Aventura, Biografic, Drama, Special

[REVIEW] „In the Heart of the Sea” (2015)

in-the-heart-of-the-sea-197368l-1600x1200-n-9803b5dd“ I want you to tell me what happened. Tell me the secret of the Essex? I believe you have seen things no one else has seen.

  • Regizor: Ron Howard
  • Actori: Chris Hemsworth, Cillian Murphy, Brendan Gleeson, Ben Whishaw, Charlotte Riley, Tom Holland, Frank Dillane, Benjamin Walker, Michelle Fairley, Joseph Mawle, Donald Sumpter
  • Gen: Drama, Aventura, Biografic
  • Premii: un premiu, nicio nominalizare
  • Tara: SUA
  • Durata: 121 minute

Legenda „monstrului” Moby Dick a fascinat generatii intregi de la publicarea romanului unde se relata aprig vanatoarea balenei care consuma obsesiv un capitan, dornic sa o captureze. „In the Heart of the Sea” se foloseste de povestirea in rama si face o semibiografie a scriitorului Herman Melville, autorul romanului „Moby Dick”, surprizandu-l in fuga dupa subiect. Este interesant sa il revezi pe Ben Whishaw din nou cu condeiul in mana, dupa ce in „Bright Star” era un visator in rime.

„In the Heart of the Sea” are la baza romanul cu acelasi nume semnat de  Nathaniel Philbrick, relatand jumatatea nestiuta a unei tragedii maritime care avea sa inspire un roman devenit clasic.

Veteranul Ron Howard are antecedente in a face din tragedii povestii care cuceresc marele ecran – vezi „Apollo 13”. Si mai preocupat a fost sa faca portretele unor indivizi care s-au impus in sport „Rush”, ” Cinderella Man” sau stiinte „A Beautiful Mind”. De data asta intra in epoca regenta si-si murdareste personajele, facand din raul de mare cel mai neglijabil subiect.

Lui Howard ii place sa faca filme in care recreaza evenimente istorice si sa le relateze din perspectiva unor martori care au supravietuit. Asa procedeza si aici. Ultimul supravietuitor al unei tragedii relateaza dezastrul care a dus la naufragiul navei Essex. Aceasta pleca in 1820 la vanatoare de balene, prinse pentru untura lor. Daca expeditia este afectata initial de disputele dintre capitanul George, un parvenit care si-a primit functia doar pentru nume si un tanar care a muncit sa-si castige respectul, echipajul are de suferit cand infrunta una dintre cele mai mari balene albe intalnite vreodata (este vag daca se insista asupra ideii ca ar avea rationament).

Infometare, furtuni pe mare, panica, disperare, neputinta. Membri echipajului incep sa puna la indoiala misiunea lor si Howard reuseste sa surprinda complet temerile acestor. Putin retinut uneori in relatari, alege sa se cenzureze unele evenimente. Distributia este condusa de un Chris Hemsworth care nu arata deloc bine, slabit si frant dar care egaleaza una dintre cele mai bune performante, pe cea din „Rush”.

Filmul exceleaza la capitolul vizual: intinderea de apa sperie si neputinta personajelor de a se salva devine o misiune greu de urmarit pentru public. Daca in trailer ti se promite o aventura epica pentru explorare si/sau infruntare intre om si natura, „In the Heart of the Sea” este mai degraba inca un film despre capacitatea omului de a se adapta conditiilor vitrege si de a face orice pentru a ramane in viata. Mai putina razbunare de dimensiuni biblice („What offense did we give God to upset him so”) si mai mult accident si incaptanare.

Compozita are mici insertii romantice, dar nu incurca in niciun fel. Distributia masculina incanta si eforturile actorilor de a fi cat mai convingatori in postura de indivizi pedepsiti sunt rasplatite. Este evidenta implicarea acestora in a transmite durere. Cum precizam mai sus, Chris prinde cele mai multe apalauze. Insa si Brendan Gleeson te castiga prin usurinta cu care schimba atitudinea personajului sau.

„In the Heart of the Sea” este lent uneori, dar niciodata plictisitor. Mi-a placut pentru dimensiunea povestii si pentru dialogurile previzibile rareori. Cert este ca filmul ofera un spectacol 3D, aproape egal cu cel din „The Walk” cand se sfidau inaltimile, iar realizarea tehnica este senzationala. Se simte grija cu care se manevreaza totul.

Filmul intra in cinematogafe din 4 decembrie si este distribuit de Freeman Entertainmet.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail