Actiune, Special

[REVIEW] Mission: Impossible. Rogue Nation (2015)

thumbs„- Ethan Hunt: The Syndicate is real and they know who we are… A rogue nation, trained to do what we do…
– Benji Dunn: An anti-IMF
– Ethan Hunt: They’re coming after us with everything they’ve got. ”

  • Regizor: Christopher McQuarrie
  • Actori: Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Jeremy Renner, Simon Pegg, Simon McBurney, Sean Harris, Ving Rhames
  • Gen: Actiune, Thriller
  • Premii: niciun premiu, 3 nominalizari
  • Tara: SUA
  • Durata: 131  minute

La doua decenii de cand debuta in rolul agentului Ethan Hunt, Tom Cruise confirma ca inca mai are multe de demonstrat pe scena filmelor de actiune si se impune (inca) in calitate de star al genului, desi varsta l-ar fi obligat sa se retraga din activitatile care implica o multime de coregrafii si cascadorii, adjudecate de un chip mai tanar. Nimic mai fals. Acesta isi prezinta personajul ca un veritabil individ muncit ani buni sub acoperire, acceptand misiuni imposibile si chiar daca doamnele sunt constiente de potentialul sarmant al lui Cruise, care se misca foarte bine in infruntarile corp la corp, fie ca imbraca un costum de stofa sau ca este pe jumatate imbracat, nu doar asta este atu-ul filmului. Cu toate ca acum lumea s-ar grabi sa eticheteze filmul, Christopher McQuarrie a avut grija sa dezminta orice afirmatie alunecoasa in acest sens si a facut din „Rogue Nation” un film al exploziv: spionajul, serviciile secrete, munca sub acoperire, lacomia pentru bani si motivatiile personale transformate in nebunie sunt doar cateva teme principale.

Al cincilea capitol din seria care debuta in 1996 vine cu cateva elemente pe care le stiam dinainte, adaugand la asta si mize mai importante. Raman in peisaj acrobatiile periculoase (o deschidere care te ia pe nepregatite cu un avion de care se agata Cruise), urmaririle pe strazi inguste si populate, pe fundalul carora se vad prapastii si un villain conflictual (inca dezvoltat cu handicapuri), de data asta cu o interpretare suport din partea unui Sean Harris care se impune prin voce si mimica. Si ar trebui sa adaug si faptul ca si acum suntem plimbati prin mai multe tari, momente in care se si aduc in discutii, pentru reusite in planurile facute, gadgeturi dintre cele mai sofisticate.

Cu siguranta o sa va tineti si voi respiratia atunci cand Tom este inghitit de ape, scena de salt (senzationala) fiind aproape una in oglinda cu cea pe care personajul lui Renner o incerca in „Ghost Protocol”. Filmul este oricum, de la un capat la altul o mostra fidela genului care amesteca actiunea cu thrillerul. Avem o urmarire cu motociclete, efectele speciale aranjandu-se cu atentie, ca mai apoi sa fie folosite pentru a lansa suspansul la cote maxime (genunchii aproape ca ating pamantul). Cand credeai ca nu poate fi mai bine de atat, spre final avem o fuga nocturna printr-un oras aglomerat Ce bine se vede totul! Si se aude si mai bine: cand se face o scufundare, sunetul este infundat si totul pare realist.

Sindicatul, un mit pe care s-a cladit IMF-ul, prin intermediul carora agenti ca Ethan Hunt opereaza, exista. La finalul „Ghost Protocol” se face un mic teasing in acest sens, dar aici se intra mai bine in subiect si intelegem ca liderul acestei organizatii este un personaj care a reusit sa il infranga pe Ethan, ocazie cu care acesta devine vanat de CIA care doreste sa ii opreasca orice activitate. Presat de directorul CIA (Alec Baldwin), William Brandt (Jeremy Renner) recunoaste infrangerea in fata acestora si accepta inchiderea IMF, Ethan devenind un fugar obsedat sa il identifice pe cel care l-a infrant. La mai bine de 6 luni de la incident, gaseste in Ilsa (Rebecca Ferguson, figura regala „White Queen” cu sex-appeal de femme fatale), singura legatura cu o conspiratie care a cauzat multiple accidente, unele si cu implicatii politice.

Nu-mi amintesc o orchestratie mai indrazneata de lupta, aici sustinuta de notele unei reprezentari de opera. Este interesant de urmarit si cum un personaj care s-a impus timp de doua decenii ca greu de doborat, sa fie vulnerabil acum. Cu putine nuante de umor, regizorul a reusit sa dezvolte in „Rogue Nation” o intriga dinamica, sfidand dramatismul (chiar daca investeste in personaje) si a facut valuri de adrenalina, puse intr-o poveste care defineste notiunea de blockbuster.

Filmul intra in cinematografe din 31 iulie si este distribuit de Ro Image, caruia ii multumesc pentru invitatie si Telekom Imax pentru gazduire.

Cu ocazia asta multumesc si pentru petrecerea gazduita de Ro Image pentru premiera filmului, la care a fost invitata si a luat parte si subsemnata (prima din stanga). Ne-am simtit tare, tare bine si am avut ragaz sa discutam despre filme, despre premiere si despre actori.

Misiune-Imposibila-Party

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail