Geek Stuff

Pumni de piatra si loviturile lui Roberto Duran – dialog cu Leonard Doroftei

„Boxul este o arta.”

Pe 9 septembrie intra in cinematografe filmul ‘Hands of Stone’/ ‘Pumni de piatra’, distribuit de CineForum. Filmul este un biopic despre viata boxerului Roberto Duran si despre modul in care acesta a reusit sa se impuna in lumea sportiva.

La invitatia RanEvents Comm am fost partasa la o seara unde s-a turnat ‘intro-ul’ pentru filmul amintit, iar in rolul principal a fost Leonard Doroftei (fost pugilist roman, campion mondial WBA; 239 victorii, 15 infrangeri), iar noi am am facut figuratii intr-un alt episod din viata acestuia.

Pentru cateva ore domnul a rememorat inceputurile sale in sport, a vorbit cu nostalgie despre ce a insemnat pentru el cariera careia i s-a dedicat (inca o face) ani intregi si a raspuns cu rabdare si glume tuturor curiozitatilor celor prezenti. Dar cel mai interesant a fost sa cunosc omul din spatele imaginei de invingator, desi pentru o scurta perioada – fara sa fie individul de la televizor care isi ridica deasupra capului centura pentru pozele care aveau sa intre in istorie.

https://www.facebook.com/RanEventsComm/photos/a.1073864592729441.1073742060.260561827393059/1075791605870073/?type=3&theater

Aproape ca am asistat la un teasing despre ce va urma sa vad in filmul cu Edgar Ramirez si Robert de Niro in rolurile principale (luptator si antrenor), mai cu seama cand domnul Doroftei a tinut sa exemplifice cat mai simplu si pe intelesul tuturor tehnicile de lupta ale campionului.

Leonard a discutat cu entuziam despre unul dintre cei pe care i-a admirat si nu s-a eschivat sa recunoasca ca Duran este printre cele mai influente nume din lumea in care a activat: „Roberto Duran a luptat pana la cel mai inalt nivel. A avut nume grele de boxeri in cariera, oameni care au scris istorie la randul lor. Este cu adevarat un nume pentru care trebuia facut un film. Are o poveste frumoasa si a facut niste meciuri senzationale. Nu degeaba este numarul cinci in lume a cei mai buni – dintre cei mai buni.

Am fost un amator intr-o lume profesionista.

Unul dintre cele mai sensibile subiecte de discutie cu domnul Doroftei a fost modul in care acesta a primit pregatirea pentru a ajunge pe cele mai inalte trepte, cu un public care sa ii strige numele. A povestit printre altele despre slabele cunostinte pe care le avea despre ce presupune exercitiile metodice pentru pregatire, mizand mai mult pe auzite sau pe informatii care ajungeau distorsionate la el si partenerii sai.

Cel mai mare regret a ramas faptul ca nu a adus medalia olimpica de aur in tara, dar si ca acum, din pacate, Romania inca nu pare sa aiba copii pregatiti pentru competitii de un astfel de nivel. Asta si pentru ca sistemul nu investeste, nu se ocupa, nu ii pasa si cu atat mai putin nu ofera profesori care sa instruiasca asa cum ar trebui.

In sala de antrenament munceam pana la epuizare, pana imi ziceam ‘gata, sunt pregatit’.

‘Hands of Stone’ este o drama biografica dedicata sportivului Roberto Duran si are la baza cartea scrisa de Christian Giudice. Regia ii apartine venezueleanului Jonathan Jakubowicz si in rolurile principale apar Édgar Ramírez, Robert De Niro, Usher, Ruben Blades, Ellen Barkin, Ana de Armas, Oscar Jaenada, John Turturro. Se urmareste evolutia sa inca din copilarie, trecand prin debutul in box de la 16 ani si se captureaza si momentul retragerii – cu suisuri, coborasuri, dependente, suferinte, impliniri si sacrificii.

Roberto Duran:

  • in timpul carierei sale a fost supranumit Manos de Piedra (Hands of Stone), gratie puterii pe care o avea in lovituri
  • in 2002 a fost inclus pe locul 5 in topul al celor mai buni boxeri din ultimii 80 de ani
  • s-a retrat din activitate la 50 de ani
  • a avut 119 meciuri, 103 victorii si 69 de KO-uri

O sa spuneti ca ati vazut deja prea multe filme despre box. Ce are deosebit asta? In primul rand protagonistul, apoi finalul surprinzator si real. Si faptul ca se marcheaza astfel a patra aparitie a veteranului de Niro intr-un film cu si despre box dupa ‘Raging Bull’, ‘Grudge Match’, ‘Night and the City’.

Multumiri gazdei evenimentului Social 1.

‘Hands of Stone’ se vede de vineri, 9 septembrie, in cinematografele din tara.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail