„- Lucy: What was she like?
– Saroo: Beautiful… Every night I imagine that I’m walking those streets home and I know every single step of the way, and I whisper in her ear, „I’m here.”
- Regizor: Garth Davis
- Actori: Dev Patel, Nicole Kidman, Rooney Mara, Sunny Pawar, Priyanka Bose, Abhishek Bharate, Tannishtha Chatterjee, David Wenham
- Gen: Drama, Biografic
- Premii: 22 premii, 57 nominalizari (la data publicarii)
- Tara: SUA
- Durata: 118 minute
In urma cu cateva luni vedeam un trailer care imi atragea atentia si imi propusesem sa urmaresc detalii despre. Aflu apoi ca filmul va fi distribuit si la noi, dar la vizionare am venit cu temele facute. Filmul „Lion” – titlul va primi explicatia abia spre final si este foarte interesanta – este adaptarea unui roman biografic, A Long Way Home semnat de Saroo Brierley, protagonistul principal si din adaptare interpretat de doi actori. Regizata de Garth Davis, care isi face debutul pentru munca din spatele camerei cu aceasta pelicula, ecranizarea este una emotionanta. La momentul premierei de la Festivalul de la Toronto a fost recompensata cu aplauze indelungate, critica apreciind determinarea de a se relata un capitol trist al unei povesti cu final fericit. Pentru ca desi stii concret cum se termina totul, este interesant de urmarit pasii parcursi pana la acea intalnire si cat de bine orchestrat este totul.
Si realizezi ca pana atunci ti-ai retinut lacrimile care acum izbucnesc siroaie. Nu neaparat asta face o drama buna, ci mai degraba modul cum personajele reusesc sa transmita emotiile, iar Dev Patel care devenea popular cu rolul din „Slumdog Millionare”, face aici o schimbare radicala de la ultimele roluri cu mai putina esenta si trairi. Concluzia este ca mi-a placut foarte mult ce am urmarit. Indiferent de cat de santajata am parut sa plang. Dimpotriva chiar, nu mi s-a parut nicio clipa ca ceva a fost fortat. Dar poate asa sunt eu, mai sensibila si am ales sa ma bucur de frumusetea unei povesti care sarbatoreste familia, mai ales cand totul pare pierdut.
In 1986, intr-un satuc mizerabil, cunoastem o familie care traieste de pe azi pe maine, la fel ca restul comunitatii. Saroo (Sunny Pawar) este mezinul. Constient ca vrea sa isi ajute mama, isi convinge fratele sa il ia cu el la munca de noapte. Dupa ce calatoresc si ajung impreuna unde trebuie, Saroo adoarme si Guddu (Abhisek Bharate) promite sa vina dupa el. Cand se trezeste singur, realizeaza ca fratele sau nu a revenit si se refugiaza intr-un tren. Curand se trezeste intr-un oras necunoscut, fara sa stie ca este la 1600 de kilometri de casa, intr-un loc unde nu cunoaste limba si toti vor sa profite de naivitatea lui. 25 de ani mai tarziu, Saroo incepe sa isi aminteasca anii copilariei si este determinat sa caute locurile natale.
Filmul „Lion” are toate ingredientele necesare ca sa fie mediatizat, in primul rand pentru ca e bazat pe o poveste reala, una care a avut multe ecouri in media la vremea respectiva. Niciun detaliu cunoscut despre subiect nu m-a pregatit insa pentru cat de sensibil este filmul. Iar pustiulica asta pricajit, Sunny Pawar, mai ca-ti frange inima cand este surprins ratacind prin saracia unui oras nerabdator cu stangaciile si agitatia lui sa se intoarca acasa. Chipul matur care a luat locul inocentei este portretizat de Dev Patel care surprinde intocmai incapatanarea – a unui adult determinat sa-si (re)gaseasca caminul copilariei si care dedica patru ani de zile unor cautari la capatul carora nu stie ce gaseste. Nicole Kidman a avut roluri si mai bune, dar nu dezamageste nici aici.
Fara dramatizare exagerata (poate doar cand sunt discutiile cu parintii adoptivi), dar cu suficiente elemente care sa redea un capitol trist unde curajul si motivatia sunt importante. Productia ramane un candidat serios la Oscar, cel putin la scenariu (cum a scris cineva „Lion may be a little too Oscar-bait-y, but it’s not without loud emotional roars.”). Eu l-as lua in considerare si pentru coloana sonora, una pe care as asculta-o oricand.
Filmul intra in cinematografe din 20 ianuarie si este distribuit de CineForum.
Vizionare trailer:
Vezi si...
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
CineAmator pe Facebook
Comentarii recente
- Georgeta la Piese ale romantismului uitate in filmele de epoca (prima parte): Epoca post-edwardiana
- MihaI la Seriale cu doctori: 15+ drame cu medici care iau pulsul tragediilor
- Evelina la Ecouri din trecut: 35 de Miniserii de Epoca
- Evelina la Ecouri din trecut: 30 de Seriale de Epoca
- Elena la Filme de epoca pentru craciun
Leave a reply