Comedie, Special

[REVIEW] ‘A Hologram for the King’

holograma pentru rege poster„And you may find yourself looking for your large automobile.
And you may find yourself without a beautiful house, without a beautiful wife
And you may ask yourself: how did I get here? „

  • Regizor: Tom Tykwer
  • Actori: Tom Hanks, Alexander Black, Sarita Choudhury, Sidse Babett Knudsen, Tracey Fairaway, Tom Skerritt, Michael Baral, Tom Skerritt
  • Gen: Comedie, Drama
  • Premii: niciun premiu, 3 nominalizari (la data publicarii)
  • Tara: SUA
  • Durata: 98 minute

Romanul ‘A Hologram for the King’ semnat de Dave Eggers primeste o adaptare superba cu mixed-feelings, care te lasa sa pendulezi intre optimism si realism. Tom Tykwer, cunoscut ca omul din spatele filmelor ‘Cloud Atlas’, ‘Run Lola Run’, ‘Heaven’, ‘The Princess and the Warrior’, ‘Perfume: The Story of a Murderer’, are un stil cu o evolutie notabila. Daca in anii ’80 opta pentru teme privilegiate si construia subiecte cu expresivitate, in anii ’90 era structural. Iata-l acum mai personal. Cu ‘A Hologram for the King’ – un fel de ‘The Secret Life of Walter Mitty‘ fara imaginatia aia efervescenta, (doar cu o introducere pe versurile Talking Head cu “Once In A Lifetime”) – regizorul este precaut. Pana la final exploreaza suficient tema singuratii si a indepartarii de tine.

Tom Hanks interpreteaza un barbat disperat. El este Alan Clay, versiunea Juliei Roberts din ‘Eat, Pray, Love’, dar care a renuntat la primele doua etape si a ales sa calatoreasaca la capatul lumii pentru niste raspunsuri pe care nici nu stie ca le cauta. Eu prefer sa spun ca fuge. Traieste cu sentimentul ca a esuat fata de sotie, fata de fiica. Fata de el. Cu un ultimatum la locul de munca ajunge in Arabia Saudita unde trebuie sa faca ce stie mai bine – sa vanda. Insa cumparatorul este regele tarii si nu se lasa chiar usor de abordat. Mai cu seama cand este plecat de luni intregi si persoana de legatura nu este niciodata disponibila pentru discutii.

Asta este subiectul de suprafata. Pentru ca important este sa il vedem pe Alan cum devine prieten, amant, sef cu angajamente si rezultate uimitoare. Asta pentru ca invata din nou sa traiasca. O drama bogata care se foloseste comod de situatii amuzante pentru a incanta, si de o poveste de dragoste pentru a ne face sa credem in a doua sansa.

Filmul este cu atat mai placut cand ciocnirea culturilor conduce la situatii amuzante. Dar este un comic fin, de bun simt, placut. Fara exagerari. Iar avantajul solid al filmului sta in persoana lui Tom Hanks – dezvolta diverse nuante diferite personajului, rand pe rand, pentru ca la final sa ii recunoastem victoria. Indiferent in ce forma vine.
Scena mea preferata din film este una din final cand doua personaje fac scufundari si imaginele de acolo iti taie rasuflarea. Uimitoare captura de imagini. Iar daca v-a placut soferul de taxi din ‘Deadpool‘ (si stiu ca da), atunci o sa va amuze in egala masura barbatul care ii devine confident si ghid lui Alan. Interpretat de Alexander Black, personajul Yousef ofera o nota cordiala intregii productii.

Un personaj autoexilat, o aventura care uneori seamana cu o halucinatie si personaje care par rupte din alte peisaje – ‘A Hologram for the King’ proiecteaza o poveste cu calitate, care se intrerupe doar cu contemplari. Fie ca se admira desertul, fie marea, fie intinderea de pustiu. Si productia devina intentionat sentimentala, dar cat sa nu sufoce. Aminteste atunci de idila din ‘Lost in Translation’ (cu fortari asumate). Aseara concluzionam – este mai bun decat pare si livreaza mai multe decat promite. Imi mentin afirmatia.

Filmul intra in cinematografe din 13 mai si este distribuit de RoImage.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail