CineCronici, Comedie, Horror

[REVIEW] Krampus: Spaima Craciunului (2015)

krampus-893439l-imagine“ Saint Nicholas is not coming this year. Instead, a much darker, ancient spirit. His name is Krampus. He and his helpers did not come to give, but to take. He is the shadow of Saint Nicholas. Like he had for thousands of years, Krampus came not to reward, but to punish.  

  • Regizor: Michael Dougherty
  • Actori: Adam Scott, Toni Collette, David Koechner, Allison Tolma
  • Gen: Comedie, Horror
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare
  • Tara: SUA
  • Durata: 98 minute

Dupa „Trick ‘r Treat” cand facea din Halloween o scuza pentru a pedepsi cliseele filmelor horror, Michael Dougherty ia din nou o traditie – Craciunul – si se distreaza cum poate mai nemilos si vehement cu personajele. Regizorul a gasit un echilibru multumitor intre horror si comedie, bascalia fiind mai degraba indreptata spre ridiculizarea disfunctionalitatilor familiei.

Comparat pe buna dreptate cu „Gremlins”, „Krampus” deschide un apetit serios pentru vizionarea unui film emblema pentru generatia anilor ’80. Si cand adauga in reteta si personaje de care iti pasa prea putin, dar care totusi devin greu de inlocuit pe masura ce sunt eliminate, atunci te-a castigat ca fan.

Baza pe care se construieste productia este un mit care devine usor si sigur infricosator, spre final dovedindu-se a fi un thriller care sperie fara prea mare efort. Ideea ca un mosulet simpatic sa fie inlocuit cu o aparitie monstruoasa, care rasplateste ce e mai urat si grotesc, place. Ba chiar foarte mult.

La inceput cunoastem franturi din frenezia care cuprinde consumatorul in preajma sarbatorilor de iarna: cumparaturi, alergatura, stres in bucatarie, asteptarea extenuanta a unor musafiri nepoftiti si nostalgia unor Craciunuri care candva insemnau altceva. Persoanjul principal, Max, este un baietel deziluzionat de atmosfera prezenta si refuza sa mai creada in sarbatoare. Rudele necioplite si familia nepasatoare, ar putea sa dispara pentru totdeauna si nu l-ar deranja. Doar ca ajunge curand sa regrete dorinta, cand in cartier se lasa frigul, iar comunitatea este vanata prin intuneric si zapada, de o creatura de legenda: Krampus.

Filmul Ajunge repede la o limita pe care risca sa o depaseasca, de la obraznic la vulgar. Dozarea se face bine, iar spre final, desi unul cu un twist inteligent, simtitm ca s-a slabit din vlaga cu care debuta. Adauga putin din nebunia care facea din „Christmas Vacation” o reusita in ceea ce priveste prezentarea vacantelor dezastru.

Nebunesc si cu o distributie care isi ia (prea) in serios rolul, totusi „Krampus” nu abandoneaza prea repede amosfera horror. Asemenea „Poltergeist” face din orice obiect un monstru,  spre amuzamentul si spaima publicului. Fara momente sentimentale care sa iti distraga atentia de la firul horror al povestii, „Krampus” este cinic, o alternativa moderna si superioara pentru mediocrul „Silent Night, Deadly Night”.

Recomandari filme de Craciun:

Filmul a intrat in cinematografe din 4 decembrie si este distribuit de Ro Image.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Concurs

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail