Drama, Special, Thriller

[REVIEW] „Victor Frankenstein” (2015)

victor-frankenstein-266494l-1600x1200-n-7aefc2d0” It was a time of innovation and progress, when the world’s greatest minds pushed the limits of what’s possible … and dove deep into the unthinkable.”

  • Regizor: Paul McGuigan
  • Actori: Daniel Radcliffe, James McAvoy, Jessica Brown Findlay, Bronson Webb, Daniel Mays, Andrew Scott
  • Gen: Drama, Thriller
  • Premii: trei premii, nicio nominalizare
  • Tara: SUA
  • Durata: 110 minute

Scotianul Paul McGuigan imi trezea interesul cand vedeam in urma cu cativa ani pelicula „Lucky Number Slevin” si ii admiram indemanarea cu care onora planurile unei razbunari minutioase. Cu „Victor Frankenstein” alege sa fie mai inventiv si mai liber in idei, pentru a face niste origini cel putin curioase in ceea ce priveste inceputurile relatiei dintre personajele principale. Te pacaleste cumva pentru ca desi filmul poarta in titlu numele unuia, apartine mai degraba celuilalt. Antiteza dintre ganditor si sfidator, intre cunoscator si atotcunoscator este uneori tema cea mai utilizata in thrillerul cu influente horror.

Cu detalii gotice, filmul nu reuseste sa se apropie de filmul monstru al lui James Whale din 1931, etalonul in baza caruia se fac masuratorile cand vine vorba despre adaptarile acestei legende. Nici macar nu intentioneaza sa faca asta. Pune insa o identitate mai nebuneasca celui care se joaca de-a Dumnezeu, desi motivatiile sunt mai dramatice si mai valabile.

Decorurile de carnaval din debutul filmului dau o nota mai groteasca, ca un preambul pentru ce va urma. Prin intermediul unui spectacol de freak show il cunoastem pe Igor (Daniel Radcliffe), de alftel si naratorul povestii, cel care pune la indoiala morala faptelor savarsite, dar si natura umana, demonica uneori. Crescut in cadrul unei trupe de circ, atrage atentia unui student arogant, Victor (James McAvoy) atunci cand salveaza fara instrumente si pregatire medicala o tanara. Povestea este spusa din perspectiva servitorului Igor, invitand audienta sa cunoasca inceputurile unor experimente care ii transforma in fugari, dupa ce scopul lor devine acela de a crea viata din moarte.

Prietenia celor doi este initial conditionta de respect si de recunostinta. Este interesanta evolutia relatiei care ajunge ulterior sa se degradeze, desi ambii au in comun pasiunea pentru stiinta. Avem in ecuatie si o idila de care ne-am fi putut lipsi. Jessica Brown Findlay defileaza din nou in haine de epoca si nu impresioneaza. In schimb Andrew Scott este sarmant si radical cu personajul sau. In rolul de detectiv care confunda datoria cu obsesia este impunator si inteligent in cercetari; arata foarte bine pe ecran.

Dintre actorii principali, James McAvoy este cel mai bun. Emotioneaza in postura de suferind, vinovat posedat de idea de a se pedepsi. Si nu uita sa se si distreze, ocazii cand nu mai este atat de serios. Daniel este ajutat tot de acesta. Uneori pare ca nu este sigur pe partitura, dar isi revine foarte repede.

Cu cateva goluri in scenariu, pentru un film ce atinge o durata de doua ore, „Victor Frankenstein” nu se oboseste sa faca din infruntarea dintre stiinta si religie un meci care sa decida sortii personajelor. Poate ca ar fi fost mai interesant. Avem insa in acest sens o discutie fundamentala intr-o infruntare taioasa dintre detectiv si suspect. Si asta cuprinde poate morala vizata. Ca efecte speciale nu se remarca in mod deosebit, insa decorurile victoriene si atitudinea specifica sunt plauzibile. Din punct de vedere vizual suntem ofertanti cu imagini pretentioase.

„Victor Frankenstein” nu dispune de un scenariu solicitant. Are momente cand este extraordinar, iar altele cand cade in capcana cliseelor. Cu toate astea, distributia in frunte cu McAvoy si momentele dramatice salveaza filmul. O adaptare moderna, dar nu modesta, antrenanta.

Filmul intra in cinematografe din 4 decembrie si este distribuit de Odeon Film.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail