Seriale

[REVIEW] Fear the Walking Dead 2×01- ‘Monster’

‘This is the Coast Guard Nation. We have no assistance to provide. I repeat. There is no rescue by sea, land or by air. There’s nothing. Forgive us…’

Fear the Walking Dead 2×01 – Monster

Dupa succesul enorm inregistrat de ‘The Walking Dead’ nu putea fi evitat (a se citi neglijat) un spin-off venit pentru a incuraja fanii insetati de genul horror. Aici vedem mai degraba o introspectie psihologica a personajelor. Pana la urma vorbim despre o productie care sperie mai mult prin dezumanizara personajelor decat prin aparitiile infricosatoare ale mortilor-vii cunoscuti ca zombies in cultura de cinema (o lista cu recomandari de seriale aici).

Gandit ca un produs care sa ofere raspunsuri pentru multiplele intrebari formulate dupa #TWD, #FTWD a ridicat la fel de multe curiozitati fara sa lamureasca prea mult sursa pacientului zero, motivul izbucnirii epidemiei sau daca exista intr-adevar vreun leac. Conteaza mai putin. In schimb a reusit sa umble generos golul dintre ‘inainte’ si ‘dupa’, ceea ce nu vedeam in serialul sursa. Si anume, am vazut cum omenirea este luata prin surprindere de atacuri, cum molima se raspandeste si devine periculoasa, evoluand de la un zvon ignorat la unealta pentru decimarea populatiei.

Fear-The-Walking-Dead-No-Safe-Harbor-2x01-promotional-picture-fear-the-walking-dead-39385444-935-658

 In centrul povestii sunt membri a trei familii – Clark, Salazar, Ortiz – carora la finalul sezonului trecut li s-a alaturat Victor Strand, un individ care stie mai multe decat lasa impresia. Ultima oara ne luam ramas-bun de la Liza, omorata chiar de sotul sau inainte de a se transforma. Realizand ca nu mai pot ramane pe uscat, ni se sugereaza ca in sezonul doi vom ajunge in larg alaturi de personaje. Ceea ce se si intampla.

‘If this is the end of the world, it’s already over.’

Primul episod al sezonului 2 reaminteste partial de unul dintre episoadele mele preferate din TWD cand vedeam in departare orasul Atlanta bombardat. Observam cum putinii supravietuitorii sunt inconjurati de hoarde de zombies si acestia realizeaza ca totul s-a transformat in haos. Vedem incendii, explozii si este clar ca armata a pierdut controlul situatiei. Plaja este invadata, insa Nick reuseste sa ajunga la timp pentru a-si recupera familia si sa ii aduca pe ambarcatiunea lui Victor. Asta se intampla in primele cinci minute. Dupa, va las pe voi sa descoperiti ce se mai intampla.

Fear-The-Walking-Dead-No-Safe-Harbor-2x01-promotional-picture-fear-the-walking-dead-39385439-935-658

Imi place directia spre care se indreapta serialul. Desi este evident ca nu renunta la fel de usor la personaje, asa cum se intampla in alte seriale, duce ideea de supravietuire la un alt nivel tocmai pentru ca actiunea este mutata pe ocean. Tragedia nu mai este acum lasata doar in seama sacrificiilor, ci si in puterea de a renunta la a-i ajuta pe altii. La un moment dat Alicia (Alycia Debnam-Carey) asculta si primeste diverse semnale SOS, asta conturand exact situatia in care omenirea se afla.

Desigur, sunt multe necunoscute si variable. Sper sa riste mai mult si sa nu mai fie precauti, asa cum lasa senzatia aici. Cert este ca inca nu avem unitatea necesara intre personaje pentru a-ti pasa prea mult de ele. Personal imi plac foarte mult Madison Clark (Kim Dickens) si Travis Manawa (Cliff Curtis), care devin fara sa isi dea seama liderii de care grupul are nevoie. Interpretarile raman la fel, parca putintel mai potentate. Si asta bucura.

O imbunatatire la nivelul tensiunii si la dramatismul povestii. Inca exista loc de mai bine, dar am incredere ca serialul va recupera si isi va dovedi potentialul, mai ales ca acum se foloseste mai bine de ideea de inocenta. Este destul de interesant si ofertant sa urmaresti zombies la apa.

Serialul ‘Fear the Walking Dead’ incepe din 11 aprilie la AMC Romania. Va fi difuzat de la ora 04:00 si 23:00.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.