CineCronici, Thriller

[REVIEW] Don’t Breathe (2016)

Poster CC.indd„The story goes some girl hung out with this guy’s daughter. The daughter dies and this rich-ass family pays him off. The guy is an army vet loner..”

  • Regizor: Fede Alvarez
  • Actori: Stephen Lang, Jane Levy, Dylan Minnette, Daniel Zovatto
  • Gen: Thriller
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare (la data publicarii)
  • Tara: SUA
  • Durata: 88 minute

‘Don’t Breathe’ este unul dintre cele mai bune filme vazute de mine anul acesta, surclasand cu usurinta multe alte titluri din aceeasi categorie, putine reusind sa egaleze suspansul asta facut din nimic. Formula nu este noua – invazia unei case si scene cat mai infricosatoare si valabile cusute cu migala. Dar ce vine in plus aici fata de filme ca ‘Straw Dogs’, ‘Panic Room’, ‘The Strangers’, ba chiar si freneticul ‘Funny Games’ (fara a-l egala) este violenta fara cenzura, care spre final devine si mai greu de suportat, regizorul mizand chiar pe asta cand s-a asigurat ca va traumatiza putin cate putin. Deloc strain de momente viscerale, Fede Alvarez era mai libertin si ingretosa cu nerusinare in remake-ul ”Evil Dead‘, intr-un reboot de care am fi putut fi lipsiti, dar care a stavilit cumva foamea asta de clisee cu adolescenti pierduti in cabana de munte. 

Eforturile de aici, de a se juca cu rabdarea, cu atentia si cu temerile spectatorului dau roade. Dupa ce cunoastem personajele suntem familiarizati cu locul de desfasurare al actiunii: un cartier mic, cu rutine. Si daca ai senzatia ca deja ai pus eticheta fiecarui protagonist, asteapta sa vezi cum evolueaza totul si ce twist-uri sunt rezervate pentru tine.

Astfel se fura putin din “High Tension” si din anonimul ‘You’re Next’ (no spoilers) si urmarim trei pustani rebeli, care cred ca pot evada din traiul lor, daca o sa aiba suficienti bani cat sa scape din oraselul unde sunt prinsi. Vad o ocazie pe care nu vor sa o rateze cand afla de un barbat orb care locuieste singur intr-o casa izolata, intr-un cartier abandonat.

Acelasi Alvarez nu pierde timpul si in scenariu grabeste lucrurile cat pentru a ajunge la al doilea act din film cand vanatoarea de comoara se transforma intr-o forma absurda pentru supravietuire si vanatorii devin vanati.

Mi-a placut foarte mult modul cum camera prinde interiorul casei, imediat ce cele trei personaje intra in camere si incearca sa se familiarizeze cu interiorul. Capturile se fac ca intr-un carusel si concetrarea obiectivului nu se pierde pe personaje, ci mai degraba pe casa care devine ea insasi un personaj, totul parand doar un teasing pentru ce va urma. Faina scena cand Rocky (Jane Levy, faina) si Alex (Dylan Minnette) sunt prinsi minute bune in subsolul casei, intr-un labirint intunecat, fara posibilitatea sa anticipeze ceva (asteptam replica din trailer ‘now you see what i see’).

‘Don’t Breathe’ este o mostra eleganta de reteta gory unde se mixeaza horror-ul cu thriller-ul. Fara sensibilitate, fara jumatati de masura, fara impiedicat in manevrare cu finete. Nimeni nu este inocent, asadar nu iti faci probleme de soarta niciunui protagonist, ceea ce face si mai avantajos totul. Poate sa fii preocupat de Dylan Minnette, insa cel mai interesant rol l-a prins  Stephen Lang, cel cu o busola de morala stricata, ba chiar destul de fucked up cat sa ascunda secrete. Duce totul pana la a transforma umanul in animalic (vezi mersul ala ghemuit cu genunchii indoiti).

Grotesc si grozav, de groaza si grosolan ca ajungi sa iti tii respiratia cand ei insisi sunt obligati sa o faca. Si tresari cand pierzi sirul regulilor si ajungi in camere unde umbrele si intunericul le decid soarta. Da, stiu ca spre final parca devine repetitiv totul si se mai stinge din entuziasmul ala cu care ma santajase initial. Dar lucreaza atat de bine decorul ala claustrofobic…

Din ciclul ‘never gets old’ – de vazut ‘Wait Until Dark’ cu Audrey Hepburn, in rolul unei femei oarbe terorizata de mai multi infractori in propria-i locuinta.

Filmul intra in cinematografe din 26 august si este distribuit de InterComFilm.

Vizionare trailer:

Loading...

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Concurs

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail