Seriale

[REVIEW] Fear the Walking Dead 2×09

13667743_1640980482886728_300399844733613162_oDaca episodul trecut al ‘Fear the Walking Dead’a fost centrat doar pe personajul lui Nick, de data asta vedem ce s-a intamplat si cu restul familiei sale. Cel putin cu o parte dintre cei care, de la izbucnirea molimei din lume, i-au devenit sprijin intr-un fel sau altul. Si de care a avut grija sa se indeparteze.

Avem asadar un episod unde planurile se centreaza pe mai multe directii – Madison&Co si Nick, de data asta intr-o calatorie care ofera ocazia spectatorului sa observe mai multe detalii despre evolutia evenimentelor de care am fost privati cat Rick din ‘The Walking Dead’ era in coma. De altfel, cunoastem cum trebuie, putin cate putin personajele noi introduse, fiecare manate de o motivate mai mult sau mai putin dreapta.

Dupa episodul 9 cert este ca directia spre care se indreapta serialul este una mai dramatica, fara sa se impiedice de clisee. Abia acum pare ca urmeaza partea cu adevarat solicitanta si provocatoare pentru supravietuitori, inca inconstienti de pericole, de mize, de modul in care ar trebui sa conserve resursele sau sa se ajute, cand si daca este nevoie.

‘The only one who’s gonna miss me is already missing’

Alicia a devenit un personaj puternic. Nu mai recunoastem copila vulnerabila si speriata din primele episoade ci vedem mai degraba o protagonista constienta ca tot ce conteaza acum este sa ramana in viata, chiar daca pentru asta trebuie sa devina egoista si sa calce peste cadavre – si la propriu, si la figurat. Insa trebuie mai ales sa isi convinga mama ca acum sunt doar ele si ca nu il vor mai vedea pe Nick niciodata. Fara sa improvizeze, Alicia alege sa devina un lider acolo unde ceilalti nu vad solutii si sa infrunte pericolele acolo unde s-ar putea gasi ce au nevoie.

Ofertanta locatia din episodul asta – un hotel abandonat, aparent inofensiv. Scena din final mi se pare senzationala. Nu vreau sa va stric surpriza, dar cand o sa vedeti la ce ma refer (just watch the jumps) poate o sa incepeti sa analizati cu stangacia similara mie, momentul ala care face pielea gainii si cand intelegi de fapt de cat de atrase de sunet sunt aparitiile zombie. Dar inainte de asta, starea actuala a locatiei, care aminteste parca de sceneta lui Dickens, de camera aia mucegaita cu tortul neatins din ‘Great Expectations’ ne lasa sa intelegem graba cu care a fost abandonat totul in fuga pentru a scapa.

144080

‘The death are returning and where they go to this world will be. It’s the truth. Without him will be lost.’

Pe Nick il gasim in acelasi cartier saracacios, mai intai martor al unui sacrificiu care ulterior va primi explicatii, fara a-l multumi. Si nici pe mine. Ce vedem in debutul episodului aminteste mai degraba de o jertfa, asa cum tot tinde sa migreze serialul spre zona religie (‘a muerte venimos, a muerte nos regresamos/ entregamos’). Aminteam data trecuta de personajele noi pe care le consideram lideri. De data asta vine si confirmarea ca asa este. Discutia dintre Nick si Andrei, cand i se clarifica faptul ca trebuie sa renunte la slabiciuni pentru a putea ramane in comunitatea in care a fost primit, mi se pare fantastica.

alicia-s-exploring-the-hotel

‘Why do you think he gave up. Maybe he was tired of surviving.’

Cu episodul asta imi place mie sa cred ca ‘Fear the Walking Dead’ incepe sa apese pedala de acceleratie si sa pluseze pe ceea ce ne-a surprins si cucerit in original – ideea de dezumanizare, intr-o lume in care oamenii se pierd si cauta orice, dar nu izbavire. Scenariul are grija ca de data asta sa strecoare si cateva momente de ragaz, ocaztie pentru personaje sa dezbata situatia in care se afla si sa realizeze sau mai degraba sa spuna cu voce tare adevarul realitatii la care sunt condamnatati (o discutie in camera de hotel).

Cam cum concluzioneaza un personaj la un moment dat – nu mai este nicio lume despre care sa vorbesti.

‘Fear the Walking Dead’ se vede la AMC Romania, lunea de la 04:00 si in reluare de la 23:00.

Vizionare trailer 2×09:

Loading...

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Concurs

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail