o alegem sa ne fie favorabila ramane una dintre temele suport ale filmului, regizorul Jake Schreier gasind un echilibru decent pentru a portretiza trecerea de la adolescenta la maturizare.

„She loves mysteries so much she became one” – asa alege sa ne faca cunostinta naratorul povestii, Q (Nat Wolff), cu cea care da startul intregii intrigi a filmului, Margo (Cara Delevingne). Crede, mai degraba este convins de faptul ca mutarea ei langa el, inca de cand erau copii, nu a fost o coincidenta si desi candva petreceau timpul mereu impreuna, acum ajunsi la liceu, cei doi abia daca se saluta. Pana intr-o seara cand Margo, intra cum facea si cand era mica, pe geamul de la camera lui si ii face o propunere: sa o insoteasca intr-o aventura nocturna pentru a indeplini noua sarcini. Un individ caruia ii place sa stea in zona de confort, Q. gaseste in schema de razbunare a ei o experienta pe care nu o mai testase. Insa inainte de a se obisnui cu stilul nebunesc, Margo dispare din viata lui….

Pe Cara Delevingne am mai vazut-o in „Anna Karenina„, versiunea  boema a unei adaptari volatile. Nu se remarca. Nici aici nu are timp sa o faca, dar figura sa ramane una de tinut minte, mai ales cand poseda o osatura frumoasa si sprancele alea atat de evidentiate. Convinge in putinele infatisari si vrei sa vezi mai mult din ce poate oferi. Va avea timp sa o faca in „Suicide Squad”, unul dintre cele mai asteptate filme din 2016. Din intreaga distributie se remarca Nat Wolf (nici nu ar avea cum altfel). Daca in „Palo Alto” era antipatic, arogant, un antierou furios, aici se face placut in postura unui visator naiv care se agata de orice pentru a primi o confirmare ca nu se insala in privinta sentimentelor lui.

Ce mi-a placut cel mai mult este cum se dezvolta relatia de prietenie dintre personajul principal, Quentin, si prietenii sai, Ben (Austin Abrams) si Radar (Justice Smith). Personajul lui Austin mi-a adus aminte de rolul de mascarici al lui Anthony Michael Hall (Ted) din „Sixteen Candless”, de la incercarile umile de a impresiona pana la discursurile exagerate despre cuceririle sale. Exista o chimie deloc de neglijat la trio-ul celor trei.

Coloana sonora este fantastica! „Lady in Red” a lui Chris de Burgh se asaza foarte bine pe fundalul unei discutii purtate intr-o cladire corporatista, iar daca se si danseaza pe ea, atunci m-ai castigat. O sa reprosez totusi faptul ca exista unele particele ramase necompletate in poveste, mai cu seama in privinta personajului Margo, de dupa luarea unei decizii. Ramane cumva senzatia de incomplet, parand ca regizorul nu a exploatat intregul material pus la dispozitie, dar nu neg faptul ca manevreaza inteligent putinele momente emotionante, cu toate ca un personaj care ridica atat de multe intrebari, este cu atat mai mult pus deoparte.

Cu un ton realist „Paper Towns” este o productie cu idei optimiste, presarata cu un strop naivitate si aventura, datorand poate mai mult decat s-ar dori unui clasic – „The Graduate”.

Filmul intra in cinematografe din 14 august si este distribuit de Odeon Film.

Vizionarea trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.