Biografic, CineCronici, Crima

[REVIEW] ‘Legend’ (2015)

18967542350_58eaea0039_o”London in the 1960s, everyone had a story about the Krays. They were twins. Reggie was a gangster prince of East End, Ronnie Kray was a one-man mob.”

  • Regizor: Brian Helgeland
  • Actori: Tom Hardy, Emily Browning, Taron Egerton, Joshua Hill, Christopher Eccleston, Colin Morgan, Tara Fitzgerald
  • Gen: Drama, Biografic
  • Premii: nicun premiu, doua nominalizari
  • Tara: SUA
  • Durata: 131 minute

Tom Hardy joaca dublu rol intr-o incercare tipic britanica de a expune o poveste violenta, caricaturala uneori, dar nicicand lipsita de dialog precaut. Biopicul coordonat de Brian Helgeland are ca sursa romanul  „The Profession of Violence: The Rise and Fall of the Kray Twins”. Regizorul a reusit sa aduca in salile de cinematografe o audienta care inca empatizeaza cu acest subiect: gangsteri, mafioti si cicatrici care dau bine. Cu actiunea plasata in anii ’60 intr-un stil vintage (atat de bine surprins in „The Man From U.N.C.L.E” al lui Ritchie) se ofera din plin umor britanic si elemente care dau bine unui film cu un astfel de subiect, fie ca vorbim despre portul de arma sau despre amenintari indirect sau tortura fara eschivare.

In aproape fiecare film dedicat acestor personaje („The Godfather”, „Goodfelas”, „The Untouchables”, „A Bronx Tale”, „Donnie Brasco”) s-a incercat o portretizare cat mai umana a unor indivizi care dovedesc sange rece. Si de data asta avem parte de aceasta formula, doar ca devine mai degraba principalul concept al peliculei si nu este doar suport pentru relatari (vezi „cause i can’t kill you”). Relatia dintre frati si greutatea cu care unul dintre ei i se supune, simtindu-se responsabil de ceea ce face celalalt, este firul narativ principal pe care il urmarim. Pe planul secund intervine povestea de dragoste dintre Reggie, jumatatea rationala, dar mai violenta si Frances Shea (Emily Browning, blajina si firava, dar convingatoare).

Dupa ce a fost recompensat cu multiple premii si nominalizari pentru scenariul cu influente noir – „L.A. Confidential” – Brian Helgeland a mai iesit in evidenta cu „The Postman” (nu cum si-ar fi dorit), pentru a recastiga aprecieri cu „A Knight’s Tale” sau cu cutremuratorul „Mystic River” sau cu „Man on Fire”, o epopee despre razbunare. Cu „Legend” ne trimite in perioada cand in Londra clanurile mafiote isi imparteau teritorii. Urmarind perspectiva crearii unui album de familie despre fratii Kray, regizorul ni-i prezinta cand deja au un nume care impune. Avand-o pe Frances ca narator, vedem cum a inceput ascensiunea gemenilor si ce i-a motivat pe acestia sa-si doreasca suprematia si recunoasterea.

Priviti din exterior, cei doi par mai degraba dornici de popularitate, si mai putin de afaceri pe care le pun in carca unui intermediar. Ronnie insa, diagnosticat premnatur cu dementa si paranoia isi doreste sa sperie si sa aiba independenta; are grija sa distruga tot ce au construit amandoi, in cele sase luni cand Reggie este inchis.

Tom Hardy este intens: atat in rolul unui psihopat, cat si al unui asasin politicos care poate iubi. In relatia cu Frances vedem un Reggie vulnerabil. Un aspect romantic nu pica tocmai bine intr-o reteta despre intimidare si compromisuri, dar pana la final se dovedeste rostul unei astfel de povesti. M-as fi lipsit de aceasta parte, dar cum mentionam mai sus, suntem obligati astfel sa vedem o altfel de parte a acestor banditi, care nu este si cea mai urata. Si la propriu si la figurat.

Personajele sunt reduse la o singura caracteristica. Ar fi putut fi mai variata paleta de descrieri. Nimic mai usor de trecut cu vederea. „Legend” are meritul de a te face sa vrei sa afli mai mult despre protagonisti. O tema muzicala ce pare repetata obsesiv, asemanatoare cu un jazz funebru, imbie atmosfera finala, in loc de concluzie.

Dialogul sarat, in combinatie cu coloana sonora contribuie la statornicia filmului, nu cel mai elocvent exemplu pentru portretizarile mafiotilor. Functioneaza mai bine ca thriller romantic sau drama de familie, ignorand standardele unei productii cu crime si mafie. Dar da bine pe ecran, oricum l-ai interpreta.

Filmul intra in cinematografe din 16 octombrie si este distribuit de Freemnan Entertainment.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.